Dette må du vite når du planlegger å reise på safari i Afrika

Å være på safari i Afrika er en opplevelse helt annerledes enn alt annet. Vær godt forberedt, så får du mest mulig ut av safarituren!

Jeg har vært på safari flere ganger, og elsker det! Dette innlegget er basert på ting jeg har lært etter å ha vært på safari i Masai Mara (Kenya), Serengeti (Tanzania), Ngorongorokrateret (Tanzania), Queen Elizabeth nasjonalpark (Uganda), Chobe nasjonalpark (Botswana), Okavangodeltaet (Botswana), Etosha nasjonalpark (Namibia) og Pendjari nasjonalpark (Benin).

Hyene i Serengeti, Tanzania.

Hva betyr safari?

Safari betyr rett og slett å reise på swahili, språket som snakkes av en stor del av befolkningen i Øst-Afrika. I dag forbindes ordet som regel med turer for å se på ville dyr. Mange tenker først og fremst på det afrikanske kontinentet når de hører ordet, men man kan like gjerne bruke det om å dra på hvalsafari på Island eller om en tur i jungelen i Nepal eller på Sri Lanka der målet er å se noen av dyrene som lever der.

Serengeti, Tanzania.

Hvor skal jeg reise?

Dette er egentlig et omfattende spørsmål, men jeg skal gi et ganske kort svar for å sette i gang noen tanker rundt valg av destinasjon. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe du ønsker mer informasjon om.

Hvilket framkomstmiddel vil jeg bruke?

Den vanligste safariformen er safari med bil, men det finnes også andre måter å komme seg rundt for å se på dyrene. Noen steder kan man dra på båttur, andre steder kan man for eksempel sykle, ri, fly i luftballong eller vandre til fots sammen med erfarne guider. Jeg har prøvd flere av disse safariformene, og dermed fått veldig ulike opplevelser. Har du et ønske om å få oppleve for eksempel fotsafari, må du naturligvis undersøke hvor det lar seg gjøre. Selv har jeg vandret til fots sammen med spydbærende masaier i Masai Mara i Kenya og blant villdyrene på øyer i Okavangodeltaet i Botswana.

Er det noe spesielt jeg vil oppleve når jeg er på safari?

Også en rekke andre faktorer gjør at man kan få svært forskjellige safariopplevelser avhengig av hvor man velger å reise. I Chobe nasjonalpark i Botswana finnes for eksempel utrolig mange elefanter, og du kan dra på elvebåtsafari. Besøker du Masai Mara til riktig tid på året, kan du være vitne til den store dyremigrasjonen der millioner av gnu, sebra og gaseller forflytter seg i jakten etter mat. Overnatter du på en av de inngjerdede campingplassene i Etosha nasjonalpark i Namibia, kan du sitte i mørket og skue utover et opplyst vannhull hvor de ville dyrene kommer for å drikke. En safari nede på bunnen av det gigantiske Ngorongorokrateret er en helt spesiell naturopplevelse. Drar du til Okavangodeltaet i Botswana, kan du se dyr mens du padler rundt i en uthulet trestamme, eller gå til fots blant dyrene på en av de utallige øyene i deltaet. Ja, du skjønner tegningen!

Vil jeg se en bestemt dyreart?

Ønsker du å se et bestemt dyr, bør du undersøke om dyret finnes der du har planlagt å reise. Du får for eksempel ikke sett sjiraffer i Queen Elizabeth nasjonalpark i Uganda, og vil du se løver, er sjansen relativt liten for at ønsket blir oppfylt dersom du drar til Pendjari nasjonalpark i Benin.

Vil jeg gjøre noe spesielt før eller etter safarituren?

I tillegg må du jo ta stilling til om det er noe du vil oppleve utenom å dra på safari. Har du for eksempel ønske om strandliv, bør du ikke reise til Namibia med sin kalde, ville kyst eller Botswana, som ikke har noen kystlinje, mens Tanzania vil være et veldig godt valg.

Hvor mye er jeg villig til å betale?

