10 grunner til å reise til Island

Island - Hveragerdi

Island er et av de landene som ligger nærmest Norge, men landet framstår allikevel innmari eksotisk og spennende. Sagaøya har et areal på litt mindre enn en tredjedel av Norge, og har rundt 320 000 innbyggere, hvorav mer enn halvparten bor i eller ved Reykjavik. Naturen er vill, gold og vakker, og er det et sted du virkelig kan få observere naturens indre krefter på nært hold, er det her, hvor varme kilder og geysirer vitner om hva som foregår like under jordskorpen. Legg til trivelig stemning, hyggelige folk og svært lite kriminalitet, og du får et reisemål som burde være drømmen for enhver. Trenger du mer for å bli overbevist? Her er ti flotte steder og opplevelser man kan få med seg i løpet av en uke på sørlige Island. Jeg besøkte stedene i slutten av mars.

 

Reykjavik – trivelig by med god stemning

Den søte, lille hovedstaden er omgitt av lave fjell, og har hyggelige gater med fargerike hus, små nisjebutikker, restauranter med god mat (særlig sjømaten) og et flott havneområde. Byens landemerke er Hallgrímskirkja, som troner høyt over de andre bygningene og byr på fantastisk utsikt fra tårnet.

IMG_9161 - Kopi

Collage Reykjavik 2

Collage Reykjavik 1

Den blå lagune – avslapping i geotermisk spa

De fleste har vel hørt om denne lagunen som ligger midt i en lavaørken mellom landets hovedflyplass og hovedstaden Reykjavik. Den blå lagune er ikke en naturlig varm kilde, men et geotermisk spa dannet av spillvann fra kraftverket Svartsengi. Vannet er rikt på mineraler, og temperaturen på opp mot 40 grader gjør at en dukkert her er behagelig året rundt. Anlegget inneholder blant annet fosser, broer, badstue og forskjellige spafasiliteter, og midt i lagunen er det attpåtil bygget en bar som serverer øl og drinker til badende gjester.

Collage Den blå lagune

Fra Internett - Den blå lagune
Dette bildet er hentet herfra.

Gullfoss – landets vakreste fossefall?

Denne fossen består av to fall på til sammen 32 meter som kaster seg utfor fjellskrenter på elven Hvítas ferd mot et 70 meter dypt juv. Gullfoss regnes av mange for å være landets flotteste foss. Aller flottest er den er muligens når omgivelsene er grønnere, men den var fin i goldt senvinterlandskap også. Kan enkelt besøkes på dagstur fra Reykjavik, enten med bil eller på organisert tur, og kombineres som regel med Geysir og Þingvellir.

IMG_9017 - Kopi

Collage Gullfoss

Geysir – sprutende vannsøyle

Visste du at ordet geysir stammer fra én bestemt geysir på Island? Selveste Geysir er for tiden temmelig søvnig, men reiser man til dette området er man derimot garantert å se naboen Strokkur spytte ut en opptil 30 meter høy vannsøyle omtrent hvert femte minutt. Imponerende greier.

Collage Geysir 1

Collage Geysir 5

IMG_9067 - Kopi

Collage Geysir 4

Þingvellir nasjonalpark – på UNESCOs verdensarvliste

Þingvellir regnes for å være stedet hvor islendingenes første landsting – verdens eldste parlament – ble holdt. Þingvellir nasjonalpark er tatt inn på UNESCOs verdensarvliste. Nasjonalparken ligger på stedet der den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplaten glir fra hverandre, noe som fører til sprekker i jordskorpen som sakte, men sikkert vokser seg større. Naturen er flott, og det finnes flere turstier i området. I landets største innsjø, Þingvallavatn, kan man blant annet dykke og snorkle.

