Hvorfor en ferie ble utsatt og hva jeg gjorde i stedet

IMG_1291 – Kopi

For min del skriver mai 2018 seg inn i historien som en herlig måned med mange fine stunder, store kontraster og overraskende rekorder. Jeg er storfornøyd, selv om jeg faktisk droppet en ferie denne måneden. Hvorfor i all verden gjorde jeg det, og hva har jeg gjort i stedet?

Kontraster og rekordvarme

Mai startet med en fridag, som den alltid gjør. Den tirsdagen var det så kaldt i hovedstaden at jeg tente opp i vedovnen, laget kakao og krøllet meg sammen under et ullteppe i sofaen. Hadde du sagt til meg den dagen at jeg skulle bade i havet senere i måneden, hadde jeg ledd godt og kalt deg sprø.

Men det skjedde noe. Temperaturen steg. Mye. Jeg nøt den uventede sommervarmen, og tenkte at det var forbigående, at det ville bli kaldt igjen. Det var jo bare mai.

På nasjonaldagen var det riktignok litt kjøligere om formiddagen, men etter det steg temperaturen raskt igjen.

Uken etter 17. mai skulle jeg ha ferie. Jeg hadde ikke planlagt noe, men så for meg å dra på en spontantur et eller annet sted. Så innså jeg at det faktisk ikke var noe sted jeg heller ville være enn her. I den rekordvarme hovedstaden. Jeg snakket med lederen min, fikk utsatt ferien, gikk i stedet på jobb, fikk gjort unna en del arbeidsoppgaver som hadde ventet lenger enn jeg ønsket, og hadde likevel masse tid til å nyte sommerværet. Perfekt.

Og fordi jeg plutselig hadde ledig tid i kalenderen, kunne jeg si ja da ei venninne lurte på om jeg ville være med på telttur i helgen.

Telttur på Langøyene

Noe av det fineste med hovedstaden, er naturen som omgir byen. Min sommerfavoritt er definitivt øyene som ligger en kjapp båttur fra sentrum. Det er så enkelt å komme seg ut dit, og selv om man ikke kan regne med å være alene på en solfylt sommerdag, er det langt fra umulig å finne en fredelig plett.

Lørdag formiddag tok jeg og tre andre rutebåten ut til Langøyene. Tre av oss skulle overnatte i telt, mens fjerdemann måtte dra hjem med førerhundvalpen hun har treningsansvar for.

Collage Langøyene 1

Collage Langøyene 2

Vi spiste lunsj, skravlet og nøt solen. Satte opp teltet. Slo oss ned på gressletten ved stranden. Og så badet vi.

Jeg har aldri badet i havet her i landet så tidlig som i mai. Jeg beveger meg ikke uti vannet om det er under 20 grader. Det er det aldri i mai. Det er faktisk ikke alltid det er varmt nok en eneste dag i løpet av sommeren. I fjor badet jeg ikke i havet i Norge, ikke året før heller. Men i år ble det altså et bad allerede 26. mai, og det var så ålreit temperatur at jeg ble værende uti vannet en stund.

IMG_1240 – Kopi

Vi var ikke de eneste som hadde tatt turen ut til øya. De fleste dro tilbake til byen etter hvert, men det var også en del som ble igjen for å overnatte i telt eller hengekøye.

Langøyene er den eneste av øyene hvor det er tillatt å telte. Fasilitetene er svært begrenset – det er satt opp utedoer, og det finnes en vaskekum hvor man kan ta oppvasken. Vannet fra kranene kan ikke drikkes, så man må ta med det man trenger av vann selv.

IMG_1236 – Kopi

Middagen vår ble tilberedt på stormkjøkken og spist nede ved vannet. Etterpå ruslet vi en tur og ble sittende på en bergknaus mellom trærne og se på solnedgangen.

IMG_1210 – Kopi

IMG_1226 – Kopi

IMG_1229 – Kopi

IMG_1230 – Kopi

Natten var rolig og varm, morgenen lys og enda varmere.

IMG_1239 – Kopi

To av oss stod opp i åttetiden, og ruslet en tur mens tredjemann sov videre.

IMG_1251 – Kopi

Mesteparten av den lille øya er dekket av skog, og det er tråkket opp stier på kryss og tvers.

Collage Langøyene 4

IMG_1254 – Kopi

Vi satte oss på en bergknatt og skravlet mens vi skuet utover det glitrende havet.

IMG_1260 – Kopi

IMG_1289 – Kopi

Etter en stund gikk vi videre, gjennom skog og med utsikt over havet og byen.

IMG_1286 – Kopi

Tilbake ved teltet nøt vi frokost med hjemmebakt brød og hjemmelaget bringebærsyltetøy, før de to andre tok et morgenbad. Deretter pakket vi sammen og gjorde oss klare til avreise.

Collage Langøyene 3

Dette var min første overnattingstur på Langøyene, og det frister absolutt til gjentakelse.

Varmerekorder – og forkjølelse!

Mai er en av vårmånedene, derfor føles det som en skikkelig uventet bonus at sommerværet har vart så lenge allerede. Det er satt flere varmerekorder rundt omkring i landet. 31,1 grader er høyeste maitemperatur som noensinne er målt her i hovedstaden. Oslo når ikke helt opp til Etne, som kan skilte med 32,7 grader, men det er i grunnen helt greit. Badetemperaturene har også nådd rekordhøyder.

Det eneste jeg kan komme på å klage over for øyeblikket, er forkjølelsen som kom ramlende over meg denne uken. Jeg skjønner ikke helt hvordan jeg har klart å pådra meg en forkjølelse nå, og det passer skikkelig dårlig både på grunn av godværet og fordi koret mitt har konsert om kun to dager. Sangstemmen er ikke særlig brukbar i dag, så nå krysser jeg fingrene for ekspressbedring.

Hva med den utsatte ferien, da?

Hvis du har lest mitt forrige innlegg, vet du allerede at jeg har lagt nye planer for de utsatte feriedagene. I august reiser jeg til Uganda og Rwanda for å blant annet hilse på fjellgorillaer og dra på safari. Dette er jo enda en grunn til å være fornøyd med beslutningen om å utsette ferien.

 

Hvordan har din mai vært?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.