I Ernest Hemingways fotspor utenfor Havanna

IMG_7229 – Kopi

Har du lest «Den gamle mannen og havet» av Ernest Hemingway? Inspirasjonen til boken ble hentet fra fiskerlandsbyen Cojímar utenfor Havanna. Cojímar har også vært arena for en britisk invasjon i 1762 , fangst av en muligens rekordstor hvithai i 1940-årene og en desperat masseflukt på 1990-tallet.

Da vi bestemte oss for å ta en svipptur til Cojímar, stilte vi oss opp i en tilfeldig gate i Havanna for å praie en drosje. Etter å ha avvist mange på grunn av priser vi ikke syntes var i overkant stive, fikk vi napp hos en fyr med en sliten, turkisgrønn bil. Altså, det er jo en opplevelse i seg selv å være passasjer i en slik skranglekasse.

Sjåføren hadde aldri vært i Cojímar før, men da vi kom dit, spurte han seg fram, og snart var vi nede ved havet, ved de tre grunnene til at vi hadde dratt dit – et fort, en bukt og et monument.

IMG_7259 – Kopi

Fra fiskerlandby til havneby

Cojímar ligger sju kilometer utenfor Havanna, og med sine rundt 20 000 innbyggere kan vel ikke stedet lenger defineres som en fiskerlandsby. En gang i tiden var det helt annerledes. I 1649 bodde 137 personer fordelt på 37 boliger i Cojímar. På slutten av 1800-tallet, skal stedet ha hatt omtrent 1 600 innbyggere. I 1943 var tallet økt til rundt 7 000, mens en folketelling ti år senere oppga at over 18 000 personer bodde i Cojímar-området.

Fort, angrep og erobring

I 1649 ble det bygget et fort i Cojímar. Over hundre år senere, i 1762, ankom en britisk invasjonsstyrke Cojí­mar da de var på vei for å erobre Havanna. Torreón de Cojímar, som er navnet på fortet, var det aller første forsvarsanlegget de inntok under angrepet.

Fortet er ikke stort, og står der fremdeles. I dag holder den cubanske kystvakten til der, og bygningen er derfor ikke åpen for besøkende.

IMG_7193 – Kopi

IMG_7273 – Kopi

IMG_7276 – Kopi

IMG_7257 – Kopi

IMG_7196 – Kopi

IMG_7234 – Kopi

Ernest Hemingway

Veldig mange steder i Havanna påstår at Hemingway har vært akkurat i dette huset eller spist akkurat på denne restauranten. Visstnok har en av byens tapasrestauranter et skilt ved døren som opplyser sarkastisk at Hemingway aldri var der.

Det som i hvert fall er helt sikkert, er at han var i Cojímar. Der hadde han båten sin, El Pilar, som han brukte for å fiske, i 1940- og 1950-årene.

Som seg hør og bør, er det reist et monument til ære for forfatteren.

Collage Cojímar 1

Collage Cojímar 2
På bildet øverst til venstre, ser du fortet til venstre og Hemingway-monumentet bak lyktestolpen.

Den gamle mannen og havet

Fiskerlandsbyen ga inspirasjon til romanen «Den gamle mannen og havet», som ble skrevet i 1951 og utgitt i 1952. Verket ble utslagsgivende for at Ernest Hemingway ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1954.

På Wikipedia oppsummeres handlingen i boken slik:

Den gamle mannen og havet handler om fiskeren Santiago, som etter 84 dager uten fiskelykke bestemmer seg for at nå skal han få fisk, uansett hva dette vil koste. Hvis han ikke klarer dette, må han begynne å innse at han er for gammel og må overlate fisking til de yngre mennene. Dette er ikke et godt liv for en fisker. Alle i landsbyen har mistet troen på ham, utenom en gutt som kommer til å bli meget viktig for han. I sitt siste og 85. forsøk får han sitt livs fangst, den største fisken han noen gang har fått. I timer kjemper han med å få fisken hjem, samtidig som han må hindre at den blir spist av haier.

Rekordstor hvithai

Kanskje ble Hemingway inspirert av en lokal haihistorie? I 1940-årene ble nemlig en enorm hvithai fanget i havet utenfor Cojímar. Det sies at den er en av de største hvithaiene, muligens til og med den aller største, som noen gang er fanget. Imidlertid er det knyttet stor usikkerhet til nøyaktigheten av hvithaimålingene på den tiden, så det er ikke godt å si hvilket nummer i rekordrekken haien ved Cojímar faktisk har. Vi må i alle fall tro at den var temmelig diger.

Masseflukt

I 1994 la tusenvis av flåter ut fra land i bukten ved byen. Menneskene som befant seg på flåtene var desperate etter å komme seg vekk fra kommunistregimet, og var lokket til Florida av lovnader om politisk asyl gitt via amerikanske radiosendinger.

IMG_7289 – Kopi - Cojimar - Cuba

 

Nyttig informasjon

  • Jeg har ikke vært der selv, men har lest at det anbefales å spise på Restaurante la Terraza. Der serveres sjømat, og stedet er populært blant Hemingwayfansen og Hemingwayturistene. Det skal være fin utsikt over havet, og man får se mange fotografier av Hemingway.
Collage Cojímar 3
Bildet til venstre er tatt av Ingelin (søster).

 

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.