Afrikas sørvestligste hjørne

img_3278-kopi

Har du vært på sydspissen av det afrikanske kontinentet? Det har ikke jeg, men jeg har vært på stedet mange tror er det sørligste punktet, nemlig Kapp det gode håp. Siden dagene raser av sted og jeg er for opptatt til å kunne skrive særlig mye nytt for tiden, er det duket for nok en tilbakeblikkstorsdag, og denne gangen går turen til Cape Point og Kapp det gode håp i Sør-Afrika.

Ved verdens ende

Håpets klippe

Havet er mørkt og kaster seg iltert mot den steinete kystlinjen. Idet bølgene treffer de lave fjellknausene, skapes hvite skyer av vann som henger i luften i brøkdelen av et sekund før de mange tusen vanndråpene faller ned og forenes med havet igjen. Blant glattskurte steiner i fjæra ligger tang og rekved som havet har brakt med seg. Vinden sveiper over oss og får håret mitt til å flagre til alle kanter. I disse farvannene er det havet og været som er sjefene. Selv om skyene på himmelen i dag hovedsakelig er hvite og det er en relativt fin forsommerdag, er vinden kald og overraskende kraftig her ute på tuppen av Cape Peninsula, den lange, smale halvøya sør for millionbyen Cape Town.

Jeg kan bare forestille meg hvordan det er her når stormene herjer.

img_3296-kopi

Jeg skuer ut på det vide havet som forsvinner inn i horisonten langt der ute et sted. Mange tror at Kapp det gode håp er sørspissen på det afrikanske kontinentet, og at dette er stedet hvor Atlanterhavet møter Stillehavet. I virkeligheten er Kapp Agulhas det sørligste punktet, og skillet mellom verdenshavene går omtrent en kilometer øst for Kapp det gode håp. Der møtes det kalde vannet i Benguelastrømmen og det varme vannet i Agulhasstrømmen, og skaper et skille som ikke er synlig for det blotte øyet, men som er opphav til lumske dønninger, tidevann og strømmer som opp gjennom tidene har forårsaket en lang rekke skipskatastrofer.

I 1488 lyktes den portugisiske oppdageren Bartolomeu Dias med å bli den første til å runde sydspissen av Afrika. Han kalte stedet Cabo das Tormentas, som betyr Stormkapp, men senere ble navnet forandret av en portugisisk konge til Kapp det gode håp. Det nye navnet skulle angi at man etter å ha passert her hadde et godt håp om å nå India.

img_3264-kopi

Jeg betrakter en flokk med fugler som flyr lavt over vannet. På kjøreturen fra Cape Town har vi sett en hval duppe i vannflaten midt ute i en liten bukt, stanset for å hilse på de små, afrikanske pingvinene på Boulder’s Beach, passert antiloper og sebraer, og beundret fem knøttsmå strutsekyllinger som trippet vinglende av sted i veikanten. Til slutt kunne vi la oss underholde av en flokk med store og små bavianer som delvis sperret veien med lek og familieliv. Dyrelivet er rikt her i Table Mountain nasjonalpark.

img_3291-kopi

img_3209-kopi

img_3216-kopi

img_3226-kopi
Dårlig bilde av en hval.

img_3249-kopi

img_3238-kopi

collage-cape-peninsula-1

collage-cape-peninsula-2

img_3240-kopi

img_3262-kopi

collage-cape-peninsula-3

Siste stoppested før vi kom til selve Kapp det gode håp, var Cape Point, en kraftig rygg av sandstein som stikker opp av havet og som viste seg å kunne by på en fin utsikt over hav, klipper, knauser og krattlandskap. På Cape Point var alt tilrettelagt for de mange turistene som kommer til stedet. En stor parkeringsplass, suvenirbutikker og restaurant med utendørsterrasse. Gangvei med rekkverk som snirklet seg opp til det lave, hvite fyrtårnet på toppen av odden. Utkikkspunkter med benker og sirlige steingjerder, og en stolpe med skilt som viser avstanden til ti storbyer rundt omkring i verden.

Dette er det afrikanske kontintentets sørvestligste punkt.

collage-cape-peninsula-4

img_3269-kopi

img_3278-kopi

img_3281-kopi

Fra turistattraksjonen Cape Point kunne vi se ned på Kapp det gode håp, som kanskje har et mer berømt navn, men hvor menneskenes inngrep likevel er begrenset til veien, en liten parkeringsplass, snuplass og et skilt som viser stedets geografiske koordinater.

Når jeg ser meg rundt, er jeg glad for at det ikke er bygget ut mer. Her kan man beundre den vakre naturen, med lave fjellrygger dekket av lavt kratt og strie gresstuster, odder som stikker ut i havet og rullesteiner i vannkanten. Og havet, selvsagt, det alltid frådende og utemmede havet her ved det som føles som verdens ende.

Her er det vilt, stormfullt og vakkert.

img_3289-kopi

img_3302-kopi

img_3299-kopi

 

Fakta og reisetips

  • Cape Point og Kapp det gode håp er en del av Table Mountain National Park, som strekker seg fra Cape Point til velkjente Table Mountain i Cape Town.
  • Cape Point og Kapp det gode håp ligger forholdsvis tett ved hverandre helt ytterst på Cape Peninsula, og bør kombineres hvis du først har tatt turen sørover fra Cape Town.
  • Har du tid og mulighet, kan du gå mellom Cape Point og Kapp det gode håp. Turen skal visstnok ta rundt en time.
  • Det tar omtrent 1 time og 15 minutter å kjøre fra Cape Town til Cape Point.
  • Man kan leie bil og kjøre selv, bruke taxi eller få hjelp av resepsjonen på mange hoteller i Cape Town med å få blitt med på en arrangert tur.
  • Kommer du med bil, vær oppmerksom på at det har vært en del bilinnbrudd i området i det siste. Ikke la ting ligge igjen i bilen.
  • Det koster penger å komme inn på det området der Cape Point og Kapp det gode håp ligger. Prisen oppdateres jevnlig, og kan finnes på denne nettsiden.
  • Det finnes en restaurant på Cape Point. Se denne nettsiden.
  • Det finnes diverse nyttig informasjon om Table Mountain National Park på denne nettsiden.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.