36 reisedrømmer med tog i Europa på 36-årsdagen

Jo mer jeg reiser, jo flere steder blir føyet til listen over reisemål jeg kunne tenke meg å besøke. Det er rart, det der. For to år siden fortalte jeg om noen av reiseønskene mine i innlegget 34 reisedrømmer på 34-årsdagen. I fjor fulgte jeg opp med 35 reisedrømmer i Afrika på 35-årsdagen. I år har jeg fått øynene opp for togreiser, etter en veldig fin påskeferie med tog helt til Slovenia og Kroatia, og derfor har jeg samlet 36 reisedrømmer med tog i Europa på 36-årsdagen.

Noen av reisemålene har stått på ønskelisten min lenge, andre har jeg nylig oppdaget, og atter andre ble jeg tipset om da jeg stilte følgende spørsmål i en togferiegruppe på Facebook: Hva er dine favorittsteder i Europa som kan nås med tog, og hva er det du liker så godt med akkurat de stedene?

Togferie er forresten en super gruppe der det er fritt fram for alle å stille spørsmål om togreiser, dele inspirasjon og diskutere togrelaterte spørsmål. For øyeblikket nærmer medlemstallet seg 27 000, og til sammen har medlemmene svar på det meste som gjelder tog og togreiser rundt omkring i verden.

Nok facebookgruppereklame, over til ønskelisten!

Hvis du klikker på de blå ordene/stedsnavnene i teksten nedenfor, kommer du til bildesøk i Google og får se bilder av stedene jeg omtaler.

Det øverste bildet tok jeg i Ljubljana i påsken. De andre bildene i dette innlegget er hentet fra bildedelingssiden Unsplash.

St. Petersburg, Russland

Jeg har aldri vært i det største nabolandet vårt, verdens aller største land. Egentlig drømmer jeg om å reise med den transmongolske jernbanen, med stopp i flere russiske byer underveis, men hvis en slik tur lar vente på seg, eller aldri blir noe av, kan jeg jo vurdere å nøye meg med å besøke St. Petersburg. Der ser det fint ut!

Church of the Savior on Spilled Blood, St. Petersburg. Photo by Dušan Smetana on Unsplash.

Veliko Tarnovo, Bulgaria

I en av reisebøkene mine, kan jeg lese følgende om det som visstnok er en av de eldste og mest pittoreske byene i Bulgaria: «Veliko Tarnovo is one of the architectural gems of the Bulgarian National Revival, the period from the mid-18th Century to 1878 when by its attractive vernacular – so very different from anything Ottoman – architecture itself was used to subvert Turkish rule.» Bildene viser en by med dramatisk beliggenhet på en høyde, og en gammel bymur som man kan gå på.

Sighisoara, Romania

Jeg vet ikke hvorfor jeg fremdeles ikke har vært i landet som har stått høyt på ønskelisten i årevis, men gleder meg til jeg endelig får utforsket steder som for eksempel Sighisoara, en fargerik og tilsynelatende sjarmerende by blant fjellene i Transilvania.

Sighisoara. Photo by freestocks.org on Unsplash.

Brașov, Romania

Brașov er en annen by i Transilvania som ser veldig fin ut, med staselige hus, flotte torg, en stor kirke og gamle borger. 30 kilometer vest for byen, i landsbyen Bran, ligger en borg fra 1377 som presenteres for turister som slottet til Dracula, fordi fyrsten som ga navn og inspirasjon til romanen Dracula disponerte borgen på 1400-tallet. Ville du dratt dit?

Sibiu, Romania

Enda en by i Transilvania med pene bygninger. Gamlebyen er godt bevart, og i en av de mange reisebøkene jeg har, står det at «the fairy-tale beauty of the ensemble of gables, towers, crenellations, grand squares, archways, palaces and courtyards is the product of continuous occupancy and hard work. It’s a world-class tourist attraction by accident, not restoration.»

