Fuerte de San Lorenzo – ruiner på verdensarvlisten

IMG_4472 – Kopi

Tretten kilometer vest for Colón, byen som ligger der Panamakanalen møter det karibiske hav, ligger et ruinene av gammelt fort. Fuerte de San Lorenzo ble etablert i 1587, og stedet står på UNESCOs verdensarvliste.

Omgivelser og dyreliv

Fortet ligger på en høyde ved havet med flott utsikt over en elv, Río Chagres, og den omkringliggende regnskogen. Der det er skog, er det som regel liv, og det første som fanget oppmerksomheten vår da vi hoppet ut av bilen, var to representanter for dyrelivet på stedet – en hvitneset nesebjørn og en brølape.

IMG_4439 – Kopi
Hvitneset nesebjørn.
IMG_4443 – Kopi
Brølape.

IMG_4526 – Kopi

IMG_4528 – Kopi

Historie

Jeg pleier ikke å skrive veldig lange beretninger om historien til steder jeg har besøkt, men etter å ha lest om fortet for å forstå bakgrunnen for at UNESCO plasserte det på listen over verdensarven, kom jeg fram til at jeg like gjerne kan videreformidle min nyervervede kunnskap i tilfelle noen av dere også er nysgjerrige på stedets historie. Synes du historieavsnittet blir for langt, kan du jo bare hoppe videre til neste avsnitt.

IMG_4451 – Kopi

Christopher Columbus oppdaget Río Chagres i 1502. Spania erobret Peru i 1531-1533, og de fikk da behov for en trygg rute gjennom Panama for å frakte gull og annet plyndringsutbytte hjem til sitt eget land. I regntiden var det utfordrende å reise over land, og Río Chagres ble derfor en viktig transportåre.

Pirater fikk snusen i at det var skatter å hente i området, og begynte å angripe kysten av Panama rundt 1560. Furte de San Lorenzo ble bygget for å beskytte området rundt munningen av Río Chagres. Byggingen startet i 1587.

IMG_4462 – Kopi

Fortet ble lagt i ruiner i 1670 i et angrep ledet av britiske Henry Morgan.

I 1680-årene ble et nytt fort bygget av spanjolene. Mens det første fortet var bygget nede på havnivå, ble det nye anlagt på en klippe 24 meter over havet. Herfra hadde man god utsikt over området.

På denne tiden ble også en by som fikk navnet Chagres etablert ved fortet.

IMG_4519 – Kopi

I 1739-1740 ble både Fuerte de San Lorenzo og Portobelo, et annet fort 48 kilometer lenger nordøst, angrepet av briter. Portobelo hadde vært den viktigste handelsbyen på den panamanske nordkysten, men fortet som beskyttet byen ble nå lagt i ruiner. Fuerte de San Lorenzo ble forsterket, og Chagres overtok posisjonen som ledende havneby.

IMG_4538 – Kopi

Innen midten av 1700-tallet hadde spanjolene mer eller mindre sluttet å bruke de gamle handelsrutene gjennom Panama. I stedet foretrakk de å seile rundt sørspissen av Sør-Amerika. I over et århundre ble Fuerte de San Lorenzo benyttet som fengsel.

Funn av gull i California i 1848 førte til at den gamle handelsruten via Chagres ble brukt av folk som foretrakk å unngå sjøreisen rundt Sør-Amerikas sørligste punkt eller kryssing av ørkenområdene i Nord-Amerika.

I 1855 ble byggingen av en jernbane fra Panama City ved Stillehavet til Colón ved den karibiske kysten ferdigstilt, og en reise som tok tolv timer med dampskip på Río Chagres, kunne nå gjøres unna på tre timer med tog. Colón overtok som havneby.

IMG_4452 – Kopi

Toglinjen var imidlertid ikke den eneste transportåren som ble konstruert på tvers av Panama. Panamakanalen var et lenge påtenkt prosjekt som etter hvert ble en realitet. Kanalen ble ferdigstilt i 1914. Panama og USA hadde inngått en avtale om at USA skulle stå for bygging, drift og vedlikehold av kanalen. Det ble derfor opprettet en åtte kilometer bred kanalsone som ble kontrollert av USA. Chagres lå opprinnelig utenfor kanalsonen, men havnet innenfor ved utvidelse av sonen i 1916. De 4-500 innbyggerne som bodde i til sammen 96 hus i byen, ble da flyttet til Nuevo Chagres (Nye Chagres) ved kysten 13,2 kilometer lenger sørvest.

IMG_4555 – Kopi

IMG_4514 – Kopi

Kanalsonen ble for øvrig administrert av USA og Panama i fellesskap fra 1979 til 1999, og kanalen samt omkringliggende områder ble i sin helhet overført til Panama 31. desember 1999.

Verdensarv

Fuerte de San Lorenzo har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1980, sammen med ruinene av fortet i Portobelo.

IMG_4469 – Kopi

IMG_4484 – Kopi

IMG_4467 – Kopi

Praktisk informasjon

Det går ingen kollektivtransport til Fuerte de San Lorenzo. Man kan ta taxi fra Colón, kjøre selv eller dra på arrangert tur fra Panama City. Hvis man kjører selv, kan man krysse elven via sluseanleggene ved Agua Clara og Gatún dersom det er åpent for det akkurat når man kommer dit, eller eventuelt benytte en bilferje ikke langt unna. En bro er under konstruksjon, og vil etter hvert gjøre det mye enklere å krysse elven.

Fuerte de San Lorenzo ligger litt avsides, men det er gode muligheter for å se dyr på turen gjennom regnskogen.

For å komme til ruinene, må man passere et kontrollpunkt og betale for å få besøke området. Jeg husker dessverre ikke hvor mye vi betalte, men det var ikke store summen.

Det finnes ingen fasiliteter som toaletter eller kiosk ved ruinene, og heller ingen informasjonsplansjer eller lignende. Jeg tror det finnes toaletter ved kontrollpunktet.

IMG_4490 – Kopi

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.