34 reisedrømmer på 34-årsdagen

Georgia - Kvariati

Når man har bursdag, passer det jo godt å skrive ønskeliste. Listen jeg har skrevet i dag er imidlertid ikke en tradisjonell ønskeliste, det er nemlig ikke en liste over ting jeg ønsker meg i gave fra andre, men heller en liste med en liten brøkdel av de utrolig mange stedene jeg ønsker å reise til en eller annen gang. Store og små reisedrømmer.

Hvis du klikker på de blå ordene/stedsnavnene, kommer du stort sett til bildesøk i Google og får se bilder av stedene jeg omtaler.

Norge

Lofoten

For hvert bilde jeg ser fra Lofoten, får jeg enda litt mer lyst til å utforske øygruppen. Det ser eventyrlig vakkert ut, og nå er det virkelig på tide at jeg kommer meg dit snart. Helst før turiststrømmen eksploderer fullstendig – det er jo i ferd med å ta helt av, skal man tro det man hører i mediene.

Svalbard

Bare muligheten for å kanskje få se en isbjørn er en god nok grunn til å reise til Svalbard, spør du meg. Men siden isbjørner ikke dukker opp på kommando, er det jo flaks at det finnes andre ting å gjøre også. Hundesledetur står høyt på ønskelista, og det hadde heller ikke gjort noe om nordlyset kunne gitt meg en vakker forestilling.

Trolltunga

Det er så mange flotte steder i Norge, og fjellandskapene rundt omkring i landet vårt er virkelig vakre. Et av de ikoniske stedene jeg foreløpig ikke har sett, er Trolltunga. Jeg vil overnatte i telt i nærheten av denne etter hvert så populære severdigheten for å unngå de verste turisthordene på dagtid.

Norge - Tjøme - Verdens Ende
Vinterlandskap på Verdens Ende, Tjøme.

 

Norden

Grønland

Isfjell i blå fjord, teltovernatting i vill natur, vandring i arktisk landskap, utforsking av knøttsmå landsbyer… Ja, takk! Jeg oppdaget for en stund siden at flybilletter til Grønland faktisk ikke var så skrekkelig dyre, så da er det jo ikke så umulig å reise dit.

Færøyene

Grønt og øde landskap, fine fosser, fuglefjell, lundefugler, knøttsmå lokalsamfunn, sjarmerende hovedstad… Jeg tror jeg ville likt Færøyene.

P1230317 – Kopi - Island - Krysuvikurberg
Fuglefjell på Island.

 

Europa

Land jeg har besøkt i denne verdensdelen: Albania, Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Makedonia, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike.

Slovenia

Jeg vet ikke om så mange som har vært i Slovenia, men de som har reist dit har i hvert fall kommet hjem med mange lovord om landet. Naturen ser skikkelig fin ut, og en roadtrip i landet hadde vært helt greit. Helst med en tur innom Lake Bled og grottene i Postojna på programmet. Dessuten skal visstnok Ljubljana være en fin og trivelig hovedstad.

Roadtrip i Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro

Har du vært i Dubrovnik i Kroatia? Sett bilder fra Mostar i Bosnia-Hercegovina? Eller Kotorbukten i Montenegro? Det ser innmari fint ut på alle disse stedene. Dessuten er det flere plasser i dette området som ser ut til å være verdt et besøk. Avstandene er korte, så det er perfekt å kombinere disse stedene på en roadtrip.

Sighisoara, Romania

Sighisoara er en liten by med brosteinsbelagte gater, skjeve og fargerike hus. Den ligger på en høyde, omgitt av fin natur, og ser rett og slett både eventyrlig og sjarmerende ut. Jeg vil også gjerne utforske naturen og andre byer i landet, for det ser skikkelig fint ut der.

Spania

«Alle» har vært i Spania – men det har ikke jeg. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi det tilfeldigvis aldri har blitt noe av. Nå begynner det å bli på høy tid at jeg faktisk kommer meg til Spania. Helst til fastlandet og langt unna solsengkaos og norsktalende kelnere langs solkysten. Det er så mange plasser jeg gjerne skulle sett i det landet at det er vanskelig å plukke ut et bestemt sted her.