Chisinau, Moldova

I mange år tenkte jeg ikke på vesle Moldova som et særlig pent land. Det er flatt, med høyeste punkt 430 meter over havet, og jeg så for meg at fattigdom og kommunisttid har satt et grått og litt trist preg på landet. Etter hvert har jeg lest mer og sett flere bilder, og forestillingene mine er gradvis korrigert. Og så, for bare noen dager, siden la Aurora, som skriver reisebloggen Auroras Adventures, ut en bildeserie fra Moldova på Facebook, med tilhørende tekst: Hei dere, har dere hørt om Moldova? Hva vet dere egentlig om dette landet? Kunne dere tenke dere å reise dit Moldova er det fattigste landet i Europa, og jeg skal ærlig innrømme at selv jeg som vanligvis er svært fordomsfri, ikke hadde de helt store forventningene til dette landet. Men der tok jeg kraftig feil (elsker når det skjer, at fordommer blir gjort til skamme! Fordommer er kanskje den viktigste grunnen til at folk bør reise mer, og særlig til steder de ikke vet så mye om). Jeg ble veldig glad i Moldova og ble her t.o.m. lengre enn planlagt. Landet har vakker natur, gode viner, og var langt mer moderne enn jeg hadde forestilt meg. Hovedstaden Chisinau, er det eneste stedet jeg har vært som har minnet meg om en av mine favorittbyer, Hanoi, og bare det gjorde at jeg gikk rundt i ekstase. Nei, folkens, utfordre fordommene og reis til Moldova!!

Jeg hadde faktisk allerede begynt å tenke på en ny togreise, med stopp i Moldova, så dette var fin lesning!

Tiraspol, Moldova

Tiraspol er hovedstaden i Transnistria, som i praksis er en selvstendig stat, men egentlig er en del av Moldova. Annerledes og interessant reisemål.

Kiev, Ukraina

Jeg har hørt mye fint om den ukrainske hovedstaden fra andre reisebloggere som har vært der, og det har gjort meg nysgjerrig på byen som jeg for noen år siden ikke tenkte på som et spennende reisemål i seg selv.

Lviv, Ukraina

Storbyen Lviv med sine rundt 730 000 innbyggere ble i liten grad bombet under 2. verdenskrig, og huser derfor omtrent halvparten av alle kulturminner i Ukraina. Gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste.

Lviv. Photo by John-Mark Smith on Unsplash.

Odessa, Ukraina

Svartehavets perle, er kallenavnet som er tildelt den tredje største byen i Ukraina. Og byen ved Svartehavet ser absolutt fin ut!

Gammalsvenskby, Ukraina

En gang utvandret en flokk med svensker fra en øy i Estland til et lite sted i sørlige Ukraina. Historien om stedet er interessant, men for lang til å gjengis her. Det hadde vært gøy å ta turen innom Gammalsvenskby en gang. Hvis jeg er riktig heldig, møter jeg kanskje en av de få nålevende personene som snakker svensk? Det går ikke tog til Gammalsvenskby, men det går tog til en by i nærheten, og derfra kan man ta taxi det siste stykket.

Poznan, Polen

Jeg har besøkt flere polske byer som har vist seg å være noen vakre perler. Kanskje Poznan blir neste besøkte by i Polen? Staselige bygninger og fargerike husrekker er jo aldri feil!

Warszawa, Polen

Jeg hadde egentlig planlagt en tur til Warszawa for noen år siden, men turen ble avlyst, og byen står fremdeles på ønskelisten. Så mye som 86 prosent av bygningene ble ødelagt under 2. verdenskrig, men ble gjenreist nøyaktig slik de var, noe som på sett og vis bidro til å restaurere byens sjel og historie. Gamlebyen skal være fin, med palasser, torg og brosteinsbelagte gater flankert av hus i 1600- og 1700-tallstil.

Warszawa. Photo by Kamil Gliwiński on Unsplash.

Esztergom, Ungarn

Har du sett bilder av Horseshoe Bend i Arizona? Kanskje du har vært der selv? Jeg har ikke vært der, men bildene har jeg sett. I går så jeg at det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn i en reklame hadde sammenlignet Horseshoe Bend med Danube Bend i Ungarn. Det var en fascinerende likhet mellom de to bildene, selv om Ungarn mangler de dramatiske fjellformasjonene som Arizona kan by på. Rett i nærheten av Danube Bend, ved grensen til Slovakia, ligger byen Esztergom. Der finnes den største kirken i Ungarn, og den tredje største i Europa, med en grunnflate på 5 600 kvadratmeter. Jeg ble nysgjerrig på både kirke, by og elvesving!

Pecs, Ungarn

Den femte største byen i Ungarn er relativt uberørt av krig og andre hendelser opp gjennom historien. Byen kan blant annet by på staselige bygninger, gamle kristne gravplasser som er oppført på UNESCOs verdensarvliste og en kirke fra 1000-tallet som har vært konvertert til moské og deretter ble rekonvertert til kirke i 1686.

Prešov, Slovakia

I fjellkjeden Høye Tatra ligger en by med over 90 000 innbyggere. Prešov skal være et godt utgangspunkt for skiturer og fotturer i flotte fjellområder, og byen i seg selv ser også ut til å være verdt et besøk. Den ble spart fra total ødeleggelse under 2. verdenskrig, noe som blant annet betyr at man kan se pene, pastellfargede bygninger fra 1700-tallet rundt byens største torg.