Prisen er naturligvis også en faktor å ta stilling til. Det finnes safariturer i ulike prisklasser. Noen steder kan du kjøre selv og overnatte i medbragt telt på campingplasser (med eller uten gjerder). Andre steder kan du overnatte i sparsommelig møblerte telt. I andre enden av skalaen finnes luksuriøse safarilodger. Flybillettpriser og generelt prisnivå i landet har jo også noe å si for hvor mye du må ut med til sammen. For eksempel er det som regel dyrere å fly til Namibia eller Benin enn til Sør-Afrika og Kenya.

Når jeg ser annonser i aviser og blader der det reklameres for safarireiser, synes jeg ofte at prisene er vanvittig høye. Vit at du slett ikke trenger å punge ut med over 30 000 kroner for å komme deg på safari!

I Namibia kan du kombinere safariopplevelser med masse annet, blant annet en vandring gjennom ørkenen til Dead Vlei, en uttørret sjøbunn med døde trær. Strandliv er det derimot dårlig med i dette landet.

Hvordan skal jeg velge safariarrangør?

Jeg har ikke noen erfaringer med å velge safariarrangør selv, for jeg har kun vært på safari som er arrangert av andre, både gjennom reise med folkehøyskole og reiser med G Adventures og Dragoman. Men jeg vet at det finnes mange arrangører og at både pris og kvalitet på safariturene varierer. For eksempel kan fokus på sikkerhet være ulikt, kundebehandlingen kan variere og guidene kan ha svært forskjellig erfaring og kunnskapsnivå.

Jeg anbefaler å bruke tid på å lese omtaler og sette deg inn i hva de ulike arrangørene kan tilby, slik at du får en opplevelse som passer dine ønsker. Det er ikke sikkert det er så lurt å hoppe på det første og beste tilbudet, eller velge arrangøren som tilbyr lavest pris.

Jeg har for øvrig veldig god erfaring med begge de nevnte turarrangørene.

På tur med overlandtruck og campingutstyr, en reisemåte jeg har testet flere ganger og som har gitt meg massevis av gode opplevelser.

Hva betyr Game Drive?

Game brukes om dyr, og Game Drive kan rett og slett oversettes til kjøretur for å se på dyr.

Hvilke dyr regnes med til The Big Five?

The Big Five, eller de fem store som vi sier på norsk, er et uttrykk du garantert vil høre i forbindelse med en safaritur. Uttrykket brukes om de fem vanskeligste dyrene å jakte på til fots i Afrika. Dyrene det dreier seg om er løve, leopard, neshorn (stumpneshorn/spissneshorn), bøffel (kafferbøffel) og elefant (afrikansk savanneelefant). Ofte skilles det ikke mellom de ulike underartene – har du sett et neshorn, har du sett en av de fem store, liksom, selv om det finnes ulike arter.

I Kenya, Tanzania, Botswana og Sør-Afrika finnes alle de fem store.

Hvilke dyr kan jeg regne med å få se?

Dette er et spørsmål som er helt umulig å svare på. Dyrene er ville, og befinner seg ikke alltid der vi ønsker at de skal være. Selvfølgelig finnes det flere neshorn i noen områder enn hva det gjør andre steder, og noen dyr er så vanlige i enkelte områder at man nærmest er garantert å se dem, men det er umulig å vite på forhånd hvordan akkurat din safariopplevelse kommer til å bli. Selv så jeg for eksempel utrolig mange løver og andre kattedyr i Serengeti i Tanzania, mens jeg har hørt en annen fortelle at hun nesten ikke så noen da hun var der.

Det du kan være sikker på, dersom du har valgt en god reiseoperatør, er at guiden vil være opptatt av at du skal få en vellykket safariopplevelse. Derfor vil det sannsynligvis legges energi i å finne så mange dyr som mulig. Mange steder snakker dessuten guider sammen via radiosamband, og de får på den måten vite hvor det for eksempel er observert en gepard. Dette kan medføre at flere safaribiler befinner seg ved samme dyr, men det kan kanskje være prisen man må betale for å få sett akkurat den dyrearten.

Personlig mener jeg at uforutsigbarheten er noe av det som gjør en safari så spennende. Man stirrer ut på savannen, følger med gjennom bilvinduet, gransker trærne – og plutselig får guiden øye på en leopard. Du iakttar det elegante dyret i noen (eller mange) minutter, før ferden går videre. Hva som venter rundt neste sving, er en overraskelse.

