Hit anbefaler Lonely Planet at du reiser i 2020

Hver høst publiserer Lonely Planet lister over steder rundt omkring i verden som de anbefaler at man besøker det påfølgende året. Denne uken ble anbefalingene for 2020 avslørt, og som vanlig dukket det opp mange plasser å drømme seg bort til. Kanskje du har besøkt noen av dem? 

Her er min personlige gjennomgang av de fire listene som er publisert under samleoverskriften «Best in travel 2020». Stedene jeg selv har besøkt, er markert med rød skrift.

Jeg skrev for øvrig tilsvarende innlegg da listene for 2018 og 2019 ble publisert.

Marked i Khujand, Tadsjikistan.

10 land å besøke i 2020

 1. Bhutan
 2. England (se hva jeg har skrevet om Storbritannia)
 3. Nord-Makedonia (se hva jeg har skrevet om Nord-Makedonia)
 4. Aruba
 5. Eswatini (se hva jeg har skrevet om Eswatini)
 6. Costa Rica (se hva jeg har skrevet om Costa Rica)
 7. Nederland
 8. Liberia
 9. Marokko (se hva jeg har skrevet om Marokko)
 10. Uruguay (se hva jeg har skrevet om Uruguay)

Jeg er ikke enig i at England og Aruba bør regnes som egne land, all den tid de faktisk tilhører Storbritannia og Nederland. Les mer om telling av land her: Hvor mange land finnes i verden?

Se hva Lonely Planet skriver om disse ti landene (og landsdelene).

Landene jeg har besøkt

England har jeg besøkt to ganger, først på en helgetur til London med mamma, pappa og søster, deretter tok jeg turen over på egenhånd for å besøke noen engelske venner da jeg var tjue år. Jeg fløy til London og tok tog til ei venninne i Leicester, deretter dro vi sammen til en annen venninne i Nottingham og en tredje venninne i Leeds før både Darlington, Durham, Whitby og Lake District stod på programmet. Til slutt tok jeg ferje fra Newcastle til Haugesund for å besøke venner i Aksdal og Skudeneshavn før jeg toget hjem til Østlandet. Det er 16 år siden, så nå begynner det å bli på høy tid med en ny tur til England!

Da søsteren min og jeg tilbrakte to sommerferieuker i Hellas og Albania, hyret vi sjåfør og tok en dagstur fra Sarandë i sørlige Albania for å besøke noen av byene og severdighetene ved Lake Ohrid helt vest i landet som inntil nylig het Makedonia, men som nå har skiftet navn til Nord-Makedonia etter en langvarig navnestrid med Hellas. Stedene ved Lake Ohrid er definitivt verdt et besøk, og jeg skulle selvfølgelig gjerne hatt mer tid der enn hva vi hadde på en dagstur med flere timers kjøring.

Eswatini er også et land som nylig har gjennomgått et navnebytte. Landet, som tidligere het Swaziland, besøkte jeg så sent som i august i år. Da var jeg bare innom en svipptur for å besøke Hlane Royal National Park og overnatte én natt før turen gikk videre ut av det lille landet på grensen mellom Sør-Afrika og Mosambik.

Costa Rica ble besøkt ved årsskiftet 2014/2015. Der fikk vi blant annet en stille og rolig nyttårsfeiring i La Fortuna, badet i varme kilder, var på båttur blant dyr og fugler i regnskogen, vandret på gangbroer mellom tretoppene i tåkeskogen i Monteverde, var på nattevandring i tåkeskogen, besøkte en sommerfuglpark og fikk se dovendyr for første gang. Hvis jeg skal tilbake til Costa Rica en gang, vil jeg gjerne besøke kysten også!

Nederland har jeg besøkt to ganger, begge gangene på turné med koret mitt. I tillegg til å ha konserter, blant annet hos Frelsesarmeen midt i Red Light District, ble det tid til å være turister i Amsterdam, Zaandam og Rotterdam.

