Istanbul

73 P1080886 - Kopi

Eldgammel historie, moskéer med dekorative minareter, basarer proppfulle av orientalske varer, herlig mat. Hagia Sofia, Den blå moské og det travle Bosporosstredet. En by som balanserer på grensen mellom Europa og Asia. Istanbul måtte vel være et spennende reisemål?

Etter dagene i eventyrlige Kappadokia var det tid for å utforske den pulserende storbyen, og den skuffet ikke! Mange flotte steder og severdigheter, nydelig mat, god stemning og fravær av den uønskede oppmerksomheten mange klager på etter ferier i Tyrkia. Kunne ikke blitt bedre!

Det er så mye å se i Istanbul at det selvfølgelig ikke var mulig å rekke alt, men jeg synes vi fikk med oss en god del i løpet av de fire dagene vi var der.

Collage Istanbul 2

Hagia Sofia

Hagia Sofia ble bygget som kirke i 532-537. Den ble omgjort til moské da tyrkerne okkuperte Konstantinopel i 1453, og siden 1934 har bygget vært museum. På grunn av denne historikken finnes symboler og dekorasjoner fra både kristendommen og islam. Ikke akkurat en helt vanlig kombinasjon!

Hagia Sofia er virkelig et imponerende byggverk. At det var mulig å bygge noe sånt tidlig på 500-tallet er vanskelig å forstå.

67 P1080733 - Kopi

44 P1080523 - Kopi

43 P1080494 - Kopi

Collage Istanbul

Det var ikke trapper opp til galleriet i Hagia Sofia, men en lang gang som snodde seg oppover, med blankslipte steiner etter at millioner av besøkende har tråkket på dem. Årlig besøksantall er nå oppe i 3,3 millioner.

45 P1080530 - Kopi

Heldigvis ville de færreste finne på å risse inn navnet sitt noe sted i Hagia Sofia og dermed vandalisere det fantastiske kulturminnet. På 800-tallet var det imidlertid en viking som gjorde nettopp det. På et rekkverk på galleriet kan man se en inskripsjon som er uleselig, med unntak av navnet Halvdan. Det antas at det står noe sånt som «Halvdan risset disse runer» eller «Halvdan var her». Han ble nok imponert av det han så da han kom til Hagia Sofia! Vi visste at denne runeinnskriften fantes, og etter litt leting fant vi den. Det vi ikke visste, og som jeg har funnet ut i ettertid, var at det skal finnes enda en runeinnskrift som sannsynligvis er en signatur skrevet av en Arni, eller Arne.

47 P1080554 - Kopi

Fra et vindu kunne vi se bort på Den blå moské, som også er en praktfull bygning.

48 P1080571 - Kopi

Den blå moské

Det egentlige navnet på denne flotte moskéen er Sultanahmet Camii, på norsk Sultan Ahmed-moskéen. Den stod ferdig i 1616, og arkitekturen er delvis inspirert av nabobygget Hagia Sofia.

Moskéen er fremdeles i bruk, men tar i mot besøkende til bestemte tider på dagen. For å komme inn, må man ta av skoene og dekke til knær og skuldre, og kvinner må dessuten dekke til håret. Køen var lang, men det var heldigvis jevn bevegelse framover, så vi slapp å vente så lenge som vi fryktet.

Collage Den blå moske

60 IMG_2356 - Kopi

62 IMG_2341 - Kopi

Grand Bazaar

Det egentlige navnet på Grand Bazaar er Kapalıçarşı, som betyr overdekket basar. Dette er en av verdens største og eldste innendørsbasarer, med 61 gater og over 3 000 butikker. Basaren besøkes av mellom 250 000 og 400 000 mennesker hver eneste dag, og etter å ha tatt i mot 91 millioner besøkende i 2014 var Grand Bazaar den mest besøkte turistattraksjonen i verden det året. Jeg forventet trengsel og kaos, men det var langt fra det som møtte meg da jeg dukket inn i labyrinten av handlegater. Flaks?

