Med en fot på hver side av ekvator

IMG_8241 – Kopi

Ekvator. Det er noe eksotisk ved den tydelige streken som bøyer seg rundt globusen og brøyter seg en snorrett vei tvers over verdenskartet på veggen. Vi er vant til at den er synlig, den streken, når vi ser på et kart. I virkeligheten er den selvsagt fullstendig usynlig. Med mindre noen markerer at her er den derre linja du har hørt så mye om, da.

Ekvator i Ecuador

I 2010 reiste jeg rundt i Ecuador, landet som er oppkalt etter ekvator. Der vet de å utnytte det faktum at en usynlig strek deler landet i to. Langs hovedveien et stykke nord for hovedstaden, er det blant annet bygget et ruvende ekvatormonument og et ekvatormuseum der man kan stå med en fot på hver side av en oppmalt linje som sies å være ekvator, men som i følge enkelte kilder ligger et stykke bortenfor den faktiske ekvatorlinjen. På museet kan man også være med på forskjellige ekvatoreksperimenter. Balansere et egg på et spikerhode, sjekke hvilken vei vannet virvler når man tar ut en propp på den ene versus den andre siden av ekvator… Ja, ecuadorianerne har forstått hvordan de skal tjene penger på turister som vil stå på en usynlig linje.

IMG_8238 – Kopi

Ekvator i Uganda

Uganda er også delt i to av ekvator. Det lager de imidlertid ikke så mye oppstyr av.

Rett ved en relativt beskjeden hovedvei, finner vi monumentet som markerer at vi er i ferd med å krysse fra den nordlige til den sørlige halvkulen. Det kan ikke akkurat sies å ruve i terrenget, og det finnes ikke noe annet her. Ingen kiosk, ikke en eneste suvenirselger, ingen turistvrimmel. Sånt liker jeg.

Må forresten tilføye at det er en prikk lik ekvatormonumentgreie på den andre siden av veien.

P1250531 – Kopi

Vi poserer og smiler til kameraene etter tur, før vi sier oss fornøyd og kjører videre mot safarieventyr i Queen Elizabeth nasjonalpark. Sør for ekvator.

Fakta om ekvator

  • Lengden er 40 075 017 kilometer. Omtrent 78,7 % over vann og 21,3 % over land.
  • Man kan stå på ekvator i 11 land: São Tomé og Príncipe, Gabon, Kongo-Brazzaville, Den demokratiske republikken Kongo, Uganda, Kenya, Somalia, Indonesia, Ecuador, Colombia og Brasil.
  • Indonesia er landet med lengst ekvatorlinje.
  • Det høyeste punktet på ekvator er 4 690 m.o.h. i Ecuador. Dette er det eneste stedet langs ekvator hvor det ligger snø på bakken.
  • Alle dager er omtrent 12 timer lange ved ekvator. Det er omtrent 14 minutter lenger lyst enn det er mørkt hvert døgn.
  • Steder i nærheten av ekvator egner seg godt for romstasjoner fordi rotasjonshastigheten er større der enn på andre breddegrader. Den ekstra hastigheten reduserer mengden drivstoff som behøves for å starte et romfartøy.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.