San Marino

Et bittelite land omgitt av Italia på alle kanter, med en liten hovedstad oppe på et ruvende fjell i det ellers flate landskapet. Aller øverst ligger en borg. Det ser litt ut som en scene fra en Disneyfilm, i grunnen.

Albania - Blue Eye
Blue Eye i Albania.

Afrika

Land jeg har besøkt i denne verdensdelen: Botswana, Kenya, Madagaskar, Malawi, Marokko, Namibia, Tanzania, Sierra Leone, Sør-Afrika, Zambia, Zimbabwe.

Rwanda og Uganda

Fjellgorillaene er kritisk truet, og finnes kun i et lite område i Rwanda, Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Det er streng regulering av hvor mange som får adgang til områdene der dyrene lever, og av hvordan dette skal foregå. Fjellgorillasafari til fots i tett regnskog må være litt av en opplevelse, og har stått på ønskelisten min lenge. Dette kan veldig gjerne kombineres med blant annet tradisjonell safari i Uganda og en tur til Lake Kivu, sjimpansesafari i Nyungwe Forest og et besøk på folkemordmuseet i Rwanda.

Rundreise i Ghana, Togo og Benin

For tolv år siden tilbragte jeg nesten halvannen måned i Sierra Leone for å skrive prosjektoppgave i forbindelse med studiet. Oppholdet der bidro definitivt til at jeg fikk lyst til å reise tilbake til Vest-Afrika, og jeg har lenge siklet på en rundreise i Ghana, Togo og Benin. Faktisk har jeg nå bestilt en slik tur, og drar derfor på en tre uker lang campingferie litt utpå nyåret i 2018. Hva man kan se og oppleve i de tre landene, og hva som lokket meg dit, skal jeg selvfølgelig fortelle mer om senere.

Lalibela og Simien Mountains, Etiopia

Her lokker blant annet vandring i Simien Mountains og utforsking av kirkene som er hugget ned i fjellet i Lalibela. Jeg tror Etiopia er et flott og spennende land å besøke.

Strender og øya Marianne, Seychellene

Strendene i dette landet ser virkelig fantastiske ut. Dessuten har de en øy som heter Marianne. Dit er jeg jo nødt til å dra! Det er liksom hakket mer eksotisk enn å dra til Mariannelund i Sverige.

Pyramidene i Meroe, Sudan

Glem Egypt. Har du hørt om pyramidene i Meroe? Dit vil jeg! Meroe ligger langt unna Darfur og grensen til Sør-Sudan, som er de områdene i Sudan som UD fraråder at man reiser til.

Mosambik

Landet har en lang kystlinje og skal ha herlige strender og gode snorklemuligheter. Da jeg var i Oman tidligere i år beviste jeg jo for meg selv at jeg klarer å overvinne hodet-under-vann-frykten og takler snorkling, så kanskje jeg skal gjenta suksessen når det byr seg en god anledning, for eksempel i Mosambik?

Madagaskar - Anakao
Havet utenfor Anakao på Madagaskar.

Asia

Land jeg har besøkt i denne verdensdelen: Armenia, Georgia, Israel, Japan, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Oman, Palestina, Tadsjikistan, Usbekistan.

Bagan, Myanmar (Burma)

Å se soloppgangen over noen av de vanvittig mange steintemplene som ligger spredt utover et stort område i Bagan, omgitt av gress og trær, står temmelig høyt på ønskelisten. Jeg har hørt mye bra om andre steder i landet også, og om hvor trivelig befolkningen er, så det virker som det er mange gode grunner til å dra til Myanmar.

Sri Lanka

Dette er også et land jeg har hørt innmari mye fint om. Det er ikke en spesiell severdighet eller et bestemt sted i landet som lokker meg dit, men snarere «hele pakka». Byer, strender, templer, fjell, vakker togtur, safari… Tror det er et bra land å reise rundt i!