I Pendjari nasjonalpark i Benin fikk vi ikke sett noen av de få løvene som lever der, men vi fikk blant annet sett elefanter.

Hvor tett på dyrene kan jeg komme?

Det enkle svaret på dette spørsmålet, er at det er umulig å svare på. Dyrene er uforutsigbare. Du kan se en elefantflokk i det fjerne, eller du kan få en elefant tett på bilen. Kanskje ser du så vidt snurten av en løve i det høye gresset, er du heldig passerer den så nært vinduet der du sitter at du kan strekke ut hånden for å klappe den (ikke gjør det).

Denne løvinnen i Serengeti kunne jeg klappet gjennom vinduet!

Hva slags klær skal jeg ha på?

Slapp av, du trenger ikke sandfarget bukser med masse lommer, beige skjorte og safarihatt med myggnetting. Ha på akkurat det du vil. T-skjorte og shorts eller en løs og ledig bukse anbefales. På fotsafari kan det være lurt å ha langbukser for å unngå å bli rispet opp av stivt gress og småkvast.

Unngå knallfarger på klærne. Hvis du skal til et område hvor det finnes tsetsefluer, bør du unngå mørke og sterke farger, fordi de tiltrekker slike fluer. Skal du på fotsafari på steder hvor The Big Five finnes, er det lurt å kle seg i lyse og naturlige farger.

Temperaturene kan mange steder variere veldig på ulike tider av dagen, så det anbefales å ha flere lag med klær slik at du kan kle av og på deg akkurat så mye som du trenger til enhver tid. Lange, tynne og hurtigtørkende turbukser med avtakbare bukseben anbefales. En slik kom utrolig godt med for eksempel da jeg var på safari i Ngorongorokrateret i Tanzania, hvor septembermorgenen var så kald at jeg hakket tenner og dagtemperaturen såpass høy at det var behagelig å gå i shorts. Etter solnedgang kan det en del steder bli merkbart kjøligere i løpet av relativt kort tid, noe det kan være lett å glemme når man forlater overnattingsstedet i tretti plussgrader og tenker at genseren kan bli liggende i sekken…

Jeg pleier alltid å reise med et langt, bredt og lett skjerf eller et tynt omslagsskjørt i bomull, som både kan bidra til å holde meg varm når det er behov for det, og beskytte armer og skuldre mot sol uten at jeg trenger å ta på meg en genser.

Utover ettermiddagen og kvelden er det lurt å dekke til mest mulig hud for å unngå insektsstikk.

Når morgenen er kjølig og vinden rusker i håret mens man sitter på taket og nyter dagens første game drive, kan det være godt å ha en vindtett jakke og et omslagsskjørt å pakke seg inn i. Bildet er tatt i Queen Elizabeth nasjonalpark, Uganda.

Hva slags sko skal jeg bruke?

Jeg har aldri vært på en safari hvor det har vært behov for skikkelige turstøvler, med mindre man regner med gorillatrekking i regnskogen i Uganda. Jeg har brukt lette joggesko, tøysko eller sandaler som er behagelige å gå i. Mesteparten av tiden befinner man seg jo i safaribilen. Jeg ville likevel ikke valgt ballerinasko, kippkjapper/kipper/flipflops (kjært fottøy har mange navn) eller lignende.

Skal du på fotsafari, bør du ha lukkede sko som sitter godt og er behagelige å gå i.

På fotsafari er det best å ha lukkede sko. Disse sebraene møtte jeg i Okavandgodeltaet, Botswana.

Trenger jeg safarihatt?

Hvis du tenker på  den stereotypiske, sandfargede tøyhatten man gjerne har sett i filmer eller på TV, er svaret at det slett ikke er en obligatorisk del av safariantrekket. Men mange steder kan solen være sterk midt på dagen, og da er det ikke dumt å ha noe på hodet. Om det er safarihatt, caps, stråhatt, et bredt hårbånd eller noe annet, spiller ingen rolle. Men husk at det sannsynligvis blir varmt, så lua bør du kanskje la ligge hjemme…

Når man sitter på taket av en bil under brennende sol i Pendjari nasjonalpark i Benin, er det definitivt lurt å ha noe på hodet!

Er det nødvendig med kikkert?

