Georgian Military Highway

Hovedveien mellom Georgia og Russland er langt fra det man vanligvis forbinder med ordet highway. Veien snor seg gjennom fjellene, over høye fjellpass, langs en brusende elv og forbi små landsbyer. Naturen er mektig, og gir en pekepinn på hva vi har i vente de fire dagene vi skal tilbringe her oppe blant de ruvende fjellene i Kaukasus.

Georgia - Kazbegi

Vi har bestilt en privat tur gjennom en georgisk turarrangør, som har skreddersydd opplegget for å få det til å passe med våre ønsker. En sjåfør sørger for transporten, en guide har ansvar for å fylle dagene våre med gode opplevelser, overnatting på gjestehus er ordnet og alle måltider blir servert uten at vi trenger å organisere noe selv. Det er et greit avbrekk til resten av ferien, som vi har planlagt helt på egenhånd.

Den første dagen går i all hovedsak med til å komme seg fra den georgiske hovedstaden, Tbilisi, til landsbyen Stepantsminda, som ligger nær grensen til Russland. Selv om det blir en del kjøring, skal det vise seg at det slett ikke blir kjedelig.

Georgia - Kazbegi

Georgian Military Highway er 208 kilometer lang, og følger en rute som er brukt av angripere og handelsreisende i århundrer. Navnet stammer fra russernes bruk av veien. Russiske tropper begynte å ferdes der fra 1769, og veien ble etter hvert oppgradert, først slik at man fra 1783 kunne kjøre hest og vogn helt fra Russland til Tbilisi, og senere ble det utført forbedringsarbeider kontinuerlig fra 1799 og helt fram til 1863. Veien har spilt en viktig rolle både i krig mellom Russland og Georgia, og for økonomisk utvikling i Transkaukasia, et område som omfatter Georgia, Armenia og Aserbajdsjan.

Vårt første stopp på vei nordover fra Tbilisi, er Jvari Monastery, som ligger helt ute på kanten av et fjell med panoramautsikt over byen Mtskheta og området rundt. Munkeklosteret tilhører den georgiske ortodokse kirke. Nåværende bygning er antakelig bygget mellom 590 og 605, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste sammen med andre historiske bygninger i Mtskheta.

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Mtskheta er en av de eldste byene i Georgia, og visstnok en av de eldste, kontinuerlig bebodde byene i verden. Arkeologiske funn på stedet er datert til tusen år før Kristus. Byen var hovedstad i en periode fra det tredje århundre før Kristus helt fram til 500-tallet.  I dag har byen rundt 20 000 innbyggere, og er hovedsete for den georgiske ortodokse kirke.

Vi rekker ikke å stifte nært bekjentskap med Mtskheta, men vi tar i hvert fall en tur innom Svetitskhoveli Cathedral, som også er en av bygningene i dette området som har plass på UNESCOs verdensarvliste. Nåværende katedral ble bygget på 1100-tallet, og er det nest største kirkebygget i Georgia. Kirken er svært viktig for georgiere, og det sies at et berømt relikvie, nemlig kledet som Jesus hadde på seg under korsfestelsen, er bygget inn i kirkens murer. Nå skal det for øvrig tilføyes at Mtskheta ikke er det eneste stedet det er påstått at kledet er å finne.

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Georgia - Mtskheta

Neste stopp er slottskomplekset Ananuri, som var i bruk fram til begynnelsen av 1900-tallet. Innenfor murene finnes to slottsbygninger, hvorav en i stor grad ligger i ruiner, to kirker og flere mindre bygg.

Ananuri ligger ved det kunstige vannreservoaret Zhinvali.

Georgia - Ananuri

Georgia - Ananuri

Georgia - Ananuri

Georgia - Ananuri

Georgia - Ananuri

Georgia - Ananuri

Georgia - Ananuri

Etter lunsjstopp i Pasanauri, hvor jeg får smake den tradisjonelle retten khinkali, går ferden videre nordover i dalføret, langs en brusende elv, forbi små landsbyer, over humper i veien, forbi flokker av kyr som av og til sperrer veien for oss før gjeterne får loset dem til siden. Vi passerer rester av militære installasjoner, skimter fosser i fjellsidene og legger merke til hvor utrolig mange lastebiler og vogntog som dundrer forbi oss. At veien er en viktig ferdselsåre, er helt tydelig.

Georgia - Kazbegi

Så når vi veiens høyeste punkt, fjellpasset Jvari, som ligger 2 379 meter over havet. Fjellene er mektige og vakre. Vakkert er derimot ikke et ord jeg vil bruke om monumentet som ble bygget for å stadfeste russisk-georgisk vennskap.

Georgia - Kaukasus

Georgia - Kazbegi

Georgia - Kazbegi

Georgia - Kazbegi

Georgia - Kazbegi

Når vi nærmer oss grensen til Russland, passerer vi landsbyen Stepantsminda. Snart svinger sjåføren av fra hovedveien, og etter kort tid stanser vi. Mens sjåføren blir igjen ved bilen, fortsetter David (guiden), Geirid og jeg videre oppover grusveien, krysser en liten elv og fortsetter på en sti som fører oss til fossen Gveleti. Der dusjes vi av myriader av vanndråper og knipser raskt noen bilder før vi begir oss nedover mot bilen igjen. Totalt bruker vi en times tid på turen.

Georgia - Kazbegi

Georgia - Kazbegi

Georgia - Kazbegi

Til slutt kjører vi det korte stykket tilbake til Stepantsminda, som ligger ti kilometer sør for grensen til Russland. Landsbyen har en befolkning på litt under 2 000, og ligger på 1 740 meters høyde i nærheten av den 5 033 meter høye, snødekte fjelltoppen Kazbegi.

Stepantsminda skal være vår base de neste dagene. I tre netter skal vi bo på et koselig gjestehus i utkanten av landsbyen, og dagene skal brukes til å utforske flotte områder her oppe blant fjellene i Kaukasus.

Førsteinntrykket av Kazbegi-området er bra. Jeg kan knapt forestille meg hva vi har i vente når vi skal stifte nærmere bekjentskap med den storslåtte naturen.

Men det er en annen historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.