Øde landskap i Mongolia

Jeg synes det er fascinerende med skikkelig øde landskap. Det har de masse av i Mongolia, som er et stort land med få mennesker. Naturen ser virkelig vakker ut. Dessuten kan man bo i jurt (tradisjonelt, rundt telt) hos nomader ute i ødemarken, slik jeg gjorde på høyfjellet i Kirgisistan. I Mongolia heter forresten disse teltene ger.

Petra og Wadi Rum, Jordan

Har du besøkt Petra? Eller sett bilder derfra? Altså, en bortgjemt oldtidsby med adkomst gjennom en lang og smal kløft, og med fasader og huler hugget ut i rødbrune fjellsider og store klippeblokker… Hvor fascinerende er ikke det?

Ikke så langt unna Petra ligger Wadi Rum. Har jeg nevnt at jeg elsker ørkenlandskap? De kan virkelig være vakre, altså! Ørkenen i Wadi Rum ser ordentlig stilig ut, og jeg har lenge drømt om å overnatte under stjernene der ute i sand- og steinlandskapet.

Halong Bay, Vietnam

En stor bukt full av spesielle karstfjell, med grotter og flytende landsbyer. Jeg skulle egentlig på båttur der for noen år siden, men hele ferien måtte avlyses, og etter det har jeg vært mange steder, men fremdeles ikke i Vietnam. Kanskje på tide at jeg faktisk kommer meg dit? Da må jeg i så fall reise innom flere andre steder i landet, for det virker som det er mange plasser der som virkelig er verdt et besøk.

Filippinene

Gå inn på denne siden og trykk på filmen som det står Philippines på. Bare å se denne filmen gjør at jeg får lyst til å sette meg på første fly til Filippinene. De brungrønne Chocolate Hills i Bohol og risterrassene i Banaue har stått på ønskelisten min i årevis, og den frodige naturen og de flotte strendene frister også!

Iran

Alle jeg vet om som har vært i Iran, snakker varmt om landet. Historien, byene, naturen, severdighetene, maten, befolkningen… Det er masse jeg har lyst til å se og oppleve i dette landet. Og nei, det er ikke farlig å reise dit.

Indonesia

Jeg har aldri hatt spesielt lyst til å reise til Bali, fordi jeg har forestilt meg at det kryr av turister der. Det gjør det nok også på enkelte steder, men nå har jeg hørt så mye flott om øya at jeg begynner å bli nysgjerrig og fristet til å dra dit selv. Indonesia har dessuten et hav av andre øyer å utforske. Jeg vil utforske blant annet flotte strender, regnskog, templer, fjell, vulkaner, risterrasser og små landsbyer. Og gjerne tempelområdet Borobudur.

Sokotra, Jemen

Dessverre er ikke Jemen det tryggeste stedet i verden for tiden, men det betyr jo ikke at det er umulig å drømme om å besøke Sokotra! Dette er en gruppe med fire øyer ganske langt unna fastlandet, og naturen ser helt utenomjordisk ut! Skikkelig stilig!

Kirgisistan - Song-Kul
Jurtleir på høyfjellet i Kirgisistan.

 

Nord- og Sør-Amerika

Land jeg har besøkt i disse verdensdelene: Argentina, Brasil, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Uruguay, USA.

Salar de Uyuni, Bolivia

Verdens største saltslette, et øde og vakkert landskap omtrent 4 000 meter over havet. Røde og grønne innsjøer, en fascinerende kaktusøy midt i saltlandskapet. Flamingoer og lamaer. Dette området ser virkelig særegent ut!

Machu Picchu og Rainbow Mountains, Peru

Den som kom på å bygge Machu Picchu, valgte utvilsomt en vakker beliggenhet for det lille bysamfunnet. Jeg har ikke vært der, og det skulle jeg gjerne gjort noe med. Det hadde også vært innmari fint å se merkverdige Rainbow Mountains. Peru kan dessuten by på blant annet Nazcalinjene, en svær canyon, flotte fjellandskap, ørken og bebodde, menneskelagde sivøyer i verdens høyest beliggende, seilbare innsjø. I tillegg har de en del av Amazonas, og den regnskogen drar jeg mer enn gjerne tilbake til.

