Hval- og lundefuglsafari ved Húsavík

IMG_0118 – Kopi

I havet ved Island lever mange ulike hvalarter, og det er store sjanser for å få se hval hvis man blir med på organisert hvalsafari. 

Valg av turoperatør

Hvalsafari stod på ønskelisten for den ukelange Islandsturen i juni, men fordi vi ikke hadde planlagt reiseruten og heller tok alt som det kom underveis, hadde vi ikke bestilt noe på forhånd. Ikke overnatting, ikke opplevelser, ikke hvalsafari.

Vi kjørte ringveien rundt på øya, og dagen før vi skulle begynne å uforske nordkysten, satte jeg meg ned og googlet meg fram til ulike hvalsafarimuligheter. Húsavík regnes ofte som landets hvalsafarihovedstad, og det er flere turoperatører som tilbyr hvalsafari herfra.

Etter å ha undersøkt ulike muligheter, valgte jeg å gå for North Sailing, som drives av en lokal familie i Húsavík og har høyt fokus på natur og miljø.

North Sailing tilbyr ulike typer turer med forskjellige båttyper. For vår del falt valget på en tur som også skulle gi muligheten til å se lundefugler på øya Lundey.

Húsavík

Húsavík er en liten by med rundt 2 200 innbyggere på nordkysten av Island. Det høres lite ut, men innbyggertallet gjør faktisk byen til en av de største i denne delen av landet.

IMG_0211 – Kopi

IMG_0180 – Kopi

Kirken i Húsavík ble bygget i 1907. Den er åpen de fleste dager i året, og det koster ikke noe å komme inn.

Collage hvalsafari 5

Hvalsafarituren

Litt før klokken ni om morgenen, forlater vi bilen på en parkeringsplass bak kirken og tusler ned mot North Sailing sine lokaler i havnen. Der henter vi billettene våre, og beveger oss videre ned mot båten som skal ta oss ut på havet, til lundefugler og hvaler.

P1220936 – Kopi

Vel ombord på Bjössi Sör får vi utdelt hver vår varmedress i rødt, svart og signalgult. Jeg har sørget for å ta på meg lag på lag med varme klær, så jeg føler meg som en skikkelig klump til slutt. Alt for å holde varmen! Skjerf, votter og tykt og bredt pannebånd er også en del av påkledningen, noe jeg skal komme til å sette pris på.

IMG_0050 – Kopi

Snart legger vi Húsavík bak oss og setter kursen utover i Skjálfandibukten, mot øya Lundey. Vi har ikke kommet langt før vi innser at dette kommer til å bli en skikkelig gyngetur. Bølgene er høye, og båten forholdsvis liten. Heldigvis skal det mye til før jeg blir sjøsyk. For flere av de andre som var med på turen, skal det ikke gå like bra, det er flere som kommer til å henge over ripen på et eller annet tidspunkt i løpet av de tre timene vi skal være på havet.

IMG_0087 – Kopi

Lundey betyr lundefugløya, og er en øy med stupbratte sider. Høyeste punkt er 43 meter over havet. Når vi kommer nærmere, oppdager vi tusenvis av lundefugler i luften rundt øya.

IMG_0064 – Kopi

IMG_0100 – Kopi

Jeg hadde håpet å få se lundefugl på land på nært hold, men det viser seg jo å ikke være mulig. På avstand kan de flygende fuglene se ut som nesten en hvilken som helst annen fugl. Ser du nøye på bildet under, ser du likevel at det utvilsomt er lundefugl.

IMG_0082 – Kopi

Når vi har tatt inn synet av lundefuglene, vender vi om og legger Lundey bak oss. Nå er det fullt fokus på å speide etter hval.

IMG_0116 – Kopi

En av de ansatte gir informasjon over båtens høyttaleranlegg underveis. Både ansatte og gjester speider etter hval.

IMG_0117 – Kopi

Collage hvalsafari 1

Der er det definitivt en hval. Avslørt av blåsehullet. Men har den tenkt å vise seg for oss?

Collage hvalsafari 2

Det har den! Noen korte øyeblikk får vi se knølhvalen, så forsvinner den i det mørke havet igjen.

IMG_0120 – Kopi - Island - Husavik

Snart dukker den imidlertid opp igjen, mellom oss og en annen hvalsafaribåt.

IMG_0118 – Kopi

Collage hvalsafari 3

Så forsvinner knølhvalen i dypet igjen. Vi har sett én hval, og det er definitivt mye bedre enn ingen. Nå er det tid for å vende nesen tilbake til havnen i Húsavík.

P1220946 – Kopi

IMG_0133 – Kopi

På vei tilbake, får vi lokalbakte kanelboller og varm sjokolade. Båten vingler i bølgene, og det er nok ikke bare enkelt å drive servering under slike forhold, men det går fint.

IMG_0138 – Kopi

Jeg er våt og kald på hendene etter at bølgesprut jevnlig har dusjet meg med salt havvann, så den varme koppen er god å holde rundt.

