13 ting å gjøre i Muscat

IMG_3174 – Kopi - Muscat - Oman

Omans hovedstad har et navn som sannsynligvis får mange nordmenn til å tenke på krydder snarere enn en arabisk by. På norsk skrives egentlig navnet med k i stedet for c, men det har jeg visst ikke forholdt meg til før, og fortsetter å bruke den engelske og lokale varianten, Muscat. Her er en liten oversikt over noe av det man kan se og gjøre i byen med det eksotiske navnet.

Noen raske fakta om byen

Hovedstaden strekker seg omtrent 50 kilometer på en relativt smal landstripe mellom fjellene på den ene siden og havet på den andre. Byen kan grovt sett deles i tre; gamlebyen Muscat, havneområdet Muttrah, hvor man finner storparten av de billigste overnattingsalternativene, og det kommersielle distriktet Ruwi med transportterminaler og shoppingsentre.

I motsetning til enkelte andre byer på den arabiske halvøya, har den omanske hovedstaden få høye bygninger.

Muscat betyr anker, og havet har alltid vært en viktig del av byen. I dag kommer alt fra cruisegjester til handelsvarer i land i de historiske havnene i gamlebyen og Muttrah. Det drives oljeutvinning, og fiskere lever av det havet har å by på.

Oman - Muscat - IMG_3202 – Kopi

1. Se utsikten over den eldste bydelen

Muscat, som altså er navnet på den eldste delen av hovedstaden, ligger for seg selv, klemt mellom fjellene, midt mellom Muttrah og Ruwi. Fra veien oppe i fjellet får du god utsikt over de hvite husene i den lille bydelen.

Oman - Muscat - IMG_3094 – Kopi

2. Beundre sultanpalasset

I gamle Muscat finnes få butikker og ingen hoteller. Derimot finner du sultanpalasset i denne bydelen. Al-Alam Palace er omgitt av hageområder og en stor, tom plass.

IMG_3174 – Kopi - Muscat - Oman

Oman - Collage Muscat 3

Oman - Muscat - IMG_3126 – Kopi

3. Gå en runde i den gamle bydelen

Bymuren rundt vesle Muscat ser ikke så gammel ut, men fin er den. Det er også gatelyktene.

Oman - Collage Muscat 4

4. Gå tur langs havnepromenaden i Muttrah

Mellom vannet og bebyggelsen er det anlagt en havnepromenade.  Jeg var bare en tur nedom for å ta en titt, og antar det er fint å gå tur der, kanskje særlig når solen er i ferd med å gå ned og man kan skue utover silhuetter av hus, moskéenes minareter og fjellene som kneiser rundt byen.

Oman - Collage Muscat 1

På bildet over, helt øverst til høyre, ser du Muttrah Fort. Fortet ble bygget av portugiserne i 1580-årene. Det brukes til militære formål, og er stengt for besøkende.

Oman - Muscat - IMG_3091 – Kopi

5. Ta turen innom souken i Muttrah

Den innendørs souken inneholder små butikker der det selges alt fra tekstiler til omansk håndverk. Spesielt fullt av folk var det ikke da jeg var innom, men det kan sikkert variere. Det finnes også andre markeder, for eksempel et eget gullmarked, grønnsaksmarked og fiskemarked.

Oman - Collage Muscat 2

6. Løfte blikket og se på tårnene på fjelltoppene

Det finnes mange tårnruiner som dette på fjelltopper rundt omkring i Oman. Muscat er intet unntak.

IMG_3100 – Kopi - Muscat - Oman

7. Besøke Sultan Qaboos Grand Mosque

Denne storslagne moskéen er blant de aller største i verden. Her finnes dessuten et av verdens største håndlagede persiske tepper.

Nesten hele komplekset er åpen for ikke-muslimer, under forutsetning av at man følger de svært strenge kleskodene, som innebærer at kvinner må være helt tildekket. Åpningstiden er klokken 08.00-11.00 hver dag, med unntak av fredager. 

