14 steder å besøke i Mellom-Amerika

(637) - Kopi

I desember/januar for tre og et halvt år siden, reiste jeg i de fem sentralamerikanske landene Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala. I fjor var jeg en snartur innom Panama. Her har jeg samlet 14 tips til steder å besøke i disse seks landene i Mellom-Amerika.

Panama City (Panama)

Denne hovedstaden ligger der Panamakanalen møter Stillehavet. Mye av byen preges av moderne høyhus, men ytterst på en liten halvøy ligger gamlebyen. Her finner man små gater og gammel arkitektur, og bydelen er langt mer fargerik og interessant enn de sjelløse høyhusområdene. Fint sted å rusle rundt i et par timer.

Les mer:

P1210833 – Kopi - Panama City

Panama City - IMG_3540 – Kopi

Panama City - P1210786 – Kopi

Panama City - IMG_3920 – Kopi

Panamakanalen (Panama)

Panamakanalen ble ferdigstilt i 1914, og er et imponerende mesterverk. På den tiden var det jo egentlig en ganske vanvittig idé å grave en kanal som skulle strekke seg nesten åtti kilometer tvers gjennom et land. Prosjektet var på den tiden et av de største og vanskeligste ingeniørprosjektene verden hadde sett, og 5 609 arbeidere skal ha mistet livet i løpet av byggeårene.

Høydeforskjeller gjør det nødvendig med sluseanlegg. Det finnes fem sluseanlegg i kanalen. De fleste besøker Miraflores, som ligger nærmest Panama City. Selv var jeg både der og i Agua Clara, som åpnet i 2016.

Les mer:

IMG_3310 – Kopi - Panamakanalen

IMG_4686 – Kopi - Panamakanalen

Fuerte de San Lorenzo (Panama)

Tretten kilometer vest for Colón, byen som ligger der Panamakanalen møter det karibiske hav, ligger ruinene av et gammelt fort. Fuerte de San Lorenzo ble etablert i 1587, og stedet står på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer:

IMG_4452 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4490 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama

IMG_4439 – Kopi - Fort San Lorenzo - Panama
Hvitneset nesebjørn.

La Fortuna (Costa Rica)

La Fortuna er en liten by nordvest i Costa Rica, ved foten av vulkanen Arenal. Det tar omtrent tre timer å kjøre dit fra hovedstaden San José.

Det er vulkanen som har gitt navn til byen. I 1968 eksploderte det kjegleformede fjellet og slukte omgivelsene på vestsiden, inkludert to landsbyer. Åtti mennesker omkom. Byen på østsiden, El Borio, forble uberørt av naturens vrede, og ble derfor omdøpt til La Fortuna, som betyr den heldige. Etter vulkanutbruddet fortsatte glødende lava å flyte nedover fjellsiden helt fram til 2011, til glede og fascinasjon for tilstrømmende turister. Nå er det ikke lenger noe lava å se, men turismen har slått rot i byen og lever videre til tross for mangelen på spektakulære natteforestillinger fra vulkanen.

I La Fortuna finnes flere aktivitetsbyråer som tilbyr ulike aktiviteter til de mange turistene som kommer til den vesle byen. Man kan for eksempel velge mellom rafting, ridning og terrengsykling, eller prøve seg på stand up paddle boarding på innsjøen på den andre siden av vulkanen Arenal. Vil man gjøre noe på egenhånd, kan man bade i en naturlig varm elv eller gå tur til den 70 meter høye fossen La Catarata de la Fortuna i flotte naturomgivelser.

Det finnes også muligheter for å bade i varme kilder tilknyttet hotellanlegg. Selv testet jeg Baldi Hot Springs på selveste nyttårsaften, og det var virkelig et herlig sted. Oppetter et skrånende område tilknyttet et femstjerners spahotell ligger en mengde små og store bassenger i ulike fasonger, gjemt blant palmer og eksotiske planter med svære blader, og med kunstige fossefall som sildrer ned fra steiner og fjell. Midt i noen av bassengene er det bygget barer der man får kjøpt alt fra vann og ferskpresset juice til øl og paraplydrinker, og det finnes også jacuzzi, steamdusj og vannsklier. Vannet er naturlig oppvarmet av vulkanen Arenal.

(9) - Kopi

(13) - Kopi

Caño Negro Wildlife Refuge (Costa Rica)

Dette naturreservatet ligger i Costa Rica, nær grensen til Nicaragua. Det tar omtrent to timer å kjøre fra La Fortuna.

