9 templer som er verdt å besøke i Kyoto

Japan - Fushimi Inari

I den japanske storbyen Kyoto, som har et befolkningstall på 1,5 millioner, finnes visstnok 1 600 buddhisttempler og 400 shintotempler. Her er en oversikt over noen av templene jeg mener er verdt et besøk.

Gullpaviljongen

Du har kanskje sett bilder av et gullforgylt tempel som speiler seg i en stor dam, omgitt av grønne trær. Det er buddhisttempelet Rukuon-ji, bedre kjent som Kinkaku-ji, som kan oversettes til Gullpaviljongen. Navnet kommer av at de to øverste etasjene er dekket av et tykt lag med bladgull.

Når man besøker Gullpaviljongen, følger man en gangvei rundt dammen, gjennom zenhagen som er et godt eksempel på japansk hagekunst. Der er nøye utplasserte steiner, planter og broer, godt vedlikeholdt mosebunn og friserte bartrær.

Gullpaviljongen er et av de mest besøkte templene i landet, men jeg opplevde ingen trengsel da jeg var der i slutten av mars.

Tempelet er et av 17 steder som har en samlet plass på UNESCOs verdensarvliste under betegnelsen Historic Monuments of Ancient Kyoto.

Jeg har tidligere skrevet om Gullpaviljongen i et eget innlegg.

Japan - Kyoto - Gullpaviljongen
.
Japan - Kyoto - Gullpaviljongen
.
.
.

Sølvpaviljongen

Et godt stykke unna Gullpaviljongen ligger Sølvpaviljongen, eller Ginkaku-ji, som er det japanske navnet. Tempelet fikk navnet sitt fordi det var planlagt å dekke bygningen med sølv. Det ble aldri gjort, men navnet levde videre likevel.

De besøkende må holde seg på en gangvei som er anlagt rundt på området. Hagen var grundig stelt og vedlikeholdt, og det virket ikke som noe var overlatt til tilfeldighetene. Det finnes blant annet en dam med refleksjoner fra tempelet og omgivelsene, en liten bekk, sirlig rakede sandmønstre, nøye utplasserte steiner, mosekledd skogbunn, høystrakte bartrær og noen løvtrær. I sandhagen er det en imponerende perfekt formet sandhaug som visstnok skal symbolisere japanernes hellige fjell, Mount Fuji.

Du kan lese mer om Sølvpaviljongen i et tidligere innlegg.

Japan - Kyoto

Japan - Kyoto - Sølvpaviljongen

 

Fushimi Inari

Ved mange japanske templer finner man en rødoransje torii – en portal som tradisjonelt markerer inngangen til shintotempler og hellige steder i naturen. På tempelområdet Fushimi Inari finnes ikke bare én, men tusener av toriier. Det er et syn man ikke kan gå glipp av dersom man er i Kyoto.

Tempelområdet dekker store deler av fjellet Inari, som ligger i utkanten av byen. Ved foten av fjellet ligger hovedtempelet, Fushimi Inari Taisha, bygget i år 711. Derfra kan man følge en fire kilometer lang gangvei under rødoransje torii-porter opp til toppen av fjellet. Underveis passerer man mange små templer og altere, der folk har tent lys, hengt opp bønnelapper eller skrevet bønner på miniatyrtoriier som de har satt fra seg på et av tempelområdene.

Dette er et av de mest besøkte stedene i Kyoto. Da jeg var der i slutten av mars, var det absolutt ingen trengsel, selv om vi naturligvis ikke var alene. Mange snur nok før de kommer til toppen av fjellet, men hvis du først tar turen til Fushimi Inari, og tiden strekker til, vil jeg anbefale at du går helt opp.

Vil du lese mer, kan du ta en titt på innlegget om Fushimi Inari.

Japan - Fushimi Inari

Japan - Fushimi Inari

 

Ryōan-ji

Ryōan-ji betyr den fredsommelige dragens tempel. Det er et zenbuddhistisk tempel, og her finnes det som skal være en av de fineste steinhagene i landet. Hagen består av et rektangel på 10 x 30 meter som er fylt med grus raket i perfekte linjer. Femten steiner i varierende størrelser er ordnet i fem grupper som små øyer i grushavet.