Langhelgen jeg tilbragte i Marokko sammen med en venninne for noen år siden, ble ikke som planlagt. Vi hadde kun rukket å finne oss til rette i Marrakech og være med på en dagstur til Atlasfjellene før jeg fikk den mest smertefulle matforgiftningen jeg har opplevd (og jeg har hatt noen av dem). Heldigvis varte den ikke så lenge, og vi rakk å utforske medinaen i Marrakech før hjemreisen. Fargerikt og spennende markedsområde!

Da en venninne tilbragte noen måneder i Uruguay, reiste jeg for å besøke henne. Vi trasket gatelangs (og strandlangs) i Montevideo, utforsket den vesle byen Colonia Suiza (som knapt besøkes av turister), besøkte den sjarmerende byen Colonia del Sacramento og feiret nyttår i den vesle fiskerlandsbyen Punta del Diablo. Jeg fikk også være med på en speiderleir ved en elv i et vakkert skogsområde. Uruguay havner gjerne i skyggen av sine langt mer kjente naboer, Argentina og Brasil, men fortjener absolutt å bli oppdaget av flere.

Hvilke av landene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Av de tre som gjenstår på listen, er det nok Liberia som frister aller mest. Det er et land som definitivt ikke mottar horder av turister, og som ikke har de største severdighetene å skilte med, men nettopp derfor ser jeg for meg at det er en spennende destinasjon. For 14 år siden tilbragte jeg halvannen måned i Sierra Leone, og jeg vil tro at Liberia ikke er så ulikt nabolandet.

Klosteret Sveti Naum ved Lake Ohrid, Nord-Makedonia.
Neshorn i Hlane Royal National Park, Eswatini.
Costa Rica har et mangfoldig dyreliv.
Kanaler, sykler og smale hus. Amsterdam i et nøtteskall.
Medinaen i Marrakech, Marokko.
Den mest sjarmerende gaten i Colonia del Sacramento, Uruguay.

10 byer å besøke i 2020

 1. Salzburg, Østerrike
 2. Washington D.C., USA
 3. Kairo, Egypt
 4. Galway, Irland
 5. Bonn, Tyskland
 6. La Paz, Bolivia
 7. Kochi, India
 8. Vancouver, Canada
 9. Dubai, De forente arabiske emirater
 10. Denver, USA

Se hva Lonely Planet skriver om disse byene.

Byene jeg har besøkt

Jeg har kun satt mine føtter i én av disse byene. Salzburg ble utforsket da jeg tok toget til Slovenia og Kroatia tidligere i år. Det er en flott by, med en hovedgate der alle skilt må være i gammel og snirklete stil, en elv som svinger seg gjennom byen, fine parker, staselige bygninger, en svær katedral, verdens fineste kirkegård og et slott som troner på en topp med fin utsikt over byen.

Hvilke av byene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Vancouver har en flott beliggenhet med Stillehavet i front og fjelltopper i bakgrunnen. Med en fotovennlig skyline, fine parkområder og masse gode muligheter for utflukter både blant fjell og til havs for å se spekkhoggere (drømmen) og andre sjødyr, er det godt mulig at Vancouver en storby etter min smak.

Bonn har jeg ærlig talt aldri visst så mye mer om enn at byen eksisterer og var hovedstad i Vest-Tyskland. Ved et bildesøk på Google dukket det opp en rekke flotte fotografier fra fine områder og bygninger i byen, så kanskje det er verdt å ta en tur innom? Har du vært der?

Lunsjutsikt i Salzburg, Østerrike.

10 regioner å besøke i 2020

 1. Central Asian Silk Road (se hva jeg har skrevet om Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan)
 2. Le Marche, Italia
 3. Tōhoku, Japan
 4. Maine, USA
 5. Lord Howe Island, Australia
 6. Guizhou Province, Kina
 7. Cádiz Province, Spania
 8. Northeast Argentina (se hva jeg har skrevet om området)
 9. Kvarner Gulf, Kroatia
 10. Brazilian Amazon, Brasil

Les hva Lonely Planet skriver om regionene.

