De opprinnelige sju underverker i verden

Armenia - Garni

Du har helt sikkert hørt snakk om verdens sju underverker. Det har i nyere tid vært lansert flere ulike lister over sju nye underverker, men ingen av disse listene har oppnådd allmenn aksept inntil det for noen år siden ble det gjennomført en verdensomfattende avstemning som resulterte i kåringen av verdens sju nye underverker. Men hvilke monumenter og byggverk hadde egentlig plass på den opprinnelige listen over underverker? Og kan man se noen av dem i dag?

Antikkens sju underverker omfatter sju menneskeskapte byggverk i området rundt den østlige delen av Middelhavet. Listen ble skapt ut fra greske nedtegnelser, og består derfor av underverker som var besøkt av de gamle grekerne.

Dette er de sju opprinnelige underverkene:

  • Kheopspyramiden i Egypt fra år 2 550 før Kristus. Dette er det eneste bevarte underverket.
  • Kolossen på Rhodos fra år 282 før Kristus. Øya Rhodos ligger i Hellas. Kolossen var en svær statue av den greske solguden Helios. Den ble ødelagt av jordskjelv i år 226 før Kristus, og ble altså ikke stående lenge.
  • Zevsstatuen i Olympia fra omtrent år 435 før Kristus. Olympia ligger i dagens Hellas. Den tolv meter høye statuen var laget av elfenben og dekket av gull. I år 394 etter Kristus ble statuen flyttet til Istanbul, som den gang het Konstantinopel. Senere ble den sannsynligvis ødelagt i en brann.
  • Mausoleet i Halikarnassos, som i dag heter Bodrum og ligger i Tyrkia. Dette var et gravmæle som ble reist i tiden mellom år 353 og 350 før Kristus. Det ble sannsynligvis ødelagt av jordskjelv en gang mellom 1100 og 1494. Man kan fremdeles se biter av mausoleet i Bodrum.
  • Artemistempelet i Efesos, som ligger i dagens Tyrkia, fra rundt år 550 før Kristus. Tempelet ble ødelagt av en brann i år 356 før Kristus. Brannen var påsatt av en mann ved navn Herostratos, som ønsket udødelig berømmelse. Senere ble tempelet bygget opp igjen, men brent ned under en invasjon i år 262 etter Kristus. Enda en oppbygging fant sted, men som følge av at kristendommen nå var innført, ble tempelets marmor etter hvert brukt til å bygge katedraler og andre bygninger. Noen gjenstander og skulpturer fra det gjenoppbygde tempelet finnes på British Museum, men på stedet der tempelet stod, kan man i dag kun se en søyle av stablede søylerester.
  • Babylons hengende hager fra om lag år 600 før Kristus. Babylon lå i det som i dag er Irak. Hageanlegget skal ha bestått av terrasser som hvilte på et kvadratisk fundament og reiste seg som en pyramide mot himmelen, og hver terrasse var støttet opp av flotte søyler. På alle terrasseavsatsene skal det ha bugnet av trær, bregner og blomster. Men det finnes faktisk ingen sikre kilder på at de hengende hagene i Babylon har eksistert.
  • Babylons murer. Det eneste som gjenstår av oldtidsbyen, er knuste leirmurstein og andre rester.

På noen lister er sistnevnte erstattet av fyrtårnet på Faros ved Alexandria i Egypt fra år 299-279 før Kristus. Det ble ødelagt av tre jordskjelv i årene 956 til 1323. I 1994 ble rester av fyrtårnet funnet av dykkere, og det foreligger visstnok planer om å skape et undervannsmuseum.

Armenia - Garni

Fire av disse underverkene er altså umulige å få sett i dag, mausoleet kan man bare se noen knuste rester av hvis man besøker Bodrum i Tyrkia, og i samme land kan man også se søylerestene i Efesos. Skal man se restene av fyrtårnet, må man altså belage seg på å dykke. Kheopspyramiden står derimot fremdeles og har tiltrukket seg utallige besøkende opp gjennom årene.

Selv har jeg aldri vært verken i Bodrum, Efesos eller ved Kheopspyramiden. Ikke har jeg dykket utenfor Alexandria for å se rester av et fyrtårn eller vært på British Museum og sett tempelrester heller.

Har du?

__________________________________________________________________________________________________

Bildene i dette innlegget

Jeg har altså ingen bilder fra noen av oldtidens underverker. Bildene viser i stedet Garni Temple i Armenia. Dette tempelet ble sannsynligvis bygget i det første århundret etter Kristus, og det ble lagt i ruiner av et jordskjelv i 1679. De fleste bitene av bygget ble liggende på stedet, noe som gjorde det mulig å bruke disse til å rekonstruere tempelet. Dette ble gjort så sent som i 1969-75. Vil du lese mer om tempelet (og de fantastiske steinformasjonene i kløften nedenfor), kan du klikke deg inn på dette blogginnlegget: Gorgeous!

Armenia - Garni

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av nye innlegg – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.