Samfunnsprosjekt og våtmarksområde i Uganda

IMG_8119 – Kopi

Besøker du den ugandiske landsbyen Bigodi, kan du blant annet spise lokal mat, besøke et våtmarksområde eller bli med på en guidet tur gjennom landsbyen, samtidig som du bidrar økonomisk til et samfunnsnyttig prosjekt.

Om området

Bigodi er en liten landsby i høylandet vest i Uganda, like utenfor Kibale nasjonalpark.

Hovedgrunnen til å ta turen innom denne landsbyen, er for mange et besøk i Bigodi Wetland Sanctuary, som ble etablert for å beskytte en del av sumpen Magombe. Våtmarksområdet har et rikt fugleliv, med 138 registrerte arter, i tillegg til en rekke primater og enkelte andre pattedyr.  Av og til finner sjimpanser veien til Bigodi Wetland Sanctuary fra tilgrensende Kibale nasjonalpark.

Bigodi Wetland Sanctuary drives som et community tourism project. I tillegg til å bli med på guidet tur i våtmarksområdet, kan turister blant annet få innsikt i landsbylivet på en village walk med lokal guide, eller nyte et måltid laget av lokale råvarer hjemme i hagen til en familie i landsbyen. Gjennom disse aktivitetene, støtter man prosjektet og lokalbefolkningen.

IMG_7913 – Kopi

IMG_7934 – Kopi

Tradisjonell mat

Etter å ha hilst på sjimpanser i Kibale nasjonalpark, var det på tide med litt mat. Vårt første punkt på programmet i Bigodi, var derfor tradisjonell lunsj hos en lokal familie.

IMG_7905 – Kopi

Maten ble servert i en fargeglad paviljong i hagen. Og det ble raskt klart at vi kom til å bli mette – her var det mat i mengder!

Collage Bigodi lunsj 1

IMG_7901 – Kopi

Tur i våtmarksområdet

Mens noen valgte å bli med på en guidet tur i landsbyen, ble fire av oss med en guide ut i våtmarksområdet for å speide etter dyr og fugler.

IMG_7962 – Kopi

Regntiden var like om hjørnet, men hadde ikke startet skikkelig, så det var relativt tørt på stiene der vi gikk.

IMG_7952 – Kopi

Har du sett kaffeplanter før? Sånn ser de ut.

Collage Bigodi Wetlands Sanctuary 1

P1250505 – Kopi

Vi vekslet mellom å gå på sti, gangvei av planker og grusvei.

IMG_7983 – Kopi

En stor flokk med røde kolobusaper lekte seg i noen store trær like ved grusveien, og hoppet i spenstige sprang mellom trær som stod forholdsvis langt fra hverandre.

IMG_7992 – Kopi

IMG_7998 – Kopi

IMG_7997 – Kopi

IMG_8003 – Kopi

IMG_8004 – Kopi

Rester av mursteinsproduksjon. For å lage murstein, skjærer man ut stykker av jorden, vanner dem og tørker dem før de brennes slik at de blir harde.

IMG_8009 – Kopi

Vi møtte flere apeflokker. Ikke alle var like interessert i å bli fotografert.

IMG_8014 – Kopi

Collage Bigodi Wetlands Sanctuary 2

Da vi gikk over en åpen slette, møtte vi noen barn som var nysgjerrige og kom bort til oss. De fikk hver sin kjærlighet på pinne, lot seg villig fotografere og syntes det var gøy å se bildene av seg selv.

IMG_8041 – Kopi

IMG_8037 – Kopi

IMG_8045 – Kopi

Collage Bigodi Wetlands Sanctuary 3

P1250515 – Kopi

Vet du hvordan papyrus ser ut? Det visste ikke jeg, men det er altså det du ser på bildet over og under her.

IMG_8056 – Kopi

IMG_8060 – Kopi

Vi gikk forbi områder med ulike avlinger, og i vekstsesongen må disse voktes for å unngå tyveri. Vokterne holder til i slike enkle leskur.

IMG_8061 – Kopi

Under hele turen hørte vi rumlende tordendrønn i det fjerne, og himmelen ble stadig mørkere. De første regndråpene falt heldigvis ikke før vi var tilbake fra turen.

IMG_8095 – Kopi

IMG_8098 – Kopi

Fordeler for lokalsamfunnet

Lokalsamfunnet profitterer som nevnt på turismen i våtmarksområdet, noe jeg synes er mye bedre enn at kommersielle aktører utenfra, gjerne fra utlandet, sitter igjen med hele fortjenesten, slik det alt for ofte kan bli når et område bygges ut for turister.

Bigodi Secondary School og en sykepleierskole ble for eksempel bygget ved hjelp av penger fra turismen, og lønningene til lærerne dekkes også av slike midler. Videre er det brukt penger på broer og veien som går gjennom landsbyen.

En annen fordel for lokalbefolkningen, er at turismen har gjort det mulig for familier å åpne hjemmene sine og tilby overnatting eller et tradisjonelt måltid. Dette er jo også en fordel for besøkende, som får et fint innblikk i kultur, tradisjoner og hverdagsliv.

Turismen har også ført til økt etterspørsel etter varer som frukt og grønnsaker, noe som er positivt for bøndene i området.

Den aller viktigste konsekvensen av samfunnsprosjektet, er imidlertid at krypskytterproblemet er kraftig redusert, nesten borte, fordi de tidligere krypskytterne og/eller personer i deres familier i dag arbeider som turguider i våtmarksområdet eller landsbyen.

IMG_7948 – Kopi

Nyttig informasjon

  • Guidede turer kan arrangeres fra besøkssenteret, og tar rundt to-tre timer.
  • Ligger  like ved veien omtrent midt mellom Fort Portal og Kamwenge.
  • Det er omtrent seks kilometer herfra til Kanyanchu, utgangspunkt for sjimpansetrekking i Kibale nasjonalpark. Det er dermed enkelt å kombinere tur i Bigodi Wetland Sanctuary med et besøk hos sjimpansene på samme dag.
  • Mer informasjon finner du på nettsidene til Bigodi Tourism og Kibale Forest National Park.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.