Geitemarked, souk og gammelt fort i Nizwa

P1210318 – Kopi

Et gammel fort, et livlig geitemarked og en souk hvor det selges kjøtt, frukt, krydder, leirkrukker og andre varer. Dette er tre grunner til å utforske Nizwa, en by som ligger en relativt kort kjøretur fra Omans hovedstad Muscat.

Nizwa er den nest største turistdestinasjonen i Oman. Byen, som var hovedstad på 500- og 600-tallet, har rundt 80 000 innbyggere, og ligger på en slette omgitt av palmer og noen av landets høyeste fjell. Kjøretiden fra Muscat til Nizwa på nye motorveier, er omtrent to timer, og byen er et godt utgangspunkt for turer til historiske fort i Bahla og Jabreen samt ekskursjoner opp på fjellene Jebel Akhdar og Jebel Shams.

IMG_2090 – Kopi

Før vi kom til Nizwa, hadde vi overnattet i telt på Jebel Akhdar. Vi dro tidlig ned fra fjellet fredag morgen. Hver torsdag og fredag morgen er det nemlig dyremarked i Nizwa, og det hadde vi planlagt å få med oss. Markedet er i full sving mellom klokken 07.00 og 09.00, og der selges i hovedsak geiter, som det finnes veldig mange av i Oman, men også andre dyr. Vi var litt sent ute, men fikk sett siste rest av markedet. Jeg ser for meg at det er ganske livlig der til tider, med pruting og prating blandet med lyder fra dyrene.

IMG_1915 – Kopi

IMG_1913 – Kopi

IMG_1920 – Kopi

IMG_1924 – Kopi

IMG_1929 – Kopi

Etterpå ruslet vi en tur i området for å se oss rundt i souken (markedsområdet). Først kom vi dit hvor det selges frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt. Dette markedet holder til i nye bygninger.

IMG_1947 – Kopi

Collage Nizwa 1

Deretter kom vi til noen butikker hvor det ble solgt leirkrukker i ulike størrelser og varianter.

P1210314 – Kopi

IMG_1963 – Kopi

IMG_1966 – Kopi

IMG_1973 – Kopi

De fleste bodene og småbutikkene i souken var lukket, fordi det var fredag og dermed fredagsbønndag.

Nizwa er forresten kjent for sølvprodukter som anses å være de beste i landet, og i den gamle delen av souken skal det finnes et kryddermarked der man kan kjøpe blant annet vanilje, safran, tørkede sitroner og forskjellige typer nøtter.

IMG_1985 – Kopi

Så kom vi til det som etter min mening er hovedgrunnen til å ta turen innom Nizwa, nemlig det gamle fortet. Dette er det mest besøkte nasjonalmonumentet i Oman, så her kan man ikke forvente å være alene. Når det er sagt, må jeg tilføye at jeg ikke akkurat opplevde at det var noen trengsel der da jeg var der en fredag formiddag i april.

IMG_1991 – Kopi

Fortet i Nizwa ble bygget av en sultan på 1600-tallet. Byggingen tok 12 år. Tidlig på 1950-tallet ble fortets runde tårn bombet, men det ble senere restaurert.

Fortet er stort, og inneholder en labyrint av ganger, rom, haller, kjellerrom, trapper og terrasser. Det finnes også falske dører og hemmelige ganger og hvelv.

Collage Nizwa 2

IMG_2006 – Kopi

Collage Nizwa 4

IMG_2024 – Kopi

IMG_2027 – Kopi

IMG_2031 – Kopi

Collage Nizwa 3
«Private discussion room» – lurer på hva det er ment å være?

IMG_2036 – Kopi

Det kan lønne seg å se opp når man går rundt i bygninger. Noen ganger er takene verdt en titt.

IMG_2042 – Kopi

Collage Nizwa 5

IMG_2054 – Kopi

IMG_2078 – Kopi

Fra toppen av et 35 meter høyt og 46 meter bredt, rundt tårn har man flott utsikt over byen, daddelplantasjer og fjellene.

IMG_2086 – Kopi

IMG_2088 – Kopi

IMG_2090 – Kopi

IMG_2093 – Kopi

Etter å ha labbet en stund rundt på fortet i 38 grader og stekende sol, og stadig søkt inn i skyggen, sa vi oss fornøyd med utforskingen og fant tilbake til bilen. Nå skulle vi innom noen ruiner og landsbyer før ferden gikk opp på fjellet Jebel Shams for å se en diger kløft og overnatte i telt. Disse opplevelsene skal jeg fortelle mer om en annen gang.

 

Nyttig å vite

  • Nizwa er en konservativ by – ta hensyn til dette når det gjelder klesvalg så vel som atferd.
  • Severdighetene i byen er konsentrert i området rundt fortet.
  • Det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne ledig parkeringsplass i nærheten av markedet og fortet, i hvert fall var det ganske fullt da vi kom dit mens dyremarkedet pågikk fredag morgen. Vær forberedt på å bruke litt tid på parkering.
  • Fortet er åpent fra 09.00-16.00 hver dag med unntak av fredager, da det kun er åpent fra 08.00-11.00.
  • En annen severdighet i Nizwa, er vanningssystemet Falaj Daris, som står på UNESCOs verdensarvliste. Systemet fører vann ut i det knusktørre landskapet og gjør det mulig å holde liv i plantasjer med for eksempel daddelpalmer.

Flere innlegg om Oman

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Nizwa i april 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.