Collage hvalsafari 4

Når vi kommer tilbake til havnen, oppdager jeg Hurtigruteskipet Spitsbergen, som er på en av sine ekspedisjonsturer i nordlige farvann.

Vel i havn drar vi av oss de tunge varmedressene før vi forlater båten. Vi har sett både hval og lundefugl, så da må jo konklusjonen være at det har vært en vellykket safaritur.

Derfor skal du velge North Sailing

Det var enkelt og problemfritt å bestille over nettet, vi fikk nødvendig informasjon på forhånd, de ansatte var hyggelige og profesjonelle, det ble gitt interessant informasjon underveis og det var hyggelig å få servert kanelboller og varm sjokolade på tilbaketuren. Dessuten er de eid og drevet av en lokal familie og har et bevisst fokus på natur og miljø, noe jeg synes er veldig positivt.

North Sailing gir blant annet følgende informasjon om sitt miljøfokus:

 • Respekt for naturen og fokus på bærekraft er mål og grunnlag for alle beslutninger.
 • Selskapet har som mål å bli fullstendig karbonnøytrale og bruke elektrisk framdrift på hvalsafariturer.
 • Alle båtene er restaurerte fartøy som har blitt brukt til andre ting før de ble hvalsafaribåter. Materialer fra båter og bygninger blir gjenvunnet.
 • Restauranten tilhørende selskapet er bygget av drivved samlet nord på Island.
 • Restauranten bruker dagsferske råvarer fra lokale fiskere og bønder.
 • Firmabilene er el-biler.
 • Trykksaker printes hos et miljøsertifisert firma.
 • Selskapet er i mot hvalfangst og støtter beskyttelse av utrydningstruede arter ved å være partner i International Fund for Animal Welfare.
 • Lyd transporteres mer enn fire ganger raskere i vann enn i luft, og lyden fra store fartøy transporteres over lange avstander. Lyd kan drive hvaler vekk fra viktige matområder. Hvaler er dessuten avhengige av lydsignaler for å kommunisere seg i mellom, og støyforurensing kan skape problemer for dem og for eksempel føre til at kalver kommer vekk fra mødrene sine. For å redusere støyforurensing, bruker North Sailing trebåter med saktegående propeller, og opererer med fartsgrenser. På hvalsafari er selskapets elektriske båter praktisk talt støyfrie.

Andre tilbud fra North Sailing

 • Det finnes ulike typer hvalsafari, for eksempel med seilbåt, med eller uten lundefugler og på forskjellige tider av dagen.
 • Om vinteren (oktober, november, desember og mars) tilbys nordlysbåtturer.
 • Det er mulig å kjøpe en pakke som inkluderer hvalsafari og hesteridning ved Húsavík.
 • North Sailing tilbyr også hvalsafari fra Hjalteyri i nærheten av Akureyri.

Nyttig informasjon

 • Hvalsafariturer tilbys hele året bortsett fra perioden fra og med 15. desember til ut februar.
 • De beste prisene får du ved å bestille på internett. Turen jeg var på, varte i tre timer og kostet 12 500 ISK, som er rundt 950 NOK.
 • Varmedresser, kanelboller og varm sjokolade er inkludert i prisen for turen.
 • Det koster penger å parkere ved bygget der North Sailing holder til. Jeg kan anbefale å parkere på en parkeringsplass bak kirken, som ligger like ved lokalene til North Sailing.
 • Det kan bli kaldt ute på havet, også om sommeren. Kle deg godt, og husk ull innerst. Ikke glem skjerf, lue/pannebånd og votter/vanter.
 • Selv om hvalsafarituren foregår i en bukt, kan bølgene bli høye. Se an vær og bølgeforhold dersom du blir lett sjøsyk. Vær forberedt på å bli våt.
 • Guiding foregår primært på engelsk, men det står at andre tilgjengelige språk er norsk, dansk, svensk, islandsk, tysk, italiensk og spansk.
 • Det gis selvfølgelig ingen garanti for at man får sett hval, men North Sailing skriver selv at det ble observert hval på 99,3 % av turene som ble gjennomført sommeren 2016.
 • Viser du fram billetten fra North Sailing, får du 20 % rabatt på inngangsbillett til hvalmuseet i Húsavík, 10 % rabatt på friluftsklær og suvenirer i butikken 66° North og 10 % rabatt på Café Hvalbakur, Fjaran Seafood and Grill og Restaurant Gamli Baukur (juni 2017).
 • Du kan finne mer informasjon på www.northsailing.is.

__________________________________________________________________________________________________

Jeg har skrevet om en del steder på Island allerede, men har fremdeles en god del innlegg på lur. Utover høsten og vinteren vil du kunne lese både innlegg om enkeltsteder, områdeguider og praktiske tips for reiser på Island.

Denne uken publiserer jeg et nytt innlegg om Island hver eneste dag.

Her kan du se de andre blogginnleggene om landet:

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.