Afrikas sørligste punkt (er ikke Kapp det gode håp)

Ytterst på en halvøy like sør for Cape Town, finner du Kapp det gode håp. Har du hørt at dette er det sørligste punktet på det afrikanske kontinentet? I så fall er du feilinformert, og du er definitivt ikke alene om det.

Til og med i Cape Town har jeg sett og hørt denne påstanden en rekke ganger. Der reklameres det gjerne for halv- eller heldagsturer som blant annet inkluderer et besøk på selveste sydspissen, og det blir også gjort et stort poeng ut av at det er der Atlanterhavet møter Det indiske hav.

Problemet er bare at Kapp det gode håp verken er sydspissen eller stedet hvor de to verdenshavene møtes.

Kapp det gode håp er et flott sted, men dette er ikke sørspissen av det afrikanske kontinentet.

Er du ute etter å besøke det sørligste punktet på det afrikanske kontinentet, må du bevege deg 170 kilometer sørøstover fra Cape Town. Da kommer du til Kapp Agulhas.

Kapp Agulhas har fått navnet sitt etter det portugisiske ordet for nåler. Navnet skal visstnok ha oppstått etter at noen la merke til at rundt år 1500 sammenfalt magnetisk nord, og dermed altså kompassnålen, med sann nord i denne regionen.

Kyststrekningen utenfor Kapp Agulhas har opp gjennom årene blitt beryktet og fryktet av passerende skip, på grunn av skumle steinformasjoner, stedvis grunt vann og vanskelige vær- og havforhold.

Når sterk vind og det kalde vannet i Benguelastrømmen beveger seg østover og møter det varme vannet i Agulhasstrømmen, skapes et skille som ikke er synlig for det blotte øyet, og som faktisk strengt tatt ikke er et konkret skille på et bestemt sted, men som like fullt er opphav til ekstremt lumske bølgeforhold. Bølgene i området kan bli opptil 30 meter høye.

Opp gjennom tidene har dette forårsaket en lang rekke skipskatastrofer. Det sies at rundt 150 skip har sunket i nærheten av Kapp Agulhas i løpet av de siste århundrene.

Kysten ved Kapp Agulhas er vill og flott, preget av steinete kystlinje med en og annen sandstrand. Bølgene kaster seg frådende inn mot land, og det er sjelden vindstille.

Fra en parkeringsplass i nærheten av fyrtårnet ved Kapp Agulhas, er det bygget gangveier ned til stedet som utgjør sørspissen av Afrika.

Selv om det altså ikke finnes et nøyaktig skille mellom Det indiske hav og Atlanterhavet, sies det at grensen går her. Det er i det minste litt mer sant enn at skillet går ved Kapp det gode håp. Og det sørligste punktet på det afrikanske kontinentet, det er i hvert fall her!

Like ved sørspissen er det laget et kart over Afrika. Der kan du for eksempel se hvor de høyeste fjellene og største slettene på kontinentet befinner seg.

På grunn av de mange skipsforlisene i området, ble det bygget et fyrtårn i 1848. I dag huser fyret et museum og en liten restaurant.

Har du vært på Kapp Agulhas eller andre ytterpunkter i verden?

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.