Voodooseremoni i voodooens opprinnelsesland

IMG_0049 – Kopi

Hva tenker du på når du hører ordet voodoo? De fleste forbinder ordet med noe helt annet enn hva det faktisk er. Da jeg var i Benin, fikk jeg høre at dette var voodooens opprinnelsesland, og derfor stod også en voodooseremoni på programmet.

Hva er voodoo?

I følge Store Norske Leksikon, er voodoo egentlig navnet på den tradisjonelle, folkelige religionsformen i det karibiske landet Haiti, og den er basert på elementer fra katolisismen samt ulike vestafrikanske religioner.

Dette er imidlertid en ganske snever definisjon av religionen. Navnet brukes nemlig også om lignende kultformer andre steder i Karibia, samt i Sør-Amerika og Vest-Afrika.

Voodoo har sine røtter i Vest-Afrika, sannsynligvis fra flere tusen år tilbake. Selve ordet stammer fra fon-språket i Benin, og betyr guddom eller ånd. Andre navn på religionen er vodou, vaudou og vodun.

Voodoo er en slags blanding av flere tradisjoner og trosretninger, og praktiseres noe ulikt i forskjellige kulturer. Det er derfor vanskelig å få helt grep om religionen.

Haiti er å regne som et kristent land, der 80 % av innbyggerne er katolikker og 16 % er protestanter. Til sammen utgjør dette altså 96 % av befolkningen. Samtidig praktiseres voodoo av omtrent halvparten av landets innbyggere. De fleste som er tilknyttet voodookulten i Haiti, anser seg også som katolikker, og ser voodoo og katolisismen som to deler av én integrert religion. Den katolske kirken ser imidlertid annerledes på saken, og har lenge forsøkt å bekjempe voodoo. Dette har i liten grad lyktes blant den fattige delen av befolkningen.

Mange her hjemme forbinder voodoo med heksekunster og skremmende ritualer, og det verserer også rykter om seksuelle orgier og kannibalisme. Dette har imidlertid ingen rot i virkeligheten.

Voodootilhengere tror at forfedrenes ånder er linken til det guddommelige; at guden åpenbarer seg gjennom de dødes ånder. Alt henger sammen, og mennesker er hverandres speil. Det man gjør mot andre, gjør man mot seg selv. For voodootilhengere finnes hundrevis av ånder som kontrollerer lykke, velstand, helse og natur. Disse påkalles gjennom bønn, sang, dans, tromming og ofring, og under ritualene mener man at åndene kan ta bolig i folk.

Voodoo i Benin

Voodoo er en viktig del av kulturen mange steder i Benin, og jeg fikk som nevnt høre flere ganger at dette er voodooens opprinnelsesland.

Mange av innbyggerne tror at tradisjonelle prester innehar makt til å kommunisere med spesifikke ånder. Slik kommunikasjon oppnås gjennom åndebesettelse og ritualer som gjerne involverer at det gis et offer, for eksempel palmevin, gin, egg, kylling, geit eller annen mat. Åndenes nåde er av vesentlig betydning for beskyttelse og velstand, og noen ånder kan utnyttes for ondsinnede og egoistiske mål.

Voodooseremoni i voodooens opprinnelsesland

I Grand Popo, en landsby ved kysten av Benin, skulle vi overvære en voodooseremoni. Solen stekte og varmen var nærmest uutholdelig da vi søkte inn i skyggen av en paviljong med utsikt over en åpen, sanddekket plass i utkanten av landsbyen. En gruppe unge gutter hadde samlet seg og var i gang med å spille trommer, noen barn sprang rundt og lekte og danset, og nå og da dukket en voksen kvinne eller mann opp.

Vi satt lenge og ventet, uten at det skjedde stort mer enn dette.

IMG_0100 – Kopi

Plutselig dukket det opp et slags langhåret telt som beveget seg i en stor ring over plassen mens det snurret rundt og rundt. Trommingen fortsatte i monotone rytmer, noe høyere nå. En mann løp delvis baklengs foran det snurrende teltet og ropte ting, børstet litt på det, kostet bakken av og til.

Vi fikk ingen forklaringer på det som skjedde, men jeg antok at teltene skulle forestille ånder.

Collage voodooseremoni i Grand Popo 1

Stadig flere barn dukket opp og danset entusiastisk til trommemusikken.

IMG_0038 – Kopi

Plutselig var det tre snurrende ånder som gikk i sirkel ute på plassen, og tre menn som gikk rundt blant dem. De ropte ting til åndene, slo mot dem, kostet bakken og kommuniserte med hverandre. Noen ganger forsvant en ånd bak en liten murvegg, før den plutselig var tilbake litt senere.

Åndene snurret og snurret, ungdommene trommet og trommet. Det samme pågikk i noe som føltes som en evighet.

IMG_0065 – Kopi

En flokk med kvinner og menn hadde samlet seg ved plassen, og stod klappet og beveget seg til rytmene.

IMG_0099 – Kopi

Hvor lenge er det interessant å se på snurrende ånder? Det var etter hvert mye mer spennende å se på alt som skjedde rundt oss. For eksempel barna som danset, de fargerike klærne folk hadde på seg…

Collage voodooseremoni i Grand Popo 2

…en gutt som øste vann ut av en båt, kvinner som kom for å hente vann i baljer som de selvsagt bar på hodet…

IMG_0077 – Kopi

…en flokk med geiter…

IMG_0092 – Kopi

…og en liten gutt som kun hadde et tøystykke surret rundt seg.

IMG_0044 – Kopi

Tilsynelatende ut av intet dukket det opp en gammel dame med en velbrukt plastkanne som hun senket ned i en brønn og fylte med vann. Vannet kastet hun foran de snurrende åndene, uten å si et ord. Dette gjentok hun en rekke ganger.

IMG_0049 – Kopi

I to timer var vi der. Det skjedde ikke stort annet enn det jeg allerede har fortalt. Nevnte jeg at det var langtekkelig? Det var det. Veldig. Og jeg begriper ikke hvordan folkene inne i de roterende åndene orket å holde på så lenge.

Seansen var helt klart tilrettelagt for turister, og ble avsluttet med et slags trylleshow, eller hva man nå skal kalle det, der de blant annet «beviste» at det ikke var noen inne i åndene.

Da det hele var over, tuslet vi tilbake til campingplassen hvor vi hadde slått opp teltene våre. Hadde jeg lært noe om voodooreligionen? Vel, ikke noe særlig. Det var interessant å ha sett seremonien, men vi kunne med fordel fått noe informasjon underveis eller i etterkant for å forstå hva som skjedde og lære litt om voodookulturen.

Når jeg tenker meg om, vet jeg faktisk ikke om dette var en autentisk seremoni (med unntak av trylledelen til slutt, da), eller om det var noe som var regissert med tanke på turister.

Det burde jeg jo ha visst.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Benin i januar/februar 2018.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.