Heitur Pottur ved Hveragerði

Island - Hveragerdi

På Island sørger geotermisk aktivitet for at man kan oppleve boblende varme kilder og dampende fjellsider, geysirer der kokende vannsøyler skytes mot himmelen og ulmende vulkaner som av og til spytter ut glødende lava og skyer av aske. Fjellområdene ved det lille stedet Hveragerði er bare ett av stedene hvor jordens indre krefter kommer til syne.

Dette er ikke en av de mange plassene jeg besøkte da jeg var på roadtrip på Island i sommer, men fordi innlegget har ligget ferdigskrevet veldig lenge, tenkte jeg at det var på tide å faktisk publisere det. Hveragerði ble besøkt da jeg var på roadtrip langs sørkysten av Island sammen med to venninner i påsken 2013.

Heitur Pottur

Der elven aldri fryser

Vi så dem allerede fra hovedveien på vei ned mot det lille tettstedet Hveragerði. De små søylene av damp som stiger opp fra bakken oppe i åssidene skapte en grå kontrast i det ellers brunlige landskapet, og var synlige på lang avstand. Vi kunne følge dem med øynene helt til vi svingte inn mellom husene i Hveragerdi, og etter en kort kjøretur på humpete grusveier, parkerte vi bilen og begynte å traske oppover mot røyksøylene.

Etter noen herlige dager med flott vårvær i Reykjavik, har det i dag regnet siden vi forlot hovedstaden, men heldigvis ga regnværet seg like før bilen ble parkert. Kalenderen viser mars, så vi kunne like gjerne vasset i snø, men bakken er vinterlig brun og gold. Vissent gress farger landskapet brunt og beige, steiner og fjell tilføyer gråsvarte nyanser, jorden gir noen steder innslag av rødt, og her og der gir grønn mose et friskt pust til det ellers så blasse fargespekteret. Bakken er våt, himmelen dekket av et lys grått teppe. Jeg hopper over et par brede vanndammer, og passer på ikke å tråkke der bakken er mest sølete.

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

En liten bekk renner nedover åssiden, og nysgjerrig bøyer jeg meg ned og kjenner på vannet. Det er som jeg tenkte.
– Det er varmt!
Margit og Kari bøyer seg ned og lar vannet strømme over hendene.
– Så spesielt, fastslår jeg. – Det er mars, og her kunne vi vasset i varmere vann enn det vi bader i om sommeren!

Det er noe magisk med naturlig varmt vann i en gold fjellside i årets første vårmåned.

Island - Hveragerdi

Vi rusler videre, og snart er vi omgitt av røyksøylene vi har hatt som mål å nå fram til. I små og store groper i bakken bobler vannet intenst, så intenst at vannet spruter og lyden av kokende vann ligger som en evigvarende, repetitiv melodi over området. Skyene av damp siver til værs i søyler som bøyes av vinden, og som stadig skifter retning etter hvilken vei vinden blåser. Rundt den største gryten er bakken gjørmete og sleip, så her gjelder det å holde god avstand til det sydende vannet.

Dette er heitur pottur.

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Jeg er fascinert. Landskapet rundt meg framstår som et tydelig vitne på hva som rører seg under jordoverflaten, et vitne om klodens ilske krefter og ugjestmilde indre.

Dette er langt fra det eneste stedet på Island hvor geotermisk aktivitet sørger for varme elver og kokende gryter i bakken. For 20 millioner år siden dukket landet opp av havet som et resultat av vulkanske utbrudd, og fremdeles er landskapet her i utvikling. Fordi øya ligger på den midtatlantiske ryggen, der den eurasiske og den nordamerikanske kontinentalplaten glir fra hverandre, er det mye vulkansk aktivitet i landet. Boblende varme kilder og dampende fjellsider, geysirer der kokende vannsøyler skytes mot himmelen, og ulmende vulkaner som av og til spytter ut glødende lava og skyer av aske. For mange er naturfenomenene grunn nok alene til å reise til landet her i nord, og det forundrer meg ikke. Det er bare to dager siden vi var vitne til hvordan den velkjente geysiren Strokkur omtrent hvert femte minutt spyttet ut en flere meter høy vannsøyle, og selv om vi slett ikke var alene der, til tross for at mars på ingen måte er høysesong for reiser til sagaøya, var det vanskelig å ikke la seg begeistre.

Island - Hveragerdi

Vi forlater de varme kildene og rusler et stykke videre opp i fjellsiden. Bak oss hører vi en ung tenårings overveldede utrop i det han får øye på de sydende gropene vi selv nettopp har forlatt.
– Hey, look at this! Wow! Woooooow!
   Jeg ler. – Ikke noe å si på entusiasmen der nede.

Før vi snur og går tilbake til bilen, stanser vi og betrakter utsikten. Herfra kan vi skue utover de små husene i Hveragerði med blinkende blikktak, slettene som strekker seg inn i horisonten sør for den vesle byen, fjellsider i vinterlige brunnyanser og snødekte fjelltopper.

Snart skal vi kjøre videre sørøstover, over det flate slettelandskapet der nede, mens de varme kildene skal fortsette å sende sine gråhvite søyler av damp mot himmelen og begeistre nye besøkende.

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Island - Hveragerdi

Har du sett noe lignende, enten på Island eller andre steder?

Jeg besøkte et par andre slike steder i sommer. Det kan du lese om her:

 

Nyttig informasjon

  • Hveragerði ligger 40 kilometer fra Reykjavik, og det tar omtrent en halvtime å kjøre.
  • Dampsøylene er vanligvis lette å få øye på, så det er bare å sikte seg inn på disse og vandre av sted.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av nye innlegg – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.