Øyeblikket: Den vettskremte apen

IMG_8537 – Kopi

Trucken svinger inn på en gårdsplass omgitt av en mur. For kort tid siden passerte vi grensen mellom Togo og Benin, men prosessen med å bli registrert inn i Benin var visst ikke helt ferdig. Vi fikk beskjed om å kjøre direkte hit for å fullføre innreiseprosessen. Så snart vi har stanset, hopper reiseleder Sinead ut av trucken og forsvinner inn i en bygning. Vi andre blir sittende rolig og vente.

– A monkey, hører jeg plutselig noen si.

Jeg kikker ut vinduet på høyre side. Ganske riktig, der sitter en ape ved et tre. Men alt er ikke som det skal være.

– It’s chained, fastslår jeg.

En lenke av metallringer er festet rundt treet i den ene enden og rundt apen i den andre. Ringene er så viklet inn i hverandre at bevegelsesfriheten er kraftig innskrenket.

IMG_8533 – Kopi

En skitten, gul plastboks er plassert like ved apen. Den er nesten tom, og vanndråpene som er igjen, er utenfor dyrets rekkevidde. Noen kaster litt mat gjennom vinduet på trucken. Med kvikke bevegelser griper apen fatt i maten og sluker den raskt. Mer mat kastes ut, den forsvinner like kjapt.

Så skjer det noe.

En mann som knapt har på seg noe som helst, med hodepryd og en lang kjepp i hånden, som en jeger, dukker opp. I det øyeblikket apen får øye på ham, virker den ekstremt stresset. Den flytter seg urolig rundt, forsøker desperat å gjemme seg bak treet og holder skarpt øye med mannen.

Det stakkars dyret er fra seg av redsel.

Mannen stanser, ser på apen, krummer ryggen, går videre, gjentar bevegelsene. Apen flytter seg desperat rundt treet, titter urolig fram, dukker ned igjen.

Det er vondt å se på.

Når to menn på motorsykkel ankommer, bryr ikke apen seg om dem. De stanser, en av dem går bort til apen, røsker uengasjert i lenken, før han av en eller annen grunn griper tak rundt dyrets hals. Apen vrir seg unna og glefser mot mannens håndledd. Mannen rygger bakover, mens apen retter fokuset mot den den jegerutkledde fyren igjen.

– I think he is drunk, sier en av de andre på trucken.

Kanskje er han det. Kanskje er han psykisk syk. Kanskje liker han bare å kle seg som en jeger og skremme apen. Jeg aner ikke. Det eneste jeg vet er at apen er fanget og vettskremt.

Jeg føler meg hjelpeløs. Hjelpeløs og opprørt.

Vi må kjøre videre. Trucken svinger ut fra gårdsplassen, mens apen sitter igjen, fanget og livredd, bundet til et tre i en altfor kort lenke av sammenviklede metallringer.

De har verken dyrepoliti eller Dyrebeskyttelsen i Benin.

 

Se film (hvis du orker):

 

 

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Benin i januar/februar 2018.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.