Gdańsk – en polsk perle ved det baltiske hav

Polen - Gdansk

En innholdsrik historie, fargerik gamleby, flotte bygninger, rolige kanaler, hyggelige restauranter og kaféer, herlig mat og lave priser. Gdańsk har alt dette, og enda mer.

Den første gangen jeg besøkte Polen, var i 1999, da jeg gikk i 10. klasse og var på busstur med Aktive Fredsreiser. Jeg hadde aldri reist i andre land enn Norge, Danmark og Sverige, og det meste framstod nytt og spennende. Vi busset tvers gjennom landet, fra Świnoujście i nord og sørover til Kraków og omegn, mens jeg sugde til meg inntrykk gjennom bussvinduet. Dette var i begynnelsen av april, og jeg husker i grunnen landet som kaldt, grått og brunt. Det samme var tilfellet neste gang jeg reiste dit, til de samme stedene, med reiselivsklassen på folkehøgskolen høsten 2002.

I påsken besøkte jeg Polen for tredje gang, denne gangen sammen med ei venninne til den nordlige delen av landet. Naturen er naturligvis like naken i mars som den var i april og oktober, men blant alt det brune og grå var det så mange perler at jeg falt pladask for området. En av perlene er Gdańsk.

Polen - Gdansk

Gdańsk ligger ved det baltiske hav helt nord i Polen. Byens historie er så begivenhetsrik at jeg ikke skal gå noe inn på den nå, men jeg kan i hvert fall nevne at det var her annen verdenskrig startet, da Tyskland invaderte Polen. Ved slutten av krigen ble 90 % av byens historiske sentrum utslettet, men på 1950- og 1960-tallet ble en stor del av gamlebyen gjenoppbygget slik at den igjen fremstår omtrent slik den gjorde før ødeleggelsene.

På rusletur i gamlebyens gater bør man definitivt løfte blikket og studere alle de vakre husfasadene. De minner meg i grunnen veldig om de smale, flotte husene man finner så mange av i Amsterdam.

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Det sies at Gdańsk er en av Europas vakreste middelalderbyer, og jeg kan godt tenke meg at det stemmer, for jeg synes i hvert fall det var veldig fint der. Blant severdighetene finnes flere kirker, deriblant verdens største mursteinskirke, bymurfragmenter med tårn og porter, bryggen Długie Pobrzeże langs elven Motława og Neptunfontenen som på mirakuløst vis stod uskadd da annen verdenskrig tok slutt.

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

I gamlebyen finnes også en markedshall, Plac Dominikański. Der inne finner man folk som står i kø ved en av kjøttdiskene, fruktbodene eller et bakeriene i underetasjen, mens andre er på utkikk etter sko, klær, vesker, leker eller andre ting i en av de mange små og tilsynelatende noe rotete butikkene i de to andre etasjene. I underetasjen kan man dessuten se rester av et kloster.

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Vi tok også turen innom European Solidarity Centre (Europejskie Centrum Solidarności), et bibliotek og museum hvor man får et godt innblikk blant annet i framveksten av motstand mot kommunismen og arbeideres kamp for bedre rettigheter og endringer i sosiale forhold. Bygningen er ny og moderne, og å vandre rundt på museet er en opplevelse i seg selv.

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Polen - Gdansk

Det er mange hyggelige kaféer og restauranter i Gdańsk, og prisene er også innmari hyggelige. Mer om det senere.

IMG_4065 - Kopi

Foruten å rusle rundt i Gdańsk, spise god mat og nyte massasje på ArcadiaSPA, ble det blant annet tid til en dagstur til middelalderbyen Toruń, utforsking av ørkenlignende sanddyneområder, rusling langs flotte sandstrender og på Europas største trebrygge samt førsteklasses massasje og spa på et hotell i Sopot. Mer om det senere.

__________________________________________________________________________________________________

Reisetips

Det går fly til Gdańsk fra mange norske byer. Dersom du ikke vil eller kan fly, og heller ikke legge ut på en tur med bil og båt, er det mulig å ta tog til Stockholm og båt fra Nynäshamn til Gdańsk.

Vi bodde på Hotel Wolne Miasto i gamlebyen. Anbefales!

Polen - Gdansk

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.