Colombia

Glem konflikter, våpen og kidnappinger. Nå er Colombia et trygt land å reise rundt i, og de som har gjort det, har stort sett bare positive ting å si om landet. Jeg vil se fargerike hus i Cartagena, utforske landsbyer som Barichara og Villa de Leyva, vandre i det spesielle palmelandskapet i Cocora Valley og bade i turkisblått hav ved en folketom, hvit sandstrand.

Roadtrip i Canada

Vill, vakker natur og nasjonalparker som innbyr til utforsking. Perfekt for roadtrip. Det kan til og med hende at det dukker opp en brunbjørn eller tre langs veien! Og så kan man for eksempel ta turen innom vestkysten for å dra på spekkhoggersafari. Eller dra til Churchill i håp om å se isbjørner. Eller svippe innom Niagara Falls. Svært land, mange muligheter.

Dominica

Okei, jeg vet egentlig ikke så mye om dette lille, karibiske landet, bortsett fra at naturen skal være veldig frodig og vakker. Dessuten er det fremdeles et relativt lite utbygd land med tanke på turisme, i motsetning til mange andre land og øyer i Karibien. Perfekt.

Påskeøya, Chile

Ikke spør meg hvorfor det frister å reise til en øy langt, langt ute i Stillehavet for å se på en rekke underlige steinfigurer som ble reist på mystisk vis for veldig lenge siden. Men det gjør det, altså.

Ecuador - Amazonas
Amazonas, Ecuador.

 

Oseania

Land jeg har besøkt i denne verdensdelen: Ingen.

Roadtrip i New Zealand

Naturen! Fjell, fjorder, vakre sjøer og vulkanske landskap hvor bakken syder og koker og små sjøer er farget grønne og røde. Og så har de jo Hobbiton, da!

Uluru, Australia

I Australia er er det virkelig mange steder jeg ønsker å se, men høyest på prioriteringslisten står en tur til det røde fjellet Uluru og overnatting under stjernehimmelen ute i ødemarken.

 

Aller øverst på ønskelisten…

Antarktis

Isfjell! Pingviner! Hvis noen hadde sagt at jeg kunne velge å reise hvor som helst i verden uavhengig av priser, ville jeg uten tvil dratt til Antarktis. Min bestefar (morfar) var hvalfanger fra Sandefjord, i likhet med så mange menn der på den tiden, og jeg vil derfor aller helst på en tur som inkluderer et besøk på Sør-Georgia for å få et innblikk i hvalfangsthistorien. Det finnes nemlig et hvalfangstmuseum i Grytviken, som var den første landstasjonen for moderne hvalfangst i Antarktis. Den ble etablert av en nordmann, og det var nordmenn som dominerte både denne og senere etablerte virksomheter på øya.

Altså, drømmer… De koster i hvert fall ingen ting.

IMG_8482 – Kopi - Island - Jökulsarlon
Isbre og isfjell i Jökulsárlón på Island.

 

Om å velge blant alle stedene i verden

Dette var steder jeg kom på at jeg skulle plukke ut i dag. I morgen ville jeg kanskje byttet ut noen av destinasjonene. Det er jo så vanvittig mange steder å velge mellom der ute i verden!

Jeg har for øvrig en tendens til å reise til helt andre plasser enn jeg tror jeg kommer til å dra til, så hvem vet, kanskje jeg plutselig en dag har planlagt en tur til Andorra eller Taiwan i stedet for noen av stedene jeg har nevnt ovenfor?

Vil du være med? ?

 

Hvor vil du reise?

Hva er dine reisedrømmer akkurat nå?

 

__________________________________________________________________________________________________

Her har jeg samlet linker til flere norske, danske og svenske reisebloggere sine blogginnlegg fra land rundt omkring i hele verden:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.