Caño Negro Wildlife Refuge regnes for å være et av de viktigste våtmarksområdene i verden. Her er elven Rio Frio og innsjøen Lago Caño Negro, som sammen med omkringliggende landskap med skog, gressletter og myrer danner et delikat økosystem som er hjem for et mangfold av dyr og fugler. Truede dyrearter som puma, jaguar og tapir er sjeldne og sky, men man kan se en rekke andre dyr. Da jeg var på båttur i naturreservatet, fikk jeg se blant annet skilpadder, kaimaner, tre ulike apearter (inkludert brølaper), iguaner og forskjellige fugler.

Man kan finne en dagstur til Caño Negro Wildlife Refuge gjennom et av de mange aktivitetsbyråene i La Fortuna.

(46) - Kopi

(35) – Kopi

(31) - Kopi

(37) - Kopi

(40) KOPI

Monteverde (Costa Rica)

Monteverde er et lite sted med under tusen innbyggere oppe i fjellene nordvest i Costa Rica. Sentrum består av ikke stort mer enn tre gater i et triangel.

Monteverde ligger 1 400 meter over havet og er omgitt av tåkeskog. En populær aktivitet for besøkende er å vandre på hengebroer mellom tretoppene. Er man heldig får man se dyr – det eneste jeg så var en enorm rotte og utallige maur. Ja, og forskjellige knøttsmå og fargesterke kolibrier, da.

Jeg var også på nattevandring i tåkeskogen. Vi gikk i en liten gruppe, utstyrt med lommelykter, på jakt etter dyr, fugler, insekter og reptiler. Da fikk jeg blant annet se et dovendyr på vandring, en irrgrønn slange, sovende fugler og et tarantellhi med en tarantell så sky at den nektet å la seg lure ut fra skjulestedet sitt.

Det finnes noen sommerfuglparker i Monteverde. Jeg besøkte en av dem, og fikk sett en rekke ulike sommerfugler og insekter.

(173) - Kopi

(102) - Kopi

(141) - Kopi

Isla de Ometepe (Nicaragua)

Verdens nittende største innsjø heter Lago de Nicaragua, og befinner seg helt sør i Nicaragua. Innsjøens største øy heter Isla de Ometepe. Der bor rundt 30 000 mennesker i små lokalsamfunn rundt de to vulkanene som opptar en stor del av øyas areal.

(499) - Kopi

(560) - Kopi

Granada (Nicaragua)

Granada er den fjerde største byen i Nicaragua. Den ble grunnlagt i 1524 i forbindelse med spanjolenes erobring av Nicaragua, og var i kolonitiden en av de viktigste byene i Sentral-Amerika. Byen har en rik arv fra kolonitiden, og er uten tvil en fargerik by. Mange av murhusene er malt i alt fra duse pasteller til sterke og klare farger, og i byen ligger også noen fargeglade kirkebygg. Granada ligger ved innsjøen Lago de Nicaragua, hvor man kan dra på båttur blant de mange øyene like utenfor byen, og er ellers omgitt av fjell og åser dekket av tørr, tropisk skog, samt den sovende vulkanen Mombacho, hvor det vokser regnskog.

(714) – Kopi

(721) – Kopi

(637) - Kopi

(774) KOPI

(788) KOPI

Masaya (Nicaragua)

Masaya ligger en kort kjøretur utenfor Granada. Byen har et marked som ikke er det mest spennende jeg har besøkt, men som var verdt å kikke innom når jeg først var der. Den største attraksjonen Masaya kan by på, er imidlertid den aktive vulkanen med samme navn.

Masaya er en kompleks vulkan, det vil si at den skiller seg fra de kjegleformede fjellstrukturene vi er vant til å tenke på når vi hører ordet vulkan. Masaya består av flere topper og kratere. Det går en vei opp dit, så vi kjørte rundt til ulike plasser på vulkansystemet. Utrolig stilig sted, med forskjellige typer vulkanlandskap, flere ulike kratre og damp og røyk fra vulkanen. Vi fikk med oss en flott solnedgang, og da det hadde mørknet, dro vi innom et krater for å se om vi kunne få et glimt av flytende lava. Det fikk vi!

