Første møte med Armenia

Det er ikke så langt til Armenia, men reisen ble da litt strabasiøs likevel. Etter to flyturer, den første på 2 timer og 30 minutter og den neste på 2 timer og 50 minutter, og en uhyre kort mellomlanding i Moskva med spurting gjennom flyplassen for å rekke flyet, landet vi i Jerevan på det ubarmhjertige tidspunktet 04.45 – men for oss som kom fra Norge var klokken faktisk bare 02.45, og vi var i overkant trøtte. En skikkelig skranglete taxi fraktet oss til hotellet, hvor vi etter en times venting og litt ekstra betaling fikk et rom mange timer før normal innsjekkingstid. Perfekt! Etter noen få timers søvn, var vi klare til å utforske Armenia.

Gjennom hotellet fikk vi tak i en sjåfør som skulle ta oss med til forskjellige steder sør for Jerevan. Det eneste vi hadde håpet å rekke denne dagen, var Khor Virap. Vi fikk imidlertid med oss et par bonussteder også!

Men først Khor Virap, altså. Klosteret med sin ikoniske plassering ved Ararat, fjellet kjent fra den bibelske beretningen om Noahs ark, er et populært reisemål for både pilegrimmer og turister. Bygningene på stedet har blitt gjenoppbygget flere ganger siden 500-tallet, om ikke lenger, og hovedkirken man ser der i dag er fra 1662.

Khor Virap er omgitt av  grønne beitemarker, vingårder og landsbyen Pokr Vedi.

Khor Virap

Utsikt fra Khor Virap

Fjellet Ararat rager 5 137 meter over havet, og er et nasjonalsymbol for Armenia. En gang lå fjellet innenfor landets grenser, men i dag er toppen av Ararat det høyeste punktet i Tyrkia. Grensen mellom Armenia og Tyrkia er stengt grunnet gamle konflikter som ikke har latt seg løse, og landene skilles av et piggtrådgjerde og er strengt bevoktet, så selv om Tyrkia ikke er mer enn rundt hundre meter unna, måtte vi nøye oss med å betrakte utsikten mot Ararat.

Ararat

Etter å ha betraktet Khor Virap og Ararat i stekende sol, gikk ferden videre til Areni. Landsbyen er best kjent for vinproduksjon, men vårt mål var grotten Areni 1. Der er det gjort utgravninger som har avdekket funn som kan dateres helt tilbake til 5000-4000 år før Kristus. Arkeologene har blant annet funnet verdens eldste lærsko og det som sies å være verdens eldste vineri, altså sted for vinproduksjon. Mer bisart er funnet av verdens eldste menneskehjerne, altså en overraskende godt bevart bit med hjernevev.

Mens temperaturen ute var temmelig høy på grunn av den stekende solen, viser visstnok termometeret alltid 18 grader inne i grotten. Dette er nok grunnen til at folk har bodd der gjennom årtusener.

Areni 1

Areni 1

Areni 1

Areni 1

Siste stoppested på dagens rundtur, var Noravank. Klosterkomplekset, som ble grunnlagt i 1105, har en innmari fin beliggenhet oppe i fjellsiden i en trang dal. Naturen var nydelig, og kirken fra 1339 var et arkitektonisk praktverk.

Noravank

Noravank

Noravank

Noravank

Noravank

Noravank

Noravank

Noravank

Noravank

I Armenia er det flust av kirker og klostre, og særlig i helgene og om sommeren er det veldig mange som gifter seg der. Vi møtte bryllupsfølger både ved Khor Virap og Noravank denne lørdagen, og dagen etter besøkte vi flere kirker og traff på enda flere brudepar.

Den første dagen i Armenia bød på mange gode opplevelser, og vi satt igjen med et positivt inntrykk av landet. Hyggelige og hjelpsomme mennesker, overraskende pen natur bare vi kom oss til de rette stedene, severdigheter som var verdt et besøk, god stemning og nydelig mat.

Og ikke minst et hotellrom med en komfortabel seng hvor vi kunne legge oss tidlig og sove godt uten å måtte løpe rundt på flyplasser eller finne en taxi midt på natten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.