Til enhver tid er minst én av steinene ute av synsvinkelen til den som betrakter hagen. Dette har sammenheng med at tallet 15 i følge buddhistisk numerologi står for fullstendighet. Bare i dyp zenmeditasjon kan man nå fram til en opplyst tilstand der man kan oppfatte alle steinene samtidig.

Tempelet er et av de 17 stedene som har en samlet plass på UNESCOs verdensarvliste under betegnelsen Historic Monuments of Ancient Kyoto.

(108) - Kopi

(121) - Kopi

 

Kiyomizu-dera

Dette tempelet var en av de 20 finalistene da verdens sju nye underverk ble kåret for noen år siden. Tempelet ble grunnlagt i 778, men de nåværende bygningene er fra 1633. Det er visstnok ikke brukt en eneste spiker i bygningene. Kiyomizu betyr rent vann eller klart vann, og navnet er gitt på grunn av en foss inne i tempelkomplekset. Det sies at å drikke vannet herfra sikrer god helse, langt liv og suksess i studier.

Tempelet er spesielt blant annet på grunn av hovedhallen som har en stor veranda. Denne støttes opp av hundrevis av pilarer. Herfra har man flott utsikt over Kyoto.

Utsikten gjør Kiyomizu-dera til et yndet sted å betrakte solnedgangen. Det anbefales – men sørg for å være ute i veldig god tid. Køen opp til tempelet blir veldig lang før solen går ned, og er man sent ute risikerer man rett og slett å gå glipp av solnedgangen.

(197) - Kopi

(220) - Kopi

 

Sanjūsangen-dō

Navnet betyr hall with thirty three spaces between columns, og beskriver den lange hovedhallen på tempelområdet. Tempelet ble fullført i 1164, men brant ned i 1249 og gjenoppbygd i 1266.

Tempelet er kjent for sine tusen statuer av Kannon, en slags kvinnelig gudinne i buddhismen. Statuene er skåret ut i tre og dekket av gull, og er plassert tett i tett på begge sider av en stor hovedstatue. 124 av statuene ble berget unna brannen i 1249, resten ble laget senere på 1200-tallet.

Det finnes flere mindre tempelbygninger på området, og en fin hage.

(397) - Kopi

 

Kennin-ji

Kennin-ji ble grunnlagt i 1202, og er visstnok det eldste zenbuddhist-templet i byen. Det regnes dessuten som et av de fem viktigste zen-templene i Kyoto.

I forbindelse med 800-årsjubileet i 2002, ble et takmaleri installert i en av bygningene på tempelområdet. En japansk kunstner brukte nesten to år på å fullføre maleriet, som måler 11,4 x 15,7 meter og forestiller tvillingdrager. Det finnes også andre fine kunstverk i tempelet.

(275) - Kopi

(294) - Kopi

 

Yasui Konpiragū

Dette tempelet skal ha kraft til å starte eller bryte forhold, og det er nok ikke tilfeldig at «Love Hotel» ligger like i nærheten.

Tempelet er nok imidlertid mest kjent for en 1,5 meter høy og 3 meter bred stein som på engelsk omtales som «power stone». Etter å ha kjøpt en katashiro, en hvit papirlapp som kan sies å være et slags renselsessymbol eller en bønnelapp, kryper man gjennom et hull i steinen før man fester lappen på den.

Det finnes flere bygninger på området som er fine å utforske nærmere.

(314) - Kopi

 

Nishi Hongan-ji

Nishi Hongan-ji ble etablert i 1602. Her er ingen storslått hage eller andre særskilte ting å se, men tempelet har noen fine utsmykningsdetaljer og er ålreit å kikke innom hvis man er i nærheten.

Tempelet er dessuten også et av de 17 stedene som har en samlet plass på UNESCOs verdensarvliste under betegnelsen Historic Monuments of Ancient Kyoto.

(176) - Kopi

 

Hvilket tempel synes du virket mest fristende å besøke?
Kanskje du har vært i Kyoto selv og har andre templer å anbefale?

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.