Olomouc, Tsjekkia

En av moderatorene i den nevnte togferiegruppen på Facebook, heter Kristian. Han er gruppens superguru som har svar på det meste og har reist mye med tog i Europa. Olomouc, som kan skilte med Tsjekkias nest største historiske sentrum, er en av hans favorittbyer. Når han sier det, må det jo være en god grunn til det. Og det ser jo veldig fint ut der, da!

San Sebastian, Spania

Kristians andre favorittby, er spanske San Sebastian. Jeg må innrømme at jeg aldri har viet denne byen særlig mange tanker, men en kikk på bilder derfra var nok til å overbevise meg om at det er et reisemål som fortjener en plass på ønskelisten. Pittoresk beliggenhet ved vannet, en stor bukt med sandstrand, flotte bygninger og sjarmerende gater… Jo, hit reiser jeg gjerne!

San Sebastian. Photo by Raul Cacho Oses on Unsplash.

Álora, Spania

Sigrid, som står bak togbloggen.no, skriver følgende: Det meste i Europa kan nåes med tog, også en liten by i Sør-Spania i et fantastisk fint naturområde (der vi også har Caminito del Rey og fjellområdene rundt Gargante el Chorro innen rekkevidde med buss og tog). Jeg vil nok ikke anbefale Sør-Spania som første reisemål for en togreise fra Norge, men det er likevel dit jeg selv reiser – gang på gang – fordi jeg er blitt spesielt glad i lille Álora i Andalucia.

Togturen fra Valencia til Zaragoza, Spania

Jeg har fått tips om at togturen fra Valencia til Zaragoza visstnok går gjennom majestetisk landskap, og at begge byene er verdt et besøk. Det er vanskelig å bildegoogle en togstrekning, men begge byene ser i hvert fall fine ut, og hva landskapet angår velger jeg å stole på tipseren 🙂

Colmar, Frankrike

Denne byen oppdaget jeg da jeg leste om den på reisebloggen Renates Reiser. Colmar byr på bindingsverkhus i flotte pastellfarger, kanaler, brosteinsbelagte gater, torg med fontener, gamle kirker som visstnok minner om middelalderslott og butikker med snirklete jernskilt. Høres det fint ut? Vent til du ser bildene, de gir meg lyst til å ta turen dit umiddelbart!

Colmar. Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash.

Ghent, Belgia

Jeg har besøkt de belgiske byene Antwerpen og Brügge, og vært så vidt innom Brüssel. Ghent ble valgt vekk den gangen, og står derfor på listen til en annen gang jeg tar turen til Belgia. Jeg likte meg veldig godt i de andre byene, og tror jeg vil like Ghent også. Det ser i hvert fall fint ut der!

Grindelwald, Sveits

Grindelwald er en trollmann i Harry Potter-universet, men også et vakkert sted i de sveitsiske alpene, 1 034 meter over havet. Herfra kan man dra videre opp til Kleine Scheidegg (2 061 m.o.h.) og Jungfraujoch (3 454 m.o.h.).

Grindelwald. Photo by Jheng-Da Chen on Unsplash.

Wengen, Sveits

Alpeidyll – her må det være innmari fint å gå fotturer! Wengen har omtrent 1 100 fastboende, men innbyggertallet øker til 5 000 om sommeren og 10 000 i skisesongen. Stedet er bilfritt, og du kommet deg dit med tog eller taubane.

Zermatt, Sveits

Zermatt ligger på 1 610 meter over havet, ved enden av Matterdalen, nedenfor det lett gjenkjennelige fjellet Matterhorn. Der vil jeg gå tur!

Hallstatt, Østerrike

Jeg har sett mange bilder fra den vesle landsbyen ved en innsjø i Østerrike, og det ser utrolig idyllisk ut der!

Hallstatt. Photo by Willian Justen de Vasconcellos on Unsplash.

Linz, Østerrike

Jeg har byttet tog i Linz, men hadde ikke tid til å utforske byen. Det vil jeg gjerne gjøre en annen gang, for det ser ut til å være en fin by. Dessuten er det kort vei til St. Florian, hvor jeg vil besøke det flotte biblioteket i St. Florian Monastery.

Wernigerode, Tyskland

Denne byen med over 34 000 innbyggere ligger mellom Hannover og Leipzig. Jeg hadde aldri hørt om den før et togferiegruppemedlem tipset om den, men et bildesøk på internett viser flust av flotte bindingsverkhus, et rådhus fra 1490-årene og et slott i nygotisk stil som troner over byen.

