Åh, så fint det er i Å!

E10 snor seg over øyene i Lofoten, forbi tettsteder og fiskevær, fjell og sjøgrønt hav. Der veien tar slutt, nesten helt ytterst på Moskenesøya, ligger Å.

Én skarve bokstav fikk det gamle fiskeværet tildelt da det ble gitt navn. Stedsnavnets opprinnelse er noe usikkert, men det kan være avledet av samme roten som ø (altså øy). Det kan også være en blanding av elv (altså en å) og øy. 

En gang i tiden fantes flere bebodde smågrender sør for Å, men disse er fraflyttet. For tre år siden var det samlede folketallet i Å og nabobygda Tind nede i 123, etter å ha sunket i flere årtier.

Nå er turistene i soleklart flertall på stedet som fram til slutten av 1990-tallet var et aktivt fiskevær. Heldigvis er nesten hele det gamle fiskeværet, med bygningsmiljø fra 1800-tallet, bevart som museum. Norsk Fiskeværsmuseum inneholder blant annet et trandamperi fra 1850, og man kan få et innblikk i fiske, fiskeforedling, håndverk og sosialt liv.

Du kan også ta turen innom bakeriet som skryter av at de lager Lofotens beste kanelboller i den bjørkevedfyrte ovnen fra 1844. Der brukes gamle, tradisjonelle oppskrifter. Bakeriet tilbyr også bakekurs og kurs i flatbrødbaking. De holder åpent fra mai til september, samt før jul og ved Lofotfiskedager som arrangeres ved Norsk Fiskeværsmuseum.

Pass opp for alle måkene som holder til i det gamle fiskeværet! De har bygget reir på alt fra fjellknauser til husvegger, og vokter boligene sine godt. Kommer du for nær, risikerer du å bli angrepet eller få en klatt med måkebæsj i hodet, særlig hvis reiret inneholder egg eller unger.

Reiser du rundt i Lofoten, er det nesten umulig å ikke legge merke til all tørrfisken som henger rundt omkring. Tørrfisken er en viktig del av lofotkulturen, og har selvsagt fått sitt eget museum; Lofoten Tørrfiskmuseum. Høres det tørt ut? Jeg kan dessverre ikke gi noe svar på hvor interessant museet er, for jeg har ikke besøkt det selv.

Det jeg derimot prioriterte, var å traske et lite stykke videre sørover fra parkeringsplassen ved enden av E10. Det finnes flere turmuligheter i området, og hvis været er bra, er en rusletur eller lengre fottur her absolutt å anbefale.

Praktisk informasjon

Det ligger en parkeringsplass ved enden av E10. Kjør gjennom tunnelen, så er du der. Fra parkeringsplassen er det gangsti ned til bebyggelsen. Da jeg var der i begynnelsen av juni, var det god plass til biler, men jeg tipper det kan bli temmelig fullt midt på sommeren.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.