IMG_9109 - Kopi

Collage Thingvellir 2

Collage Thingvellir 1

Hveragerði – få et glimt av jordens indre krefter

En drøy halvtimes kjøring fra Reykjavik finnes et område fullt av heitur pottur. I små og store groper i bakken bobler vannet så intenst at det spruter, og lyden av kokende vann ligger som en evigvarende, repetitiv melodi over området. Skyene av damp siver til værs i søyler som bøyes av vinden, og som stadig skifter retning etter hvilken vei vinden blåser. Man kan vasse i en naturlig varm bekk, og går man langt nok opp i fjellsidene, vil man visstnok finne bademuligheter. Landskapet framstår som et tydelig vitne på hva som rører seg under jordoverflaten, et vitne om klodens ilske krefter og ugjestmilde indre. Dette er rett og slett innmari fascinerende.

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Seljalandsfoss – se fossen fra baksiden

Halvannen times kjøring fra Reykjavik, sørøstover langs kysten av øya, ligger en annen av landets flotteste og mest kjente fosser, nemlig 60 meter høye Seljalandsfoss. Her kan man til og med gå bak fossen.

IMG_9257 - Kopi

IMG_9269 - Kopi

Vik – fabelaktige naturopplevelser

Lengst sør på Island ligger Vik, et lite sted med rundt 300 innbyggere. Vi bodde i en liten hytte på en svart lavastrand, atskilt fra Vik av fjellet Reynisfjall, og naturopplevelsene var fantastiske. Brusende, hvite bølger kastet seg inn mot mørke, glattskurte steiner nederst på stranden. Stranden var delvis dekket av skinnende rene, hvite snøflekker som stod i skarp kontrast til den ellers kullsvarte bakken. Reynisfjall stuper ut i havet, og karakteristiske, underlige oktogramsøyler står tett i tett oppetter fjellsiden der fjellet møter havet. Noen høye, spisse, svarte steinfigurer kalt Reynisdrangar stikker opp av det frådende havet og har vært opphav til fabler og legender, og like ved ligger den nakne halvøya Dyrholaéy, med et hull i fjellet som ser ut som en bro som stikker ut i havet. Halvøya er det sørligste punktet på Island. Dette er rett og slett et område som viste seg å by på fabelaktige naturopplevelser.

Vik ligger to timer og femten minutter med bil fra Reykjavik

IMG_9319 - Kopi

IMG_9337 - Kopi

IMG_9430 - Kopi

IMG_9476 - Kopi

Collage Vik 1 red på nytt

Skogár – ridetur på islandshest

Rideturer på islandshest er en aktivitet som tilbys mange steder på Island. Vi valgte å dra til gården Skálakot i Skógár, ved foten av vulkanen Eyjafjallajökull, den som satte en effektiv stopper for flytrafikken i store deler av Nord-Europa i 2010. Etter en ridetur som tok oss både opp i fjellet, ned på flatmark og bortom en foss, kunne vi benytte stedets badstue før vi fikk servert hjemmelaget middag inne i hovedhuset på gården. En flott opplevelse.

Det tar i underkant av to timer å kjøre fra Reykjavik til gården Skálakot.

 

IMG_6247 - Kopi

IMG_6296 - Kopi

Collage Skogar 1

Jökullsarlón – blå isfjell

Hvis man kjører videre nordøstover fra Vik, over lavaområdet Eldhraun og det vidstrakte, paddeflate sletteområdet Skeiðarársandur, forbi fossefall, elver, fjell, isbreer, små lokalsamfunn og enslige hus, kommer man til slutt til bresjøen Jökullsarlón. Store biter av is har kalvet fra Breiðamerkurjökull, en av de mange brearmene på den store isbreen Vatnajökull, som dekker over åtte prosent av Island, og flyter rundt i en atten kvadratmeter stor sjøen ved foten av isbreen. I vinterhalvåret er bresjøen fullpakket med is, men når sommeren kommer blir isfjellene både færre og mindre. Noen av dem er skikkelig blå, og skiller seg fra den omkringliggende isen. Bresjøen må være et magisk syn i klarvær og med mindre is i vannet, men selv på en gråværsdag i mars var det et flott skue.

IMG_9381 - Kopi

IMG_9388 - Kopi

IMG_9383 - Kopi

IMG_9387 - Kopi

Følg bloggen på Facebook: Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.