Matera, Italia

Et svært bereist togferiegruppemedlem tipset om Matera, som ligger langt sør i Italia. Hun skriver: «Kanskje Italias mest spektakulære by, og lenge en av de fattigste og mest forsømte. Folk bodde i steinhuler, uten innlagt vann, strøm og ordnede kloakksystemer. Carlo Levi’s bok «Christ Stopped at Eboli» beskrev de forferdelige forhold beboerne hadde, og omtrent halvparten av befolkningen ble flyttet til en moderne og nyoppbygd del av byen mellom 1953 og 1968. Gradvis har dette endret seg, og i 1993 kom Matera på UNESCOs verdensarvliste.» Bildene fra byen gir meg unektelig lyst til å reise dit!

Matera. Photo by Giulia Gasperini on Unsplash.

Orvieto, Italia

Dette er også et tips fra et togferiegruppemedlem. Han skriver: Orvieto i den italienske provinsen Umbria, en drøy time nord for Roma, er vel verdt et stopp. En stor småby, vakker i seg selv med middelalderbebyggelse, hyggelige små og litt større plasser og en strålende gotisk katedral, beliggende på en ås med fin utsikt over et fruktbart kulturlandskap. Han nevner også muligheten for en rundtur i byens mange grotter, underjordiske ganger og graver.

Roma, Italia

Jeg har aldri vært i Roma. Det er jo for gæli.

Cinque Terre, Italia

De fem små landsbyene som klamrer seg til klippene ved havet ser så utrolig idylliske ut! Problemet er jo bare at området besøkes av altfor mange turister, noe som har skapt frustrasjon og utfordringer for landsbyene. Kanskje jeg må finne noen andre søte, sjarmerende, pittoreske og mindre kjente italienske kystlandsbyer å besøke i stedet. Vet du om noen?

Cotswolds, Storbritannia

Britisk landsbyidyll! Cotswolds er et område preget av rullende høyder og åser, med steinbygde landsbyer som for eksempel Bibury og Castle Combe.

Bibury. Photo by George Hiles on Unsplash.

Edinburgh, Storbritannia

Edinburgh ser ut som en fin by, med et historisk sentrum og slottet som troner på en vulkansk klippe midt i bybildet. Byen er dessuten et godt utgangspunkt for utforsking av andre steder i Skottland.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Storbritannia

Neida, jeg har ikke gått berserk på tastaturet. Dette er faktisk navnet på en by i Wales. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch er verdens tredje lengste stedsnavn, og navnet ble konstruert i 1860-årene i forbindelse med åpningen av jernbanestasjonen. Målet var å få det lengste stedsnavnet i Storbritannia for å få satt stedet på kartet. Det lyktes de med, og landsbyen med rundt 3 100 innbyggere er et populært turistmål. Navnet er forresten walisisk og betyr St. Marias kirke i senkningen ved den hvite hasselen nær en sterk virvelstrøm og St. Tysilios kirke nær den røde hulen.

Snowdon, Storbritannia

Man kan faktisk komme seg opp på det høyeste fjellet i Wales med tog! Snowdon Mountain Railway tar deg riktignok ikke helt opp til toppen av Snowdon, men fra endestasjonen er det bare noen trappetrinn opp til det høyeste punktet, 1 085 meter over havet. Derfra kan du se både England, Skottland og Irland, hvis du er heldig med været.

Snowdon. Photo by Ryan Booth on Unsplash.

 

Så mange steder…

Europa er full av fine reisemål, og disse 36 stedene er bare en brøkdel av stedene jeg kan tenke meg å besøke. Balkan, som jeg har besøkt et par ganger, er for eksempel et flott område som ikke fikk med noen steder på denne listen, først og fremst fordi det er dårlige togforbindelser mange steder der nede. Norge og resten av Norden har jeg også valgt å spare til et annet års ønskeliste.

Din tur!

Hvilke steder i Europa som kan nås med tog står på din ønskeliste?

Har du vært noen av stedene jeg nevner i dette innlegget? Kanskje du til og med er reiseblogger og har skrevet om noen av dem? Jeg fikk ikke tid til å lete fram linker til blogginnlegg andre har skrevet, men blir glad hvis du legger igjen linker i en kommentar.

__________________________________________________________________________________________________

Få tips og inspirasjon

Her har jeg samlet linker til flere norske, danske og svenske reisebloggere sine blogginnlegg fra land i hele verden:

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.