Dagstur til Atlasfjellene

IMG_3725 - Kopi - Kopi

Selv om det som regel er mye fint å se når man besøker byer rundt om på kloden, er det nok naturopplevelser som ligger mitt hjerte nærmest. Det var derfor ikke mulig å motstå fristelsen til å dra på dagstur opp i Atlasfjellene, til tross for at jeg bare skulle være i Marrakech i til sammen tre hele dager. Aller helst skulle jeg hatt tid til å dra langt opp i fjellene, gå turer og utforske små landsbyer før jeg endte opp i Sahara på den andre siden av fjellkjeden, men det får vente til en annen gang. Denne gangen måtte jeg nøye meg med en organisert tur til Ourika Valley.

Ourika Valley ligger en drøy times kjøretur fra Marrakech. Turen jeg var på ble bestilt gjennom hotellet, og vi var til sammen fem personer pluss sjåfør. Området er en typisk turistdestinasjon, så helt alene var vi ikke, selv om vi var der utenom høysesongen. Vi hadde noen stopp underveis på turen, og jeg vil tro vi fulgte en ganske standard turistrute. Så hva kan man forvente seg av en dagstur til Ourika Valley?

Første stopp var et kooperativ der fire kvinner demonstrerte hvordan man tradisjonelt lager arganolje. Superturistifisert, med den obligatoriske framvisningen av diverse produkter som ble solgt for sannsynligvis altfor stive priser.

IMG_3525 - Kopi

Collage Atlasfjellene 4

IMG_3540 - Kopi

Deretter stoppet vi på et sted der det var suvenirselgere og kameler som man sannsynligvis kunne betale for å få sitte på. Det var imidlertid utsikten som var vårt fokus.

IMG_3542 - Kopi

IMG_3544 - Kopi

IMG_3546 - Kopi

IMG_3548 - Kopi

IMG_3553 - Kopi

Sjåføren spurte om vi ville kikke innom et typisk berberhus, men advarte oss om at det var veldig turistifisert. Vi trosset advarselen og steg inn i huset, der en mannlig beboer viste en gruppe besøkende rundt mens noen kvinner var opptatt med matlaging og husarbeid.

IMG_3566 - Kopi

Collage Atlasfjellene 2

Collage Atlasfjellene 1

Collage Atlasfjellene 3

Vi kjørte langs en elv nede i en dalbunn, og mange steder langs den brune elven var det spisesteder med fargerike sofaer og parasoller. Det kan jo høres idyllisk ut med spisesteder langs en elv, men det var i grunnen ikke spesielt pent.

IMG_3562 - Kopi

IMG_3563 - Kopi

Så kom vi til landsbyen Setti Fatma, som ligger halvannen times kjøring fra Marrakech. Det var endelig tid for å komme seg ut på fottur! En guide møtte oss og tok oss med gjennom landsbyen og opp i fjellet. Vi hadde vel strengt tatt klart å følge stien på egenhånd, men det var greit nok å ha en guide. Hovedmålet for turen var å se en foss – men for meg var turen i seg selv og det å nyte omgivelsene der oppe i fjellet det viktigste. Dersom man har sett noen flotte fosser før, for eksempel noen av de vakre fossefallene vi finner i vårt eget land, er ikke fossen ved Setti Fatma spesielt imponerende, men jeg vil da absolutt ikke si det var bortkastet tid å gå dit.

IMG_3600 - Kopi

IMG_3603 - Kopi

IMG_3605 - Kopi

IMG_3610 - Kopi

IMG_3656 - Kopi

IMG_3665 - Kopi

IMG_3672 - Kopi

IMG_3693 - Kopi

IMG_3697 - Kopi

IMG_3696 - Kopi

IMG_3707 - Kopi

IMG_3710 - Kopi

IMG_3725 - Kopi - Kopi

IMG_3746 - Kopi

IMG_3729 - Kopi

IMG_3767 - Kopi

IMG_3760 - Kopi

IMG_3762 - Kopi

IMG_3787 - Kopi

På vei tilbake til Marrakech stoppet vi og spiste lunsj. Sjåføren lovet at vi skulle til et sted med flott utsikt, men basert på alle spisestedene jeg hadde sett langs elven og i fjellsiden litt ovenfor den, hadde jeg ikke så høye forventninger. Skepsisen ble imidlertid gjort kraftig til skamme da vi ankom et flott sted med nydelig utsikt mot fjellene og en landsby.

IMG_3806 - Kopi

God mat fikk vi også – grønnsakssuppe til forrett, den tradisjonelle leirgryteretten tajine til hovedrett og frukt til dessert.

Collage Atlasfjellene 5

Dette var en ålreit dagstur som kan anbefales hvis du er i Marrakech og gjerne vil opp i fjellene, men har begrenset med tid. Man kan som sagt ikke regne med å være alene, men i februar var det i hvert fall ikke overveldende mange mennesker der. Klarer man å se forbi det turistifiserte opplegget, grelle plaststoler og suvenirboder, vil man oppdage at omgivelsene er flotte. Jeg angrer i hvert fall ikke på at jeg tok turen – selv om det førte til at jeg fikk særdeles begrenset tid i Marrakech fordi jeg ble satt ut av en matforgiftning etter denne dagen.

Hva jeg fikk med meg i Marrakech, kan du lese om her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.