I basaren får man selvfølgelig kjøpt typiske suvenirartikler, fra sølvsmykker, lærvesker, sjal, tepper og fargerike mosaikklamper til krydder og turkish delight, men det finnes også masse andre butikker som til sammen har et enormt utvalg av artikler til hverdags og fest. Her kan man virkelig gå seg bort og bruke lang tid hvis man vil!

38 P1080265 - Kopi

Krydderbasaren

Den egyptiske basar, som er det egentlige navnet, er med sine 85 butikker langt mindre enn Grand Bazaar. Basaren har lenge vært det viktigste stedet i byen for krydderhandel, og er det fremdeles, selv om stadig flere av de små krydderbutikkene erstattes av butikker som selger andre ting. Foruten hauger med krydder i forskjellige farger, dekorative hauger av te, utallige varianter av turkish delight, nøtter, tørket frukt og diverse søtsaker, finner man varer som keramikk, smykker, vesker og tepper.

Collage Krydderbasaren 2

Collage Krydderbasaren 3

Collage Krydderbasaren 1

Galatatårnet

Etter å ha krysset Bosporosstredet via Galatabroen og trasket opp en lang bakke, kom vi til Galatatårnet. Steintårnet ble bygget i 1348, og var med sine nesten 67 meter det høyeste byggverket i byen den gangen. Vi stilte oss i en lang kø for å komme opp i tårnet, og det tok heldigvis ikke så lang tid før det var vår tur til å ta heisen til toppen. Det blåste friskt, men utsikten var mildt sagt flott!

58 P1080693 - Kopi

Collage Galatatårnet

64 IMG_2423 - Kopi

66 IMG_2463 - Kopi

Princes’ Islands

I Marmarahavet ligger Princes’ Islands, gruppe på ni øyer som hører til Istanbul. Navnet kommer av at man en gang i tiden pleide å sende prinser og andre kongelige i eksil til øyene.

Büyükada, den største øya, har et areal på 5,46 kvadratkilometer. Det samlede innbyggertallet på øyene er rundt 16 000. Bortsett fra noen nødvendige utrykningskjøretøy, skjer all transport til fots, med sykkel eller med hest og vogn.

Øygruppen er et populært utfartsmål for lokalbefolkningen i Istanbul så vel som for turister.  Det går ferjer fra flere steder i Istanbul, og de fleste stopper på fire av øyene. Vi valgte å sitte på helt til siste stopp, Büyükada, som vi nådde etter halvannen time. Det var surt og kaldt denne dagen, så etter at vi hadde spist lunsj valgte vi å dra tilbake til byen i stedet for å vente i et par timer på neste ferje. Vi rakk altså ikke å se noe særlig, men vi var uansett fornøyd med bare å slappe av og få en fin båttur. Vil tro øya er et flott sted å rusle rundt og slappe av på solskinnsdager, da!

39 P1080331 - Kopi

Seven Hills Restaurant

Det er slett ikke dumt å lese reiseblogger for å få inspirasjon og finne fram til steder som er verdt et besøk. Takket være bloggen Renates Reiser (anbefales) hadde jeg lest om en restaurant som heter Seven Hills Restaurant, med flott utsikt over Istanbul, like ved Hagia Sofia og Den blå moské. For øvrig like ved hotellet vårt også. Geirid sørget for å reservere bord til oss, og vi ble plassert i et hjørne på takterrassen og kunne nyte maten mens vi betraktet den fantastiske utsikten, både før, under og etter solnedgang. Det var en flott avslutning på det tyrkiske ferieeventyret!

68 P1080897 - Kopi

69 P1080893 - Kopi

Collage Seven Hills Restaurant 4

71 IMG_2534 - Kopi

75 P1080944 - Kopi

Collage Seven Hills Restaurant 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.