5 plasser å besøke i og ved Cape Town

img_3348-kopi

Cape Town har rundt tre millioner innbyggere, og er dermed den tredje mest folkerike byen i Sør-Afrika. Her får mange sitt første møte med landet, og ofte også det første møtet med det afrikanske kontinentet. Byen har en vakker beliggenhet som i seg selv gjør den verdt et besøk. Da jeg og ei venninne reiste gjennom Sør-Afrika, Namibia og Botswana til Zambia i 2009, hadde vi to knappe dager i Cape Town. Det ble hard prioritering når det skulle avgjøres hva tiden skulle brukes til, men jeg er godt fornøyd med det vi rakk. Her er fem steder jeg er glad for at vi besøkte, og som jeg vil anbefale andre å få med seg.

Table Mountain

Det flate fjellplatået som ruver over byen er umulig å ikke legge merke til. Bildet helt øverst er tatt fra Robben Island, og viser Cape Town der den ligger ved foten av det lett gjenkjennelige landemerket som Table Mountain er. Fjellplatået er tre kilometer langt, og høyeste punkt er 1 086 meter over havet. Fjellet er fredet, og kjent for sin rike flora. Det skal for eksempel finnes rundt 250 forskjellige arter av tusenfryd der! Mange av planteartene på Table Mountain finnes ingen andre steder.

Flere dyrearter lever også på det kjente fjellet, blant annet klippegrevlinger. Dette er pattedyr som blir rundt 30-50 centimeter lange. De ligner på gnagere, men er faktisk i nær slekt med elefanter! Se bilde lenger ned.

Man kommer seg opp ved å gå eller ta kabelbane. Vi hadde ikke tid til å gå, så det ble kabelbane. Dette var i slutten av august, og vi hadde superflaks, for den eneste dagen vi hadde mulighet til å dra opp på fjellplatået, var også første dag på ukevis at banen i det hele tatt var åpen. Det hadde nemlig blåst for mye til at det var forsvarlig å sende folk opp med banen. For øvrig var vi faktisk de aller siste som kom med kabelbanen den dagen før den igjen stengte på grunn av vind.

På toppen av Table Mountain finnes turstier som vi dessverre ikke hadde tid til å utforske, siden vi ville rekke siste bane ned igjen, men vi fikk i hvert fall litt tid til å betrakte den flotte utsikten over byen, havet og omgivelsene.

img_3326-kopi
Utsikt over byen, havet og Robben Island.
collage-table-mountain-1
Klippegrevlinger nederst til høyre.
collage-table-mountain-2
Bilder tatt fra kabelbanen.

Robben Island

En av verdens best kjente fangeøyer ligger tolv kilometer utenfor kysten av Cape Town, er nesten paddeflat og har en størrelse på så vidt over fem kvadratkilometer. Øya ble fra midten av 1700-tallet benyttet som fengsel og til å isolere mennesker fra omverdenen. Her ble spedalske isolert i en egen koloni, og kriminelle og politiske fanger ble holdt under streng bevoktning. Den mest kjente av fangene er uten tvil Nelson Mandela, som satt her ute i 18 av de 27 årene han var fengslet. Øya ble i 1999 tatt inn på UNESCOs verdensarvliste.

Foruten stedene som forteller om øyas historie, er det muligheter for å få et glimt av øyas dyreliv hvis man er heldig. Så mye som 132 fuglearter og noen dyrearter holder til her, blant annet pingviner, skilpadder, slanger, strutser og små antilopedyr. I 1654 ble det satt ut kaniner som skulle være en kilde til mat for passerende skip. Etter hvert økte bestanden kraftig, og da jeg besøkte øya fikk jeg vite at antallet kaniner var fullstendig ute av kontroll og bidro til skade på øyas vegetasjon og bygninger. Det tror jeg på – det var virkelig enormt mange kaniner der! En stund senere hørte jeg at det var snakk om å stenge øya i over to uker mens bestanden ble slaktet ned. Jeg har ikke klart å finne ut hvordan situasjonen er nå.

