10 flotte verdensarvsteder på verdensarvdagen

Tyrkia - Kappadokia

I dag er det den internasjonale verdensarvdagen. I den anledning har jeg plukket ut ti flotte steder jeg har besøkt som står på UNESCOs verdensarvliste. 

Hva er verdensarven?

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, vedtok i 1972 en konvensjon om beskyttelse av et utvalg natur- og kultursteder rundt omkring i verden. UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder ble etablert, og de første stedene på listen ble valgt ut i 1978.

Verdensarvstedene er valgt ut fordi de har en spesiell kultur- eller naturhistorisk betydning.

__________________________________________________________________________________________________

Iguazu nasjonalpark, Argentina/Brasil

Iguazu Falls ligger på grensen mellom Brasil og Argentina, og her stuper 275 fossefall opptil 80 meter ned i elven. Man kan rusle rundt på stier og gangbroer og se fossefall fra de fleste vinkler. Det frodige landskapet skaper en vakker ramme rundt fossene, og det er mulig å få sett både store, fargerike sommerfugler og dyr som iguaner, alligatorer og skilpadder.

Dette er definitivt de flotteste og mest imponerende fossefallene jeg har sett.

Les mer:

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (682) – Kopi - Iguazu

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (599) – Kopi - Iguazu

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (651) – Kopi - Iguazu

Collage Iguazu 5 Brasil Argentina

Okavangodeltaet, Botswana

Okavangodeltaet er verdens største innlandsdelta; en labyrint av elver, kanaler og sjøer, palmekledde øyer og frodige gressletter, våtmark og sumpområder som strekker seg over et område på 22 000 kvadratkilometer.

Vannet kommer fra Okavango River, som har sitt utspring i Angola og er den syvende største elven i Afrika. I stedet for å renne ut i havet eller i en sjø, slik de fleste elver gjør, møter den til slutt sanden i Kalahariørkenen. Her sprer vannet seg ut i det gigantiske deltaet; et frodig og grønt eldorado for dyr og fugler.

Okavangodeltaet er det perfekte stedet for natur- og safariopplevelser utenom det vanlige. Jeg fikk blant annet sett naturen og dyrelivet i fugleperspektiv da jeg var på en times småflytur over deltaet, møtte en flodhest mens jeg var på kanotur i uthult trestamme, overnattet i telt på en øy midt i villdyrenes rike og kom tett på mange ulike dyr da jeg vandret til fots på noen av øyene i deltaet.

Les mer:

Botswana - Okavangodeltaet

Botswana - Okavangodeltaet

Botswana - Okavangodeltaet

Botswana - Okavangodeltaet

Gamlebyen i Havanna og byens festningsverk, Cuba

Gamlebyen i Havanna er full av smale gater, fine torg, katedraler og flotte, fargeglade bygninger i et virvar av arkitektoniske stiler. Mange av husene er fint dekorerte og gjerne malt i friske farger. De fleste bygningene i de eldste kvartalene, som ligger rundt fire forskjellige torg, er restaurert i den senere tid, og har stort sett ikke det slitte og shabby preget man gjerne ser på husene ellers i byen.

Byens festningsverk består blant annet av Castillo de la Real Fuerza, Castle of the Royal Force. Fortet regnes for å være det eldste steinfortet på det amerikanske kontinentet. Det ble ferdigstilt i 1577, og erstattet et fort som lå like i nærheten men som var blitt ødelagt i et angrep i 1555.

Etter ferdigstillelsen, ble det raskt klart at fortet var for langt unna havnebuktens utløp til havet til å fungere som effektivt forsvarsverk mot piratangrep. Derfor ble det i stedet brukt som bolig for guvernøren i Havanna. Senere er fortet benyttet som både nasjonalarkiv, nasjonalbibliotek, kontorer og flere ulike museer. Fra 2010 har det huset et maritimt museum

Les mer:

Cuba - Havanna

Cuba - Havanna

P1220015 – Kopi - Havanna - Cuba

Cuba - Havanna

Gamlebyen og den gamle bymuren i Jerusalem , Israel

Gamlebyen dekker et område på kun 0,9 kvadratkilometer, men er et utrolig livlig og spennende sted. Den delt i fire deler – det muslimske, det kristne, det jødiske og det armenske kvarteret – alle med hvert sitt særpreg.

Der inne finnes en spennende labyrint av brosteinsbelagte, trange gater og smug, fylt med mennesker, lukter, farger og alle slags varer.  Det er som å foreta en reise langt tilbake i tid, og man kan forville seg inn i smale sidegater man ikke visste eksisterte mens øynene er festet på de vakkert utskårne julekrybbene, de fargerike, vevede sjalene, sterkt duftende krydder, perler i all verdens farger og alt det andre som selges i de små bodene på hver side av smugene.

Gamlebyen rommer flere severdigheter av stor historisk og religiøs betydning. Blant disse er den imponerende vakre Klippemoskéen med mosaikkfliser og gullkuppel, Vestmuren med bønnelapper stukket inn i hver minste lille sprekk og Gravkirken, som er bygget over stedet der man mener at Jesu grav lå.

Den nåværende bymuren ble ferdigstilt i 1542. Den er 12 meter høy, og har åtte porter og 34 tårn.

Palestina (71) – Kopi

Palestina (288) – Kopi

Palestina (68) – Kopi

Palestina (58) – Kopi

Den kinesiske mur, Kina

Den kinesiske mur ble bygget som et forsvarsverk og fullført under Ming-dynastiet i 1368-1644. Muren er blant verdens største byggverk. Høyden er 6-15 meter, og medregnet sidemurer har den en lengde på rundt 8 850 kilometer.

