Forsommer ved bresjøen Jökulsárlón

IMG_8611 – Kopi

I går kunne du lese om bresjøen Jökulsárlón og se bilder fra mitt besøk der i mars 2013. I dag skal jeg vise hvordan det så ut da jeg var der i juni i år, og ta deg med til Diamond Beach, som jeg ikke fikk sett i 2013. Dessuten får du vite hvorfor noen av isfjellene er så innmari blå.

Jökulsárlón

Bresjøen oppstod først på 1930-tallet, og dekket et område på 7,9 kvadratkilometer i 1975. Siden den gang har sjøen vokst til rundt 18 kvadratkilometer på grunn av kraftig smelting av isbreen. Sjøen er omtrent 200 meter dyp.

I vinterhalvåret er sjøen fullpakket med is, slik du kunne se på bildene jeg la ut i går. Etter hvert som sommeren nærmer seg, blir isfjellene både færre og mindre. Da jeg var der i juni, var det stor forskjell fra besøket i mars 2013.

IMG_8482 – Kopi - Island - Jökulsarlon

IMG_8618 – Kopi

Noen av isfjellene framstår veldig blå sammenlignet med alle de andre små og store bitene av is som flyter rundt i sjøen. Jeg lovet å fortelle hvorfor det er sånn, og det dreier seg ganske enkelt om refleksjon av lysstråler. Lysstråler inneholder som kjent ulike farger, og når de treffer en overflate, blir noe av lyset absorbert og noe reflektert. Forskjellige overflater absorberer og reflekterer ulike deler av lysspekteret. Gress oppfattes grønt fordi alle lysstrålene unntatt de grønne blir absorbert. Vann og is reflekterer blå lysstråler, mens de andre fargene blir absorbert.

Faktorer som tykkelsen på isen, hvor ren isen er og styrken på sollyset, påvirker hvor langt inn lysstrålene trenger før de reflekteres.

Når vann fryser til is, er isen fylt med luftbobler. Etter hvert som isen skvises sammen og vokser seg tykkere, blir boblene mindre og mindre. Dette gjør at lysstrålene kan trenge dypere inn i isen, noe som videre fører til at enda mer av det røde og gule lyset blir absorbert, og da opplever vi at blåfargen framstår mer intens.

IMG_8606 – Kopi

Collage Jökulsárlon

IMG_8624 – Kopi

Det var gråvær den første gangen jeg besøkte Jökulsárlón, og overskyet den andre gangen. Dermed har jeg ikke fått oppfylt ønsket om å se bresjøen bade i solskinn under blå himmel, men like før jeg skulle dra derfra i juni, trengte i hvert fall solen så vidt gjennom skylaget og fikk vannet til å glitre. Bresjøen er for øvrig verdt et besøk uavhengig av hva slags vær det er.

Er man heldig, kan man se seler fange fisk ved kanalen som forbinder bresjøen og havet. Sjansen for dette er størst i vintermånedene. Jeg har ikke sett seler der selv.

Diamond Beach

Jökulsárlón er forbundet med havet av en liten kanal. Når isfjellene er små nok, flyter de ut mot havet. Går man ned til en strand like ved Jökulsárlón,  kan man se isfjellrestene duppe i havet og ligge som skinnende diamanter på den gråsvarte lavasanden. Riktignok skinner de vel mest i godvær, men det var ikke så verst å se dem i overskyet vær heller.

IMG_8583 – Kopi

IMG_8509 – Kopi

IMG_8529 – Kopi

IMG_8496 – Kopi

IMG_8514 – Kopi

IMG_8556 – Kopi

IMG_8546 – Kopi

IMG_8566 – Kopi

Nyttig informasjon

  • Man kan komme seg til Jökulsárlón ved å ta en buss som går mellom Reykjavík og Höfn, ved å bli med på organisert tur eller ved å kjøre selv.
  • Det er flere steder å parkere langs Jökulsárlón. Kommer man kjørende vestfra, vil det plutselig dukke opp umerkede parkeringsplasser mellom veien og en rygg av stein og grus. Parkerer man der og går opp på ryggen, vil man se sjøen. Kjører man videre, kommer man til en bro. Like ved den finner man innkjørselen til en annen parkeringsplass.
  • Man kan kjøre ned til Diamond Beach.
  • Det er mulig å bli med på båttur på bresjøen.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg har skrevet om en del steder på Island allerede, men har fremdeles en god del innlegg på lur. Utover høsten og vinteren vil du kunne lese både innlegg om enkeltsteder, områdeguider og praktiske tips for reiser på Island.

Denne uken publiserer jeg et nytt innlegg om Island hver eneste dag.

Her kan du se de andre blogginnleggene om landet:

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *