Alt dette er Lofoten

Lofoten. Du har sett bildene. Spisse fjell som stuper ned i havet, hvite sandstrender og turkist hav som minner om sydlige strøk. Rødmalte sjøboder og værbitte hus i det som en gang var aktive fiskevær.

Det er slike bilder vi forbinder med Lofoten. Men det nordlandske øyriket er så mye mer enn bare den instagramvennlige landskapsidyllen.

Hamnøya.

Lofoten er en evig veksling mellom strålende sol, ugjennomtrengelig tåke, skyer som henger tungt nedover fjellsidene, plaskende regn og iskaldt snøvær. Kontraster mellom mørketid og midnattssol, hvitkledde fjell og irrgrønne enger, rolig hav og frådende bølger som kaster seg hissig over land.

Akkarvikodden rasteplass på to ulike dager. Den første dagen så vi ikke en gang konturene av fjellene.

Lofoten er sjøboder, fiskebåter, brygger med bøtt garn og tørrfisk som henger på hjeller under åpen himmel og sprer en intens fiskelukt ut i omgivelsene. Fiskere med oljehyre og herdede never, folk som har vokst opp med å tilbringe like mye tid til sjøs som på land, men som kanskje bekymrer seg for at fiskebestanden er redusert og antall fiskere har sunket betraktelig med årene, her i øyriket som i århundrer har vært et sted hvor folk har levd av havet og tilreisende har deltatt i det tradisjonsrike Lofotfisket.

Stamsund.

Lofoten er gårdbrukere med traust, nordnorsk lynne, gressende kyr, dyrket mark og blomstrende enger. Traktorer, rundballer og geitost fra et familiedrevet gårdsysteri.

Ved Fredvang.

Lofoten er forlatte hus og bygninger som gis nytt liv av innflyttere som bringer med seg entusiasme, urbane vaner og innovative ideer. Friluftslivelskere som flytter hit på grunn av muligheten til å surfe eller legge ut på utallige vandringer i vakker natur. Adrenalinsøkende sprekinger som søker klatreutfordringer i stupbratte fjell. Kunstnere som faller for lyset her oppe og etablerer atelierer og utstillingslokaler. Gründere som kommer for å høste næringsrik tang og male den opp for å bruke den i mat. Folk med pågangsmot som starter en kafé eller på andre måter skaper arbeidsplasser og tjener penger på den voldsomme turiststrømmen som har veltet inn over øyene i havgapet de siste årene.

Engelskmannsbrygga i Henningsvær.

For Lofoten er også turister. Bobilturister og teltentusiaster, bilister og busslaster med turistgrupper, syklister og haikere, fjellvandrere og padlere, folk som ferierer i eget land og folk som har reist rundt halve jordkloden for å komme hit.

Moskenes camping.

I Lofoten møter du folk som ønsker turistene velkommen, og folk som aller helst ønsker seg tilbake til en tid da Lofoten var en fredelig plett hele året, uten en turistmengde som til stadighet skaper avisoverskrifter på grunn av kaos, trafikkork, slitasje på naturen og hensynsløs opptreden.

Ved Fredvang.

Lofoten er et sted der gammel og ny tid smelter sammen og skaper noe helt spesielt, der det tradisjonelle og moderne er to sider av samme sannhet om øyriket som så mange vil besøke.

Alt dette er Lofoten.

Reine.

Jeg måtte dra dit, det var på tide, og jeg returnerte med smekkfulle minnekort, både på kameraet og i en skuff der oppe i hjernen min en plass, litt forelsket i øyene som man ikke finner maken til noe sted.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Lofoten i mai/juni 2019.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.