Hvorfor er det så mange gamle biler på Cuba?

Cuba - Biler

Hva slags bilder ser du for deg når du tenker på Cuba? Strender? Gater i Havanna, sigarrøykende menn? Eller kanskje gamle biler? For mange er bilene blitt et sikkert symbol på den eksotiske øya. Det er ikke rart. Det er nemlig mange av dem. Men hvorfor er det slik?

Du trenger faktisk ikke bevege deg lenger enn ut døren fra terminalbygningen på flyplassen før du innser at det er helt sant at det finnes mange gamle biler på Cuba. Selv om det blir stadig flere nye biler i landet, er det fremdeles mange som kjører rundt i biler som ville fått mye oppmerksomhet hvis de dukket opp på veien her i Norge. Bilene finnes i ulike varianter og farger, og vår egen bilpark er definitivt sørgelig fargeløs og uinteressant sammenlignet med den cubanske.

Det er rett og slett skikkelig kult å gå rundt og kikke på biler på Cuba. Og det sier jeg, som virkelig ikke er opptatt av biler. Jeg kan ikke en gang kjøre dem.

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Hva er historien bak bilene på Cuba?

Fram til 1959 ble mange amerikanske biler innført til Cuba. Den cubanske revolusjonen i 1959 førte imidlertid til at USA iverksatte en handelsblokade, og det ble dermed umulig for cubanerne å importere både biler og reservedeler til den eksisterende bilparken. Blokaden ble ikke opphevet før i 2014.

I tillegg til at handelsblokaden gjorde import fra USA umulig, har de cubanske myndighetene håndhevet regler som innebar at privatpersoner bare kunne eie biler fra før revolusjonen i 1959.

Riktignok ble det importert biler fra Sovjetunionen før unionens fall i 1991, og det er også innført fra biler fra Japan, men alle disse bilene var eid av staten.

I 2011 ble det anslått at omtrent 95 % av bilene på Cuba var eid av myndighetene, og det var strengt forbudt å bruke disse til private formål. Veipolitiet gjennomførte rutinekontroller for å håndheve forbudet. Fargen på et cubansk bilskilt avslørte om bilen var privateid, statseid eller militær. Skiltet avslørte i tillegg hvilken status man hadde og hvor man jobbet. Denne ordningen tilsvarte en ordning som eksisterte i det tidligere Sovjetunionen. Jeg vet ikke om det fortsatt er slik på Cuba.

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Bil - IMG_7056 – Kopi

Den langvarige mangelen på biler og reservedeler har ført til at cubanerne er blitt eksperter på å finne alternative løsninger og mekke biler. Veldig mange av bilene bærer også preg av å ha blitt brukt i flere tiår. Det er jo faktisk 58 år siden 1959, og det må vel bety at en del biler er brukt i så mye som 60-70 år, kanskje til og med lenger. Jeg kan jo bare nevne at her hjemme defineres en bil som veteranbil når den er eldre enn 30 år.

Etter hvert har for øvrig en del amerikanske biler fått nyere motorer, bremser og andre deler som gjerne er hentet fra sovjetiske biler.

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

I 2011 ble det tillatt for cubanerne å kjøpe nyere bruktbiler, under forutsetning av at man hadde søkt myndighetene om tillatelse og bilen ble kjøpt av en godkjent forhandler. Tillatelser til personer i posisjoner som gagnet regjeringen, slik som leger og diplomater, ble prioritert.

I desember 2013 ble disse restriksjonene fjernet, og det er ikke lenger nødvendig å søke om tillatelse til å få kjøpe en bil som er produsert i utlandet, uansett om bilen er ny eller brukt. Bilene må imidlertid fremdeles kjøpes gjennom statlig godkjente forhandlere, og egenimport av biler er dermed ikke tillatt.

Cuba - Biler

Det høres jo bra ut at mange av restriksjonene er opphevet, ikke sant? Vel, i praksis har det kanskje ikke så stor betydning likevel, i hvert fall ikke for en helt vanlig, sivil cubaner. Fordi staten har monopol på bilsalg, er nemlig bilene ekstremt dyre. I januar 2014 måtte en cubaner betale 1,6 millioner kroner for en ny Peugeot 508. Her hjemme ble den samme bilen solgt for omtrent 330 000 kroner. Brukte biler hadde også en høy pris, gjerne fra rundt 150 000 kroner og oppover. Når man tenker på at en gjennomsnittlig månedslønn på Cuba på den tiden lå på rundt 120 kroner, skjønner man hvor uoppnåelig en bil har vært for mannen i gaten. Jeg har ikke klart å finne ut om det har skjedd noen vesentlige endringer siden 2014, men det ville overrasket meg om det plutselig var helt overkommelig for cubanerne å gå til anskaffelse av en nyere bil.

Det er dermed liten grunn til å tro at alle de stilige, gamle bilene vil forsvinne fra de cubanske veiene med det første, selv om prosentandelen nyere biler garantert vil øke i årene som kommer.

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

Cuba - Biler

P1220129 – Kopi - Vinales - Cuba

P1220458 – Kopi - Havanna - Cuba

IMG_5431 – Kopi - Havanna - Cuba

 

Hva synes du om bilene på Cuba? Hvilken av bilene på bildene liker du best?

 

Flere biler kan du se i innlegget jeg publiserte på 17. mai:

 

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Cuba i mai 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.