10 steder å besøke på Malta

(57) - Kopi

Øylandet Malta ligger i Middelhavet, mellom Italia og Tunisia, og består av seks øyer, hvorav kun Malta, Gozo og Comino er bebodde. Det er enkelt å reise rundt i det lille landet, som kan by på alt fra shopping og badeliv til naturopplevelser og historiske plasser som kan dateres tilbake til steinalderen. Her er ti steder jeg mener er verdt et besøk.

Sliema

Sliema har utviklet seg fra å være en liten fiskerlandsby til å bli et tettbebygd sentrum for handel og turisme på Malta. Denne travle, men allikevel avslappede byen ligger på en halvøy med en liten bukt på hver side. Fra den ene siden av byen ser man over på den lille, staselige hovedstaden Valletta, som kneiser på en høyde ut mot havet. På den andre siden, sammenvokst med Sliema, ligger St. Julians, som er kjent for sin høye konsentrasjon av klubber og utesteder.

Når sommerdagen er på hell og solen ikke lenger steker like intenst over det vesle øylandet, er det et yrende liv på den lange strandpromenaden i Sliema. Her møter man fastboende så vel som turister, og man finner blant annet parkanlegg, lekeplasser, iskiosker, spisesteder og badeplasser.

(1) - Kopi

(8) - Kopi

(11) - Kopi

(23) - Kopi

Valletta

Hovedstaden er en kompakt by med rundt 6 700 innbyggere. Den er bygget som en festningsby på en høyde omgitt av vann på tre sider, og har fått plass på UNESCOs verdensarvliste. I den 0,8 kvadratkilometer store byen finner du blant annet en vakker katedral, fort, bymur, palass og en rekke andre flotte bygninger, mange av dem i barokkstil. Du kan rusle langs vannet på utsiden av bymuren, følge smale veier på kryss og tvers inne i byen, shoppe i hovedgaten eller slappe av på en av restaurantene. Ikke gå glipp av et besøk i Upper Barracca Gardens for å se den formidable utsikten over Grand Harbour.

(193) - Kopi

Collage Malta 7

(197) - Kopi

Collage Malta 6

Collage Malta 8

Marsaxlokk

Fiskerlandsbyen med opp mot 4 000 innbyggere ligger inne i en bukt på sørøstkysten av Malta. Her glitrer vannet i nyanser av blått og turkis, og bukten er full av fortøyde båter malt i glade farger. Man kan rusle på bryggen langs vannet og betrakte båter fylt med fiskegarn, dupper, presenninger og tauverk, og på bryggene som stikker ut i bukten kan man se unge og gamle fiskere som klargjør garn. Når man er klar for å få i seg litt mat, kan man slå seg ned på en av uteserveringene med utsikt over bukten. Fisken som serveres her er garantert fersk.

(57) - Kopi

(81) - Kopi

(63) - Kopi

Collage Malta 4

(84) - Kopi

(98) - Kopi

Ħaġar Qim og Mnajdra

Ħaġar Qim og Mnajdra er ruiner av eldgamle tempelkomplekser. De ligger om lag 500 meter fra hverandre på sørvestkysten av Malta. Begge ble bygget en eller annen gang mellom år 3 600 og 3 200 før Kristus, og er dermed blant verdens eldste religiøse strukturer. De er nå beskyttet av teltkonstruksjoner for å unngå at vær og vind tærer ytterligere på steinene.

Både Ħaġar Qim og Mnajdra står på UNESCOs verdensarvliste.

(124) - Kopi

Collage Malta 3

(141) - Kopi

(148) - Kopi

(150) - Kopi

Mdina

Når man har krysset broen over en gresskledd vollgrav og trådt gjennom en majestetisk port med buegang og snirklete mønstre hogget i stein, befinner man seg innenfor de høye, eldgamle murene som omgir Mdina. Det er som å stige inn i en annen verden, en verden der støy, støv og stress ikke finnes, der stillheten senker seg og ekkoene gjaller tomt mellom veggene i de smale, labyrintiske og steinlagte veiene. Byen er knapt en kvadratkilometer stor, og framstår som en fredelig tidsmaskin. Ingen skjemmende ledninger, ingen glorete reklameskilt, nesten ikke en bil å se. Velholdte, sandgule murvegger, vakre tredører malt i klare farger, snirklete dørhåndtak og et og annet vindu med lukkede gardiner og blomsterkasser. De pene gatene inviterer til planløs vandring, der man kan kjenne på stillheten og suge inn atmosfæren. Mdina er vakker.

(265) - Kopi

(242) - Kopi

Collage Malta 5

(266) - Kopi

Blue Lagoon

Ved øya Comino, som ligger mellom de to største øyene i landet, finner man en lagune med klart, asurblått vann. Dette er et svært populært utfartsmål for turister, så på dagtid i høysesongen er lagunen full av folk, og omgivelsene skjemmes av isboder, solstoler, båter og søppel. Det høres kanskje ikke særlig fristende ut med et besøk her, men trikset er å overnatte på det eneste hotellet på Comino. Da kan man rusle ned til lagunen tidlig om morgenen eller når alt er pakket sammen og båtene har fraktet folk bort fra øya, og få ha stedet helt for seg selv.

(331) - Kopi

(324) - Kopi

Comino

Den minste av de tre bebodde øyene i landet er 3,5 kvadratkilometer stor og har kun fire innbyggere. I tillegg finnes et hotell på øya. Comino er et rolig og fredelig sted der man kan rusle rundt på grusveier og stier og utforske små bukter og en og annen bygning, som for eksempel St. Mary’s Tower fra 1618. Comino skal dessuten være et av de beste dykkestedene i Middelhavet, og det finnes et dykkesenter i tilknytning til hotellet.

(493) - Kopi

(487) - Kopi

(355) - Kopi

Collage Malta 12

Collage Malta 13

Collage Malta 14

Cittadella i Victoria

Victoria er hovedbyen på øya Gozo, og har nesten 7 000 innbyggere. Byen ligger på en høyde omtrent midt på øya, og i dens hjerte finner vi Cittadella, som en gang utgjorde kjernen i en befestet by. En god del av de opprinnelige festningskonstruksjonene, som ble bygget fra 1400-tallet til utpå 1600-tallet, er fremdeles intakte. Her finnes blant annet murer, bastioner, en barokk katedral, et par kapeller, et gammelt fengsel og noen museer. Dessuten har man god utsikt over byen og øya fra toppen av citadellet.

(411) - Kopi

Collage Malta 11

Collage Malta 10

(414) - Kopi

Ġgantija

Ġgantija er de eldste tempelruinene på Malta, og stammer fra steinalderen, nærmere bestemt rundt år 3600 før Kristus. Det betyr at de er verdens nest eldste menneskeskapte, religiøse strukturer – eldre enn for eksempel Stonehenge og pyramidene i Egypt.

Ġgantija er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste sammen med Ħaġar Qim og Mnajdra.

(462) - Kopi

Collage Malta 1

Collage Malta 2

Azure Window

På vestsiden av Gozo stikker fjellformasjonen Azure Window ut i havet. Det antas at den 28 meter høye buen vil forsvinne i løpet av noen år, fordi store steiner har begynt å falle fra undersiden av buens tak. Jeg ville i hvert fall ikke tatt sjansen på å gå over «broen» slik som personen på bildet nedenfor.

(433) - Kopi

(440) - Kopi

(446) - Kopi

Har du vært på noen av disse stedene, eller har du kanskje andre tips til hva man bør se og oppleve på Malta?

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.