Mange steder ligger muren i ruiner, andre steder er den i bedre stand. Noen strekninger er restaurert, deriblant stedene som turister oftest besøker.

IMG_1540 – Kopi

IMG_1593 – Kopi

IMG_1470 – Kopi

IMG_1494 – Kopi

Namibørkenen, Namibia

Namibørkenen regnes for å være verdens eldste ørken, med en alder på minst 80 millioner år. Den dekker et område på 50 000 kvadratkilometer ved Atlanterhavskysten. Dette er den eneste kystørkenen i verden som ligger i et tåkelandskap.

Namibørkenen får mindre enn ti millimeter regn i året, og har derfor lite dyreliv. Mange av reptilene og pattedyrene som lever i ørkenen, finnes kun der og har tilpasset seg det unike ørkenmiljøet der tåken er den primære vannkilden.

Namibørkenen består av både bølgende sanddyner, slettelandskap, steinete bakker og iskalde kystlaguner.

Et sted som bør oppleves, er Dead Vlei. Det som en gang var en sjø, er nå en tørr og oppsprukken sjøbunn med døde kameltorntrær som peker med skjelettaktige grener mot himmelen. Et utrolig fascinerende sted!

Jeg kan også anbefale å klatre opp på en av verdens høyeste sanddyner for å se solen stå opp over ørkenlandskapet.

Lenger nord i ørkenområdet kan du besøke den karrige og kjølige Skjelettkysten, der utallige skip har forlist på grunn av de barske forholdene i området.

Les mer:

Namibia - Dead Vlei

Namibia - Dead Vlei

IMG_3531 – Kopi - Namibia - Sossusvlei

 

Ngorongorokrateret, Tanzania

For to og en halv million år siden, kollapset toppen av en vulkan og etterlot seg et gedigent krater. Ngorongorokrateret er omtrent 700 meter dypt, opptil 20 kilometer bredt, og dekker et område på 264 kvadratkilometer. Dette gjør det til verdens største fullstendige og ikke oversvømte vulkanske krater.

Ngorongorokrateret er et unikt sted å dra på safari. Man kan være heldig og se de fleste dyrene man forventer å se på en afrikansk safari. Sjiraffene glimrer imidlertid med sitt fravær, fordi de rett og slett ikke kommer seg ned de bratte fjellsidene.

Les mer:

Tanzania - Ngorongorokrateret

Tanzania - Ngorongorokrateret

Tanzania - Ngorongorokrateret

Tanzania - Ngorongorokrateret

Göreme nasjonalpark og steinformasjonene i Kappadokia, Tyrkia

I hjertet av Tyrkia ligger Kappadokia, et eventyrlig landskapsområde som ikke ligner noe annet jeg har sett. Gjennom millioner av år sørget vulkaner for å dekke området med tykke lag av en porøs bergart kalt tuffstein, og over dette et lag med lava som hardnet. Etter hvert har vann, snø og vind gravd ut fascinerende steinformasjoner som kan være så høye som 40-50 meter.

Fordi tuffsteinen er porøs, har mennesker opp gjennom århundrene enkelt kunnet lage grotter i steinformasjonene og bosette seg der. Det finnes også underjordiske byer og en del hulekirker i området, og i moderne tid er det bygget en lang rekke grottehoteller for å gi besøkende en spesiell opplevelse. Jeg bodde på et slikt hotell selv, og det var en minneverdig opplevelse.

Helt spesielt var det også å sitte på et fjell og være vitne til at en sverm av luftballonger stiger til værs mens solen står opp over det forunderlige landskapet.

Les mer: 

Instagram Tyrkia Kappadokia img_20161123_171845

Tyrkia - Kappadokia

Instagram Tyrkia Kappadokia img_20161105_121720

Tyrkia - Kappadokia

Samarkand, Usbekistan

Samarkand var en viktig destinasjon langs den sagnomsuste handelsruten Silkeveien, og huser mange storslåtte og vakkert utsmykkede bygninger. En kombinasjon av altfor mange glohete varmegrader og litt lite tid gjorde at jeg ikke fikk sett alle de flotte severdighetene i byen, men jeg fikk blant annet sett Registan, som består av flere monumentale bygninger dekorert med fliser. Imponerende og flott!

Usbekistan - Samarkand

Usbekistan - Samarkand

Usbekistan - Samarkand

Usbekistan IMG_8445 - Kopi - Samarkand

 

Victoriafallene, Zambia/Zimbabwe

På grensen mellom Zambia og Zimbabwe, stuper elven Zambezi ned i et juv og snor seg videre på bunnen av den trange kløften. Med en høyde på opptil 108 meter og en bredde på 1 688 meter, innehar Victoriafallene rekorden som verdens største fallende teppe av vann.

Jeg har sett Victoriafallene to ganger, begge gangene mot slutten av tørketiden. Til tross for lav vannføring, var det definitivt et imponerende skue.

Jeg anbefaler å se fossefallene både fra zambisk og zimbabwisk side. Jeg har også sett dem i fugleperspektiv fra helikopter.

Les mer:

Zambia Zimbabwe Victoriafallene 43-kopi

Zambia Zimbabwe Victoriafallene 36-kopi

 

__________________________________________________________________________________________________

Verdensarvsteder i Norge

Visste du at Norge har åtte steder på verdensarvlisten? Disse er Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen, Røros bergstad og Circumferensen, bergkunsten i Alta, Vegaøyene, Struves meridianbue, vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden) og Rjukan-Notodden industriarv.

Din tur!

Hva er de fineste eller mest minneverdige verdensarvstedene du har besøkt?

 

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.