En av de vakreste fossene på Island

IMG_7654 – Kopi

Jeg har riktignok ikke sett alle fossene på Island, men jeg fikk sett ganske mange i løpet av bilturen rundt på øya. Seksti meter høye Seljalandsfoss er etter min mening blant de aller vakreste.

Vi er på sørkysten av Island. Jeg tror et flertall av de turistene som tar turen lenger vekk fra Reykjavik enn til Gullfoss, Geysir og þhingvellir nasjonalpark, kjører denne veien. En stor del av dem stanser ved Seljalandsfoss. Vi er med andre ord ikke alene her.

IMG_7786 – Kopi

Jeg har vært her før. Da var det mars. Kaldt, grått og vått. Regn fra himmelen og regn fra fossen. Jeg gikk ikke særlig langt bort mot de fallende vannmassene den gangen.

Nå er det annerledes. Juni. Sol og grønt. Kjølig, men ikke kaldt.

IMG_7657 – Kopi

IMG_7659 – Kopi

Sollyset treffer meg midt i fleisen når jeg nærmer meg fossen. Rundt meg er bakken dekket av vårgrønt gress.

Fint.

Fossen er også fin. Veldig fin.

IMG_7660 – Kopi

Jeg lar sansene gå på oppdagelsesferd i omgivelsene. Lytter til fossebrus som øker i volum jo nærmere jeg kommer. Ser skyen av vann der fossefallet treffer elven. Kjenner ørsmå, kjølige vanndråper mot huden. Sniffer inn lukten av vått gress.

I mørket bak fossen beveger flere små, fargerike prikker seg i samme retning.

Dit skal jeg også.

IMG_7696 – Kopi

Snart ser jeg fossen fra siden, fra vinkelen jeg har sett på så mange bilder. Og det er sol. Grønt. Vakkert. Jeg jubler inni meg. Det er ofte gråvær på Island.

Så tenker jeg at jeg burde lært meg mer om fotografering av fossefall før jeg kom hit. For hvordan i all verden skal jeg få formidlet hvor flott det faktisk er her?

P1220570 – Kopi

Seksti meter med vann i fritt fall skaper lokale regnbyger. Jeg beskytter speilreflekskameraet mot vannspruten. Bruker det vanntette kompaktkameraet. Tenker at det jammen er lurt at jeg har det. Men det regner fossevann. Vanndråper på kameralinsen. Jeg prøver å finne en tørr flik av et klesplagg under regnjakken. Det er vanskelig. Får tak i en flik av ullgenserermet.

Våt islandsull er ikke særlig effektiv som tørkeklut.

IMG_7740 – Kopi

Ullgenseren gjør likevel jobben på et vis. Jeg tar flere bilder, senker kameraet, skuer ut på verden gjennom et vannslør. Tenk at vann kan være så himla vakkert.

P1220589 – Kopi

Collage Seljalandsfoss 2

Trapper opp til et utsiktspunkt. Ny vinkel å betrakte fossen fra. Gresset er så grønt som det kan bli. Det kommer aldri til å tørke og gulne av vannmangel.

P1220626 – Kopi

IMG_7748 – Kopi

Snart har jeg gått rundt hele fossen. Det drypper av håret, av regnjakken, av det lille kompaktkameraet jeg holder fast i med kjølige fingre. Men det gjør ikke noe. Opplevelsen er verdt hver våte og kalde vanndråpe.

Det er så vakkert.

IMG_7770 – Kopi

 

Det finnes flere fosser man kan gå bak, både i Norge og ellers i verden. Har du vært bak en foss noen gang?

__________________________________________________________________________________________________

Praktisk informasjon

  • Seljalandsfoss ligger i nærheten av den bittelille byen Hvolsvöllur på sørsiden av Island. Det er omtrent 120 kilometer og halvannen time å kjøre fra Reykjavik. Fossen er lett å se fra hovedveien.
  • Regnjakke, regnbukse og vanntette sko eller støvler anbefales hvis du vil unngå å bli gjennomvåt av turen rundt fossen.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.