(917) – Kopi

(881) - Kopi

(860) - Kopi

Poneloya (Nicaragua)

Ved Stillehavskysten i Nicaragua ligger det lille stedet Poneloya. Der finnes fine sandstrender, og blant annet overnattingsstedet Surfing Turtle Lodge. Det har en avsidesliggende og flott beliggenhet på en herlig og tilsynelatende endeløs strand. Ikke noe luksussted, men jeg likte meg der. Stillehavet kastet kontinuerlig store bølger inn mot land, sanden var myk og varm, vind sørget for at temperaturen ikke ble uutholdelig og hengekøyer innbød til timer med avslapning. Det var ikke stort annet å gjøre enn å slappe av og nyte slaraffenlivet.

(1054) – Kopi

(1005) – Kopi

(1026) – Kopi

Suchitoto (El Salvador)

Suchitoto ligger bare 47 kilometer nord for San Salvador, hovedstaden i El Salvador, men kontrasten mellom byene er enorm. Suchitoto har rundt 20 000 innbyggere, og er en skjønn liten by med skeive, fargerike hus fra kolonitiden og gater belagt  med ujevn stein.

Fra 1980 til 1992 førte borgerkrig i El Salvador til at rundt 75 000 mennesker ble drept. Noen av de tidligste kampene fant sted i Suchitoto, og førte til store ødeleggelser og at folk flyktet fra byen. Nå er det ikke lenger så lett å se tegn på at noe slikt har funnet sted i den fredelige byen. Det var virkelig en søvnig, sjarmerende og pen liten by, og hvor i all verden de har gjemt alle de 20 000 innbyggerne, forstår jeg ikke!

(1166) - Kopi

(1228) – Kopi

Concepción de Ataco (El Salvador)

Concepción de Ataco er en kommune og by med rundt 20 000 innbyggere vest i El Salvador. Området er visstnok kjent for å være trygt, uten vold og ulike farer som man finner andre steder i landet. Utviklingen av turisme i byen startet så sent som i 2004, og har bidratt til vekst og investeringer. Det var likevel ikke akkurat flust av turister å se, noe som i grunnen passet meg fint.

Den lille byen er omgitt av lave, skogkledde fjell og åser. Veiene er belagt med gammel, ujevn brostein, og veldig mange av de lave murhusene er malt i glade farger, eller dekorert med fargesprakende veggmalerier. Søt, sjarmerende og hyggelig by!

Ataco betyr «high place of springs». Navnet kommer av at det i dette området finnes kilder med naturlig oppvarmet vann, takket være vulkansk aktivitet. Vi nøt noen herlige kveldstimer på et sted der det er bygget bassenger i flere størrelser, fylt av det naturlig oppvarmede kildevannet i ulike temperaturer. Bar og restaurant fantes også der. Definitivt mye billigere enn å gå på spa i Norge, og jeg syntes absolutt det var verdt de kronene det kostet.

(1495) – Kopi

(1511) - Kopi

Copán (Honduras)

Copán er omgitt av fjell, og består av små hus og brosteinsbelagte gater der få biler, mange mopeder og en og annen tuk-tuk kommer susende. Jeg ble overrasket over hvor liten byen faktisk er, og over at det ikke var særlig mange turister der.

Copán er kjent for mayaruinene som er lokalisert i gangavstand fra byen Der finner man en rekke forskjellige ruiner, spennende historie, frodige og nydelige omgivelser, flotte arapapegøyer – og det er nesten folketomt. I hvert fall var det det da jeg var der.

(1569) - Kopi

(1795) - Kopi

Antigua (Guatemala)

Antigua ligger i det sentrale høyfjellsområdet i Guatemala. Byen med rundt 35 000 innbyggere er å betrakte som en rolig småby sammenlignet med hovedstaden Guatemala City.

Byen er funnet verdig en plass på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du fargerike murhus, flere kirker, gamle bygninger i spansk barokkstil og ikke minst gater belagt med stein som er inkompatible med høyhælte sko og som gjør at man uansett skovalg må følge godt med på hvor man plasserer føttene.

Omgivelsene er noe for seg selv. Byen er nemlig omgitt av hele tre vulkaner. En av dem er nesten konstant aktiv, og spyr daglig ut røyk, men større utbrudd hører heldigvis til sjeldenhetene.

Antigua er det mest populære stedet i landet å reise til for dem som ønsker å gå på språkskole for å lære spansk.

(1930) - Kopi - Kopi

(1942) - Kopi

 

Har du vært i Mellom-Amerika? Kanskje du har noen tips selv? Del dem gjerne i en kommentar!

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.