Iguazú Falls – naturens underverk

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (599) – Kopi

For en god stund siden fortalte jeg om en helikoptertur over Victoriafallene, som med en høyde på opptil 108 meter og bredde på 1 688 meter utgjør verdens største fallende teppe av vann. En annen måte å regne størrelse på fossefall, er å måle bredden. Bredderekorden innehas av Iguazúfallene på grensen mellom Argentina og Brasil, et naturunderverk så vakkert at bildene mine slett ikke klarer å formidle hvor flott det faktisk er. I påvente av at bloggen skal fylles av bilder av de fine, islandske fossefallene jeg har sett denne uken, byr jeg i dag på et tilbakeblikksinnlegg fra de imponerende fallene i Sør-Amerika.

Naturens underverk

Mektige fossefall

Regnet plasker ned mens den gamle bussen skrangler seg frem over humpete veier. Nå og da flerrer et lyn over himmelen, forvandler fargen på de regntunge skyene fra mørk grå til nesten hvitt et flyktig sekund. Jeg kikker ut på vannet som siler nedover vindusruten, og lurer på om jeg burde byttet ut sommerkjolen med piratbukse i dag.

Bussjåføren plystrer den samme, korte linjen av en melodi om igjen og om igjen; han synes å være i godt humør. Femten turister fra forskjellige land smiler av denne rare mannen som skal ta oss over til Argentina.

Iguazu Falls ligger på grensen mellom Brasil og Argentina, og her stuper 275 fossefall opptil 80 meter ned i elven. I går besøkte vi den brasilianske siden, i dag står nabolandet for tur. Bussjåføren setter oss av utenfor inngangen til nasjonalparken, og etter en kort tur i det lille toget som snirkler seg gjennom den tropiske skogen, begynner vi å vandre mot de største fossefallene. Gangbroer er bygget over elven, som er så bred her at den ligner en innsjø. Det er vann rundt oss på alle kanter, med utallige små og frodige øyer. Vannet renner så rolig at hvis det ikke hadde vært for at jeg visste det, eller at jeg hører bruset i bakgrunnen og ser skyene av vanndråper dersom jeg løfter blikket og skuer utover landskapet, ville jeg ikke gjettet at det samme vannet snart skal stupe utenfor en bratt fjellvegg i en av de tallrike fossene like ved.

Collage Iguazu 2

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (482) – Kopi

Collage Iguazu 3

Regnet har gitt seg, solen gløtter så vidt fram, og jeg angrer ikke lenger på at jeg tok på sommerkjolen. Kalenderen viser 8. januar, men her er det midtsommer.

Jeg nyter varmen.

– Se! Trine peker ut i vannet. En alligator ligger og glaner på oss med vaktsomme øyne. Vi blir stående og følge med på det fascinerende dyret, som ser ut som det er hentet direkte ut fra dinosaurenes tidsalder. Med ett beveger alligatoren seg, åpner munnen som for å ta et jafs av et eller annet. Den brå bevegelsen skaper en svak plaskelyd.

– Fisk, sier Trine.

Jeg myser ned i vannet. Rundt alligatoren svømmer små fisker; de gråbrune fiskeskjellene blinker svakt når sollyset reflekteres tilbake gjennom vannet.

– Tror du det er middagen han prøver å få tak i? sier jeg. – Eller kanskje det bare er for å skremme?

Collage Iguazu 1

Vi lar alligatoren være og tusler videre, passerer en skilpadde som svømmer like under overflaten, trær som står med røttene i vannet, palmer som strekker seg mot den blå himmelen. Millioner av vanndråper skaper et lett sommerregn over oss når vi nærmer oss Garganta del Diablo, den største av alle fossene her. Djevelens strupe. Fra gangveien ser vi den uendelige mengden med vann som forsvinner i den dype slukten under oss. Vannet tordner med voldsom kraft mot elven langt der nede.

Det er et imponerende syn.

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (414) – Kopi

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (468) – Kopi

Fossefallene er overalt. Vi går og går, ser fosser ovenfra, nedenfra, fra siden. Vi beundrer utsikten, lar oss fascinere av de uendelige mengdene med vann som buldrer rundt oss, og av regnbuene som dannes blant vanndråpene. Knallgrønne fugler har funnet et trygt sted å bo mellom fossefallene, fargesterke sommerfugler flyr rundt oss, en stor iguan smetter inn i regnskogen i det vi passerer. En enorm maur som får norske stokkmaur til å virke knøttsmå, kryper over bakken, mens to edderkopper er travelt opptatt med sommerfuglen de har fanget i nettet sitt. Vi hører drønnene fra fossefallene uansett hvor vi beveger oss, og over de grønne, frodige tretoppene skimter vi tåkeskyene fra Garganta del Diablo.

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (684) – Kopi

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (576) – Kopi

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (682) – Kopi

Collage Iguazu 4

– Det er ikke rart at Iguazu Falls er en av kandidatene til å bli blant verdens syv naturunderverk, fastslår jeg.

Den frodige naturen, fossefallene, elven, tåkeskyene. Det er vakkert, storslått, kraftfullt og imponerende.

Jeg er overbevist. Ingen foss i verden kan vel måle seg med dette.

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (676) – Kopi

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (472) - Kopi

Collage Iguazu 5

Uruguay, Brasil, Argentina og Paraguay 2008-2009 (651) – Kopi

 

Det finnes veldig mange flotte fosser i verden! Hvilken er den fineste du har sett?

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’ for å unngå å gå glipp av oppdateringer:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.