Det er lurt å ha en kikkert tilgjengelig, slik at du kan få tatt en nærmere kikk på dyr som befinner seg langt unna. Det er slett ikke alltid bilen kan komme så nært alle dyrene som man skulle ønske.

Et sted på dette bildet er det en leopard. Den hadde jeg aldri sett uten kikkert og zoom-objektiv på kameraet!

Hvordan skal jeg oppføre meg på safari?

Først og fremst: Lytt til guiden. En seriøs guide kan lese dyrenes signaler, og vet hvordan man bør reagere. Sier guiden hysj, er du stille. Sier guiden løp, løper du. Sier guiden at du skal holde deg i ro, gjør du det.

Vær stille og beveg deg rolig. Roping, brå lyder, høye stemmer eller brå bevegelser skremmer dyrene. I beste fall løper de sin vei, men i verste fall kan de gå til angrep på bilen. Du vil virkelig ikke at elefanten eller neshornet skal gjøre dét.

Det sier seg vel selv for de fleste, men gå for all del ikke ut av safaribilen med mindre guiden har fastslått at det er trygt. Du vet aldri hvilket rovdyr som plutselig kan bykse fram. Dyrene bryr seg ikke om deg så lenge du sitter i bilen, men så snart du forlater den, kan du bli sett på som et mulig bytte. Hold også armene inne i bilen.

Når man tusler rundt på en øy i Okavangodeltaet og plutselig står ansikt til ansikt med en diger hannelefant, kun atskilt av tjue meter med høyt, gulnet gress, er det viktig å følge instruksene til guiden!

Hvordan skal jeg beskytte meg mot insekter og sykdom?

Vær sikker på at du tar alle anbefalte vaksiner før du reiser. Husk at vaksinene du fikk som barn/ungdom bør tas på nytt med jevne mellomrom.

Ofte vil malariatabletter være anbefalt, og da er det selvfølgelig viktig at du husker å ta tablettene.

Bruk en god myggspray/myggstift for å beskytte mot mygg og andre insekter. Som nevnt anbefales også å dekke til mest mulig hud på ettermiddag og kveld, da det er på denne tiden av døgnet myggen er mest aktiv.

Ikke glem solkrem og solbriller!

Gnuen vifter bort insekter med halen sin, jeg bruker myggmiddel.

Hva slags kamera skal jeg ha med?

Hva slags kamera du skal ha med på safari, kommer naturligvis an på hva slags bilder du ønsker å ta. Er du opptatt av å ta gode bilder, er et godt kamera med bra zoom-objektiv definitivt å anbefale. Dyrene er ofte et stykke unna bilen, slik at de blir små prikker i bildet dersom du ikke har god nok zoom. Er du fornøyd med bilder fra mobilkameraet, bruker du naturligvis det.

Hvis du vil bruke et ålreit kamera, men synes det blir for dyrt å skaffe deg det fordi du ikke kommer til å bruke det så mye, kan du kanskje få låne et fra noen du kjenner? Har du lite erfaring med å bruke et litt mer avansert kamera, kan det være lurt å få en liten opplæring i hvordan kameraet fungerer. Man tar ikke automatisk fantastiske bilder bare fordi man bruker et fancy kamera.

Ikke bruk blitz når du tar bilder av dyrene, og det kan være lurt å slå av lyder som kan forstyrre dyrene.

Det er vanskelig å ta bilder av små fugler uten god zoom! Dette er en lilac-breasted roller i Etosha nasjonalpark, Namibia.

Mine innlegg om safari

Solnedgang i Okavangodeltaet, Botswana.

Andre reisebloggere som har skrevet om safari

Jeg har ikke tatt meg tid til å lete gjennom alle reisebloggene jeg vet om for å lete etter innlegg om safari, men her er i hvert fall et lite utvalg.

Vil du lese mer om et bestemt land på det afrikanske kontinentet, har jeg samlet en rekke linker til innlegg skrevet av andre reisebloggere. Disse finner du her:

Har du noe å tilføye?

Har du vært på safari? Kanskje du har noen anbefalinger eller nyttige erfaringer å dele? Kanskje du har skrevet om safari selv, og vil dele et innlegg? Legg i så fall gjerne igjen en kommentar!

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.