Alternative Berlin Tours

IMG_3976 - Kopi

Har du vært i Berlin før, og sett de vanligste turistattraksjonene? Kunne du tenke deg å se Berlin fra en annen, mindre kjent side? Alternative Berlin Tours lar deg få et innblikk i det de selv beskriver som «Berlin’s underground sights & sounds». Da jeg i forrige uke var i byen for femte gang, ble jeg med inn i denne for meg fullstendig ukjente verdenen.

Oppmøtestedet utenfor Starbucks på Alexanderplatz er lett å finne, takket være TV-tårnet som ruver høyt over de andre bygningene. En hengslete fyr med ulljakke, gråsvart lue og ryggsekk står med ryggen til oss ved en lyktestolpe midt på plassen, og når det etter hvert samler seg en brokete gjeng rundt ham, forstår vi at vi er på rett sted. Her er den høye fyren i førtiårene med knallgul jakke og like gule briller, typen med dreads, den unge jenta med blått hår, mørk leppestift og knøttliten, svart skinnjakke, han fra Hong Kong som sikkert er student og som kom alene til turen, og folk som i grunnen ikke skiller seg ut på noen spesiell måte. Til sammen seksten personer skal følge i hælene på guiden de neste tre timene. Skotske Cameron satte seg for tre år siden på et fly til Berlin uten returbillett eller en plan, bodde en stund i garderoben i en nedlagt svømmehall før han fant seg et slags leilighetskollektiv, og har inngående kjennskap til det han skal formidle til oss i dag.

Collage Alternative Tours Berlin 1

IMG_3964 - Kopi

IMG_3969 - Kopi

Collage Alternative Tours Berlin 2

Collage Alternative Tours Berlin 3

IMG_3995 - Kopi

IMG_3992 - Kopi

IMG_3997 - Kopi
En gate, en plass og et apotek.

IMG_3998 - Kopi

IMG_4000 - Kopi

Cameron er engasjert, og i tillegg til å gi oss et innblikk i forhold knyttet til gatekunst, graffiti, okkuperte hus og alternative livsstiler, viser det seg at han klarer å smette inn noen fakta blant annet om byens historie, særlig knyttet til 2. verdenskrig og Berlinmuren, og opplysninger om diverse andre forhold – som at det er altfor mange villsvin i byen og at disse kan finne på å angripe folk som nyter livet i parkene.

Vi får se deler av byen jeg aldri har besøkt, og steder som jeg aldri hadde kommet på å oppsøke på egenhånd. Cameron forteller om en verden jeg ikke kjenner, og som jeg sannsynligvis aldri kommer til å få noe nærmere innblikk i, men som det likevel er fascinerende å høre om.

IMG_4006 - Kopi

IMG_4007 - Kopi

IMG_4008 - Kopi

IMG_4009 - Kopi

Turen ender like i nærheten av East Side Gallery, som er rester av Berlinmuren, så det passer jo fint å rusle bort dit for å betrakte de mange kunstverkene som pryder betongen. For tiden er det restaureringsarbeider på gang, så man må se kunsten gjennom et gjerde. Det er fint likevel, men det blir ikke særlig bra bilder av det. Jeg har derfor flest bilder av den graffitidekkede baksiden av muren.

IMG_4012 - Kopi

IMG_4013 - Kopi

IMG_4014 - Kopi

IMG_4017 - Kopi

IMG_4022 - Kopi

IMG_4027 - Kopi

Fakta om Alternative Berlin Tours

Hvor ofte: Hver dag, i følge nettsiden deres.
Tidspunkt: Kl. 11.00 og 13.00.
Varighet: 3 timer.
Oppmøtested: Utenfor Starbucks ved TV-tårnet på Alexanderplatz.

Det er i utgangspunktet ikke nødvendig å melde fra om at man kommer, men dersom man er en del av en gruppe på minst ti personer, vil de ha beskjed på forhånd.

Turene er gratis, men det er vanlig – og helt på sin plass, synes jeg – å gi tips. Man velger selv hvor mye man vil gi. Guidene får ikke lønn, så de jobber kun for det de får av turdeltakerne.

Link til nettsiden: Alternative Berlin Tours

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.