En real treningsøkt i Kaukasus

Georgia - Stepantsminda

Den steinete grusveien er ujevn og bratt. Vi har bare gått i femten minutter, oppover og oppover gjennom landsbyen Stepantsminda, men jeg er allerede andpusten. Landsbyen er sjarmerende ustriglet, og fjellandskapet som omgir den kan ta pusten fra nesten hvem som helst. Akkurat nå er det imidlertid bakkene som sørger for krøll med åndedrettet for min del. Jeg forsøker å finne en jevn pusterytme, samtidig som jeg bruker litt ekstra energi på å hoppe over noen av de mange hundre kurukene som er lagt igjen av frittgående kyr. Dagens strabaser har så vidt begynt. Jeg kan ikke være sliten nå. Hvordan skal dette gå?

Stepantsminda ligger på 1 740 meter over havet, mens de høyeste toppene i området strekker seg opptil 5 047 meter over havet. Så høyt skal vi heldigvis ikke, selv om det er fullt mulig å bestige Kazbegi, det høyeste fjellet, dersom formen tillater det. Selv ville jeg nok ikke klart det, og er godt fornøyd med at planen for dagen innebærer to langt mer overkommelige fjellbestigninger. På første etappe skal vi tilbakelegge 250 høydemeter før vi kommer fram til Elia Mountain. Der det ligger et forholdsvis nytt munkekloster i fredelige omgivelser med utsikt ned mot Stepantsminda.

Vi tar pauser nå og da for å puste ut og betrakte utsikten, som blir vakrere jo lenger opp vi kommer.

Georgia - Stepantsminda

Så ligger klosteret plutselig foran oss. To enkle bygninger og noen små og beskjedne bolighus til munkene. Det er alt. Men for noen omgivelser! Snødekte fjelltopper, gresskledde fjellsider, mørkegrønne bartrær og irrgrønne enger fulle av sitrongule engsoleier og andre markblomster. På toppen av det hele stråler solen fra en blå himmel pyntet med hvite skyer. Det kunne ikke blitt bedre.

Georgia - Kaukasus

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Etter å ha fanget de nydelige omgivelsene med kameraene våre, beveger vi oss nedover mot Stepantsminda igjen. Denne gangen følger vi ingen grusvei, men tråkker over beitemark og enger, nedover bratte skråninger og gjennom et lite skogholt, mens vi hører lyden av klukkende vann fra en elv vi ikke kan se. Fuglene kvitrer, sommerfugler flakser mellom blomstene på marken og bier summer mens de svirrer rundt på sin evige leting etter nektar. Jeg følger etter David og Geirid mens jeg nyter fredfullheten og de flotte omgivelsene.

Tilbake i Stepantsminda går vi innom et gjestehus for å hente forhåndsbestilte lunsjposer. Med posene vel plassert i dagstursekkene, er det bare å ta beina fatt igjen. Det er tid for dagens andre etappe, og det skal vise seg at turen opp til Elia Mountain bare var oppvarmingen. Nå skal vi opp til Tsminda Sameba, som ligger på 2 170 meter over havet, hele 430 meter over Stepantsminda.

Georgia - Stepantsminda

Vi krysser hovedveien – Georgian Military Highway – og trasker gjennom den vesle landsbyen Gergeti, som nærmest er blitt en slags forstad til Stepantsminda. Høyt der oppe på en fjelltopp ser vi Tsminda Sameba, også kjent som Gergeti Trinity Church eller Holy Trinity Church. Den ser knøttliten ut, og nesten uoverkommelig langt vekk. Skal vi virkelig helt opp dit?

Georgia - Stepantsminda

Ser du kirken på bildet over?

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Omgivelsene er like flotte, og bakkene tunge. Grusveien er full av ujevnheter og steiner i varierende størrelser, så det gjelder å følge med på hvor jeg plasserer føttene. Det er midt på dagen, og solen steker, men heldigvis er det mange trær langs veien som sørger for at vi jevnlig trasker i skyggen.

Da vi gikk opp til Elia Mountain, var vi mutters alene. Det er vi ikke nå – her er det flere turister som er ute på vandring med samme mål som oss. Nå og da passeres vi også av biler på vei opp eller ned den humpete veien.

Georgia - Stepantsminda

Det blir mange pauser på vei opp, men endelig dukker Tsminda Sameba opp i det vi runder en sving. Kirken ligger på en buet, gresskledd topp, blant enger fulle av blomster og med det majestetiske fjellandskapet på alle kanter. Slitne og sultne bestemmer vi oss for å nyte lunsjen før vi tar kirken nærmere i øyesyn. Sjelden smaker maten så godt som akkurat nå – i en blomstereng på en liten høyde med utsikt mot Tsminda Sameba, etter å ha trasket i timevis helt siden vi forlot gjestehuset i dag morges.

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Når lunsjen er fortært, rusler vi bort til kirken. Der dekker Geirid og jeg oss til med lange omslagsskjørt og hårbånd før vi krøker oss sammen og smetter inn gjennom den lave inngangsdøren i muren. Kirken og det separate klokketårnbygget ble oppført på 1300-tallet, og er nærmest blitt et symbol for Georgia.

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

På bildet over ses den lille landsbyen Gergeti og litt større Stepantsminda. Du ser trærne midt i bildet, rett bak Stepantsminda? Det ser ikke ut som de er høyt over landsbyen, gjør det vel? Elia Mountain ligger rett på oppsiden av den treklyngen, og det føltes definitivt høyt da vi var der.

Georgia - Stepantsminda

Georgia - Stepantsminda

Snart er det tid for å traske nedover den samme veien som vi kom opp. Veien ned føles definitivt mye kortere, og før vi vet ordet av det er vi nede i Stepantsminda og tilbake på gjestehuset, der en herlig middag venter oss etter at vi har fått slappet av litt. Vi har gått i seks og en halv time, bare oppover og nedover, i flotte omgivelser, og sier oss godt fornøyd med dagens treningsøkt. I morgen er det på’n igjen, med vandring fra en knøttliten landsby langt inne i fjellene, faktisk så langt at veien dit kun er åpen noen ytterst få måneder i året. Mer om det en annen gang.

Vil du lese mer om fjellområdene i Georgia? Da kan du lese det jeg har skrevet om turen på Georgian Military Highway mellom Tbilisi og Stepantsminda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.