IMG_3235 - Kopi - Muscat - Oman

8. Se operahuset

The Royal Opera House Muscat ble bygget på ordre fra Sultan Qaboos, som alltid har vært glad i klassisk musikk og kunst. Operahuset åpnet i 2011, og rommer opptil 1 100 personer. Komplekset inneholder blant annet musikkteater, auditorium, luksusrestauranter og et kunstsenter for musikk-, teater- og operaproduksjon.

P1210018 – Kopi - Muscat - Oman

IMG_0585 – Kopi - Muscat - Oman

IMG_0587 – Kopi - Muscat - Oman

9. Gå tur langs stranden

På dagtid var den lange sandstranden ved hotellet vårt nesten folketom. Om kvelden var den derimot ganske folksom. Solen kastet ikke lenger brennende hete stråler mot alle som våget seg ut, og det var tydelig at mange da benyttet anledningen til å gå seg en tur. Noen spilte også fotball i sanden.

IMG_0532 – Kopi - Muscat - Oman

IMG_0688 – Kopi - Muscat - Oman

10. Bo på hotell ved stranden

Overnatting er ikke spesielt billig i Muscat, men vi lyktes med å finne et relativt rimelig hotell med flott beliggenhet ved stranden, like ved operahuset. Strandliv i Oman forutsetter at man er ganske tildekket, badedrakt og bikini er ikke greit, så det var utrolig praktisk å kunne legge på svøm rett fra utsiden av porten til hotellet, og deretter kaste klærne og legge seg på en solseng ved hotellbassenget. Al Qurum Resort anbefales!

Les mer:

IMG_0497 – Kopi - Muscat - Oman

P1210083 – Kopi - Muscat - Oman

11. Dra på båttur

Det er flere grunner til å dra på båttur fra Muscat. Velger du å snorkle, får du muligheten til å se fargerike fisker, store havskilpadder og ufarlige leopardhaier. Avhengig av sesong kan du også dra ut på havet for å se hvaler, eller hva med en delfinsafari? Kanskje du vil nøye deg med en svømmetur?

Les mer:

Oman - Muscat - Daymaniat - P1210631 – Kopi
Foto: Kari Zakariassen.
P1210595 – Kopi - Muscat - Oman
Foto: Kari Zakariassen.
Foto: Fahad, Daymaniat Shells.
Foto: Fahad, Daymaniat Shells.

12. Overnatte i telt på en øy

Turoperatøren Daymaniat Shells, som vi brukte da vi var på snorkletur, arrangerer overnattingsturer ut til øygruppen Daymaniat Islands. Jeg har bare besøkt disse små øyene på dagtid, men skulle gjerne overnattet i telt der ute. Turene arrangeres ikke i de varmeste sommermånedene.

Oman - Muscat - Daymaniat - IMG_2954 – Kopi

13. Kjøpe muskat

Litt morsomt er det vel å kunne kjøpe muskat i Muscat? Men visste du at det ikke heter muskat på engelsk eller arabisk? Jeg må innrømme at nutmeg ikke fantes i mitt vokabular fra før, og det hadde ikke falt oss inn å sjekke oversettelsen, så det endte med at Kari ble møtt av skuldertrekninger og spørrende blikk hver gang hun spurte noen om hvor hun kunne kjøpe muskat.

Tanzania - Zanzibar - Collage krydderplantasje 3
Dette bildet er riktignok fra Zanzibar i Tanzania, men øverst til venstre ser du en muskatnøtt.

Andre severdigheter i Muscat

  • Restaurert portugisisk vakttårn ved havnepromenaden. Fin utsikt mot havet. Populært utfluktsmål om kvelden, når fontener opplyses i ulike farger.
  • Al-Jalali Fort, bygget under portugisisk okkupasjon i 1580-årene. Adkomst via en bratt trapp. Huser nå et museum som kun er åpent for statsoverhoder og andre viktige personer som kommer på besøk.
  • Al-Mirani Fort, bygget på samme tid som Al-Jalali Fort. Ikke åpent for besøkende.
  • Muscat Gate Museum markerer posisjonen til den gamle bymuren og gir en introduksjon til Muscat.
  • Bayt Al-Zubair er et museum som ligger i et flott, restaurert hus. Utstillingene viser omansk kulturarv.
  • Omani-French Museum forteller blant annet om kolonilivet i Muscat på 1800-tallet.

 

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Oman i april 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.