Regionene jeg har besøkt

I 2016 reiste jeg fra Kasakhstan via Kirgisistan og Tadsjikistan til Usbekistan. Dette er en utrolig spennende del av verden, med flott natur, gjestfrie folk, en rik historie og mange minner fra den tiden da karavanene beveget seg langs de mange rutene på Silkeveien. Jeg kjenner meg slett ikke ferdig med å utforske disse landene!

Da jeg var på den ovennevnte turen til Uruguay, tilbragte vi også en uke i Brasil. Der fikk vi blant annet sett de storslagne fossefallene som utgjør Iguazu Falls. De ligger på grensen mellom Brasil og Argentina, så vi tok en tur over grensen for å utforske fossene fra den argentinske siden også. Dermed har jeg så vidt sneiet innom Nordøstre Argentina.

Kroatia var siste stopp på den ovennevnte togferien tidligere i år før turen gikk nordover mot Norge igjen. Etter å ha vært innom Rovinj, Pula og Hum på halvøya Istria, tok vi toget til Rijeka, den største byen ved Kvarnerbukten. Det ble tid til å rusle litt rundt i byen før vi tok nattog til München. Rijeka henter ikke hjem prisen for fineste by i Kroatia, men byen er til gjengjeld et godt utgangspunkt for besøk på noen av øyene i bukten.

Hvilke av regionene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Selv om jeg har besøkt en flik av den ecuadorianske delen av Amazonas, skulle jeg gjerne reist med elvebåt nedover elven Amazonas i Brasil og overnattet i en hengekøye på dekk.

Registan i Samarkand, Usbekistan, kan ta pusten fra deg med sine storslåtte bygninger!
Iguazu Falls på grensen mellom Argentina og Brasil er et mektig skue.
Gate i Rijeka, Kroatia.

Best value

 1. East Nusa Tenggara, Indonesia
 2. Budapest, Ungarn (se hva jeg har skrevet om Budapest)
 3. Madhya Pradesh, India
 4. Buffalo, New York, USA
 5. Aserbajdsjan
 6. Serbia
 7. Tunisia
 8. Cape Winelands, Sør-Afrika
 9. Athen, Hellas
 10. Zanzibar, Tanzania (se hva jeg har skrevet om Zanzibar)

Les hva Lonely Planet skriver om disse stedene.

Stedene jeg har besøkt

Budapest er en hyggelig og fin by som ligger på begge sider av elven Donau. Jeg tilbragte noen høstdager der for noen år siden, og nå ser det ut til at jeg får et gjensyn med byen når jeg legger ut på en ny togferie til våren. Ikke dumt, det!

Cape Winelands ble besøkt så sent som i forrige måned under en reise gjennom fra øst til vest i Sør-Afrika (med avstikkere til Eswatini, Mosambik og Lesotho).

Den tanzanianske øygruppen Zanzibar er en herlig destinasjon både for deg som liker strandliv og avslapping og deg som ønsker å utforske og oppleve ting. Da jeg tilbragte noen dager der i 2013, ble det tid til å gå seg vill i labyrintiske Stone Town, lære om krydderplanter på en krydderplantasje, se de røde kolobusapene i Jozani Forest, besøke en mangrove, utforske landsbyen Nungwi og slappe av på hotellet ved stranden.

Hvilke av stedene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Serbia står på ønskelisten blant annet fordi den ganske ukjente byen Novi Sad ser ut til å være utrolig flott, og jeg har en foreløpig ganske vag drøm om å komme meg dit med tog/buss til sommeren.

Det tar ganske mye lengre tid å komme seg til Aserbajdsjan med tog, men en vakker dag vil jeg gjerne ta den reisen!

Parlamentsbygningen i Budapest er staselig både i dagslys og i kveldsmørket.
Cape Winelands, Sør-Afrika.
Zanzibar har vakre strender og turkisblått hav, men byr også på andre opplevelser enn strandliv.

 

Din tur!

Hvilke av disse stedene har du besøkt? Hvor vil du helst reise?

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram, Snapchat og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Snapchat: glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.