Robben Island er i utgangspunktet åpen for besøkende året rundt, men med værforbehold. Jeg var der samme dag som jeg tok kabelbanen opp på Table Mountain, og på grunn av den tidligere nevnte, sterke vinden som hadde vart en stund, var dette også første dag på flere uker at øya var åpen for besøk.

Så vidt jeg vet er man nødt til å delta på en organisert tur for å få besøke øya. En slik tur tar rundt 3 ½ time inkludert ferjeturen, og man får da en guidet busstur med flere stopp underveis. Startsted på fastlandet er Nelson Mandela Gateway nær klokketårnet i det livlige havneområdet Victoria & Alfred Waterfront. Jeg har lest at det anbefales å kjøpe billetter noen uker i forveien, via Internett eller telefon, men vi var heldige og fikk billetter samme dag.

img_3350-kopi
Utsikt mot fastlandet.
collage-robben-island-2
Robben Island sett fra Table Mountain, og deler av fengselsområdet.
collage-robben-island-1
Nelson Mandelas fengselscelle, et annet rom i fengselet og gamle bilder.

Victoria & Albert Waterfront

I det historiske hjertet av havnen i Cape Town, finner man et av byens viktigste turistområder. Havneområdet Victoria & Albert Waterfront kan blant annet skilte med et stort antall butikker og spisesteder, og det er også her man finner akvariet Two Oceans Aquarium. Det er dessuten et hyggelig område å bare rusle rundt i og se på livet og omgivelsene.

Området er oppkalt etter Dronning Victoria og en av hennes sønner, Prins Alfred. Det var prinsen som begynte å bygge havnen i 1860.

img_3205-kopi

Boulders Beach

Nær Simon’s Town på østsiden av Cape Peninsula, den lange, smale halvøya sør for Cape Town, ligger Boulders Beach. Stranden har siden 1982 vært tilholdssted for en koloni med rundt tre tusen afrikanske pingviner, og man kan komme ganske nær dem ved å gå på nylig bygde gangveier/gangbroer. Da jeg var der gikk vi blant pingvinene, men jeg er litt usikker på om det er lov lenger etter at gangveiene ble bygget.

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Kapp det gode håp og Cape Point

Disse to stedene ligger ytterst på Cape Peninsula. Det er en utbredt misforståelse at Kapp det gode håp er sørspissen på det afrikanske kontinentet, og at dette er stedet hvor Atlanterhavet møter Stillehavet. I virkeligheten er Kapp Agulhas det sørligste punktet, og skillet mellom verdenshavene går omtrent en kilometer øst for Kapp det gode håp.

Cape Point er derimot kontinentets sørvestligste punkt, og består av en kraftig rygg av sandstein som stikker opp av havet og byr på en fin utsikt over hav, klipper, knauser og krattlandskap. Her er ting godt tilrettelagt for de mange turistene som kommer til stedet. En stor parkeringsplass, suvenirbutikker og restaurant med utendørsterrasse. Gangvei med rekkverk som snirklet seg opp til et lavt, hvitt fyrtårn på toppen av odden. Utkikkspunkter med benker og sirlige steingjerder, og en stolpe med skilt som viser avstanden til ti storbyer rundt omkring i verden.

Fra Cape Point kan man se ned på Kapp det gode håp, odden som kanskje har et mer berømt navn, men hvor menneskenes inngrep likevel er begrenset til en vei, en liten parkeringsplass, snuplass og et skilt som viser stedets geografiske koordinater.

På Kapp det gode håp kan man beundre vakker natur, med lave fjellrygger dekket av lavt kratt og strie gresstuster, odder som stikker ut i havet og rullesteiner i vannkanten. Og havet, selvsagt, det alltid frådende og utemmede havet ved det som føles som verdens ende. Her er det vilt, stormfullt og vakkert.

Les mer: Afrikas sørvestligste hjørne

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Sør-Afrika - Cape Town og omegn

Hvilke steder ville du besøkt selv? Har du kanskje andre steder å anbefale?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.