Hvordan kan du vite om flyselskapet er trygt?

Tyskland 2007

Vi hører i blant om fatale flyulykker rundt omkring i verden. De fleste har vel også hørt skrekkhistorier om lugubre flyselskaper. Jeg tipper at et flertall ser på for eksempel SAS og British Airways som trygge selskaper, men hva med russiske Aeroflot, som det har svirret så mange rykter og oppfatninger rundt? Eller det flyselskapet i Nepal som du ikke har hørt om, men som kan frakte deg over de nepalske fjellene til en billig penge? 

Først litt statistikk

I 2016 ble det gjennomført rundt 35 millioner flyvninger på verdensbasis. De fleste av disse foregikk uten problemer, men noen ganger gikk det galt.

Da jeg lette etter informasjon om antall dødsulykker, fant jeg ut at tallet varierer, blant annet fordi noen statistikker utelukker ulykker forårsaket av villede handlinger som selvmord og flykapring. Den internasjonale organisasjonen for flyselskaper, IATA, opplyser at til sammen 136 personer mistet livet i flyulykker i 2016. Databasen Aviation Safety Network har på sin side gått gjennom sivile flyvninger med minst 14 passasjerer og konkludert med at det på verdensbasis var 19 dødelige flyulykker med 325 omkomne i 2016. Da er årsaker som selvmord, sabotasje og kapring medregnet.

Det var altså 19 dødulykker på 35 millioner flyvninger. Sjansen for å havne i en ulykke er med andre ord mikroskopisk.

Faktisk kan jeg tilføye at det i et litt lengre perspektiv har vært en stadig nedgang i antall fatale ulykker, og at 2016 var det nest tryggeste året å fly noensinne.

ecuador-og-usa-774-kopi
Over Miami med British Airways.

Så var det flyselskapene, da…

Til tross for at det totalt sett skjer få ulykker, er det noen flyselskaper det er greit å styre unna. EU har en svarteliste over selskaper som ikke oppfyller sikkerhetskravene deres, og som derfor ikke får lov å lande på noen av flyplassene i EU-landene samt Norge, Island og Sveits. Listen oppdateres hvert år.

Svartelistede flyselskaper kan likevel fly som vanlig i andre deler av verden der kravene er mindre strenge.

For å nevne et eksempel: Indonesia er et stort land bestående av svært mange øyer, og der finnes flere titalls ulike flyselskaper. Nesten alle er svartelistet av EU. Du kan kanskje være interessert i å vite hvilke det dreier seg om før du setter deg på et fly i Indonesia?

Du kan selv sjekke sikkerheten til flyselskapet neste gang du er i tvil om du skal booke en flygning eller ikke.

EU sin svarteliste kan du finne via denne nettsiden.

På nettsiden AirlineRatings kan du sjekke sikkerhetsnivået til ulike flyselskaper.

Når det gjelder sistnevnte liste, kan det være lurt å sette seg inn i kriteriene for tildeling av stjerner. Det ser for eksempel ut som Norwegian kommer litt dårlig ut av det med 5 av 7 stjerner, men det kommer rett og slett av at de selv har valgt å ikke registrere seg for frivillig IOSA-sertifisering. Det mister de to stjerner på. Et annet flyselskap som mangler disse to stjernene, kan derimot ha et ønske om å sertifiseres, men så har det ikke bestått sertifiseringen. Det er jo litt verre. Antall stjerner forteller dermed ikke hele historien – dette må du sjekke nærmere selv.

Tips: Når du er inne på ratingen til et flyselskap på AirlineRatings, kan du klikke på Safety Rating Breakdown rett over de gule stjernene. Da får du opp en liste og kan sammenligne flyselskapene. Trykker du på overskriftene i de ulike kolonnene, får du en forklaring på hva hvert enkelt stjernekriterium innebærer.

Over fjellandet Tadsjikistan med Tajik Air. Ikke svartelistet av EU, men 3 av 7 stjerner i ratingen.
Over fjellandet Tadsjikistan med Tajik Air. Flyselskapet har 3 av 7 stjerner hos AirlineRatings, men har blant annet fått stjernen som viser fravær av dødsulykker siste ti år, og er sikkert nok til å ikke være svartelistet av EU.

Hvilke flyselskap er tryggest?

AirlineRatings har nylig publisert en oversikt over verdens tryggeste flyselskap i 2017. Australske Quantas topper listen, og dette er de resterende 19 i alfabetisk rekkefølge:

 1. Air New Zealand
 2. Alaska Airlines
 3. All Nippon Airways
 4. British Airways
 5. Cathay Pacific Airways
 6. Delta Air Lines
 7. Etihad Airways
 8. EVA Air
 9. Finnair
 10. Hawaiian Airlines
 11. Japan Airlines
 12. KLM
 13. Lufthansa
 14. Scandinavian Airline System (SAS)
 15. Singapore Airlines
 16. Swiss
 17. United Airlines
 18. Virgin Atlantic
 19. Virgin Australia
collage-sierra-leone-1
På vei til Sierra Leone.

Og hva med Aeroflot, egentlig?

Apropos innledningen – er du en av dem som er i tvil om det er trygt å fly med Aeroflot? Det er det ingen grunn til. Flyselskapet skårer 7 av 7 stjerner på sikkerhetsrangeringen.

God flyreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.