Hengekøyetur til Stokkevann i Nordmarka

Med sekken full av alt man trenger for en overnatting i hengekøye, setter vi kursen mot Lillomarka, nord for Ammerud. Vi er klare for en sommernatt i Oslomarka, og siden vi er sent ute denne første lørdagskvelden i juli, har vi sett oss ut et leirsted som ikke ligger så langt fra sivilisasjonen.

Bussen slipper oss av på Skogstad på Ammerud, og vi tar fatt på en lang oppoverbakke mot marka. Antall biler på parkeringsplassen ved toppen av bakken, vitner om at det fremdeles er mange folk ute i godværet. Mange av dem har slått seg ned ved den oppdemmede Badedammen med tepper og mat, andre møter vi på den brede grusveien som snor seg innover i skogen.

Den gamle Bergensvei, heter denne veien. Eller den bergenske kongevei, eventuelt den bergenske hovedvei. En gang var dette en del av den første kjørbare veien over fjellet mellom Østlandet og Vestlandet, nærmere bestemt mellom Christiania og Bergen. Den ble påbegynt på slutten av 1700-tallet, da man forstod man at det var nødvendig med et fungerende veinett som alternativ til sjøveien. Senere er traséen for hovedveien mellom landets to største byer lagt om flere ganger.

Vi går langs Steinbruvannet, som glitrer mellom trærne. Der har flere smågrupper slått leir for kvelden. Vi fortsetter imidlertid litt lenger, tar av fra grusveien og inn på en smal skogssti mot Stokkevann.

Omtrent midt på vestsiden av den vesle innsjøen, finner vi en fin leirplass. Litt lenger sør har en vennegjeng slått opp telt, på motsatt side av vannet ser vi enda et telt, og litt lenger bort en gjeng som ser ut til å skulle overnatte under åpen himmel. Eller kanskje de har hengekøyer eller telt et sted der inne i skogen?

Alene blir vi altså ikke, men det er fredelig her likevel.

Etter å ha fått på plass hengekøyene mellom passende trær ved vannkanten, tenner vi opp stormkjøkkenet og lager viltgryte med potetmos. Middagen nytes mens vi skuer utover et blikkstille vann og vakre vannliljer.

Myggen har tilsynelatende samlet seg til slektsstevne her ved vannkanten i kveld, så det er jammen godt vi har myggspray og myggnetting.

Mette og fornøyde kryper vi opp i hengekøyene. Himmelen er skyet, men solnedgangen klarer likevel å trylle fram et pastellfarget kveldsshow som jeg betrakter gjennom myggnettingen med myggen summende på utsiden.

Det er behagelig temperatur gjennom natten, og selv om jeg våkner flere ganger, sovner jeg raskt igjen. Klokken sju om morgenen vekkes jeg av en varmende morgensol. Jeg står opp og fjerner myggnettingen, før jeg kryper til køys igjen for å slappe av en stund til mens jeg lytter til fuglekvitter og småplask fra fisk som spretter i vannet og studerer øyenstikkerne som svinser mellom stråene i vannkanten.

Det er ikke hverdagskost med så fin morgenutsikt!

Etter hvert står vi opp, spiser frokost og pakker sammen. Når vi forlater leirstedet, er det ingen spor som viser at noen har sovet her i natt. Den fine plassen ved vannet er klar til å ta i mot nye hengekøyeovernattere.

Kanskje det blir deg?

Praktisk informasjon

  • Kommer du med bil, er det en parkeringsplass like nedenfor badedammen, på toppen av den bratte bakken ved enden av Bergensveien. Kommer du med buss, går du av på Skogstad. Du bruker samme busstopp når du skal tilbake, bussen kjører nemlig en liten runde her oppe på Ammerud.
  • I følge Google Maps er det omtrent 1,8 kilometer fra busstoppet til stedet hvor vi overnattet, og tiden det tar å gå er anslått til å være 21 minutter.
  • Velg vestsiden av vannet om du vil nyte morgensolen, og østsiden hvis du heller vil ha kveldssol.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.