Jamestown – en fiskerlandsby i den ghanesiske hovedstaden

IMG_7767 – Kopi

Jamestown er det eldste distriktet i den ghanesiske hovedstaden, og oppstod som et fiskersamfunn omkring britiske James Fort på 1700-tallet. Etter hvert som Accra vokste, ble Jamestown slukt av byen. I dag er dette et av de fattigste nabolagene i Accra.

Jeg tok turen til Jamestown sammen med søsteren min og britiske Graeme, som vi nettopp hadde møtt og som var en del av gruppen vi skulle reise med de neste tre ukene. Vi hadde fått vite at det ville være en fordel å finne en lokal guide som kunne ta oss med rundt i området. Vi tok en drosje til et fyrtårn som fungerer som et landemerke i Jamestown, og straks vi hoppet ut, ble vi oppsøkt av en fyr som tilbød seg å guide oss rundt. Han het Samuel, og etter å ha forhørt oss om prisen, slo vi til på tilbudet hans.

IMG_7730 - Kopi

En tur opp i det hvite fyrtårnet skal visstnok belønnes med bra utsikt, men fyret var stengt for renovering, så jeg måtte pent holde meg på bakken.

P1240242 - Kopi

IMG_7825 - Kopi

Samuel har bodd i Jamestown hele livet, og visste godt hvor han skulle føre oss. Han kunne dessuten gi mye informasjon om området.

IMG_7745 - Kopi

Jamestown ligger ved kysten. Her finnes slitne bygninger fra kolonitiden, hus av enkel standard og primitive bølgeblikkskur. Fiskere legger ut på det urolige havet i små trebåter, og bringer fangsten til land tidlig om morgenen. Som de fleste andre steder i landet (dessverre), lå søppel (mest plast) strødd rundt omkring på den sandete bakken. En eim av røyk og fisk lå over området.

IMG_7724 - Kopi

IMG_7737 - Kopi

IMG_7789 - Kopi

Vi ble møtt av nysgjerrige barn ved en skole.

IMG_7718 - Kopi

IMG_7720 - Kopi

Odododiodoo var visstnok et annet navn på Jamestown. Til tross for at området var grått, brunt, slitent og skittent, var det samtidig fargerikt og livlig. Her og der hørte vi reggaemusikk, som er så vanlig i Vest-Afrika, og Bob Marley var naturligvis representert med et bilde på en husvegg.

Collage Jamestown 3

Collage Jamestown 2

Fiskebåtene som brukes, blir formet av digre trestammer. Vi fikk sett båtmakere i aksjon.

IMG_7755 - Kopi

IMG_7764 - Kopi

Langs vannet lå fiskebåter i et fargerikt kaos.

P1240271 - Kopi

IMG_7775 – Kopi

Vi tok turen ut på en lang brygge hvor fiskere var travelt opptatt med å ordne garnene sine, og en guttegjeng moret seg med svømming. De stupte gladelig ut i vannet for å vise oss hvor flinke de var.

P1240279 - Kopi

Collage Jamestown 1

Etter å ha ruslet rundt i området som ligger nærmest vannet, tok vi turen over til området som ligger på den andre siden av hovedveien i området.

P1240300 - Kopi

Vi var blant annet innom et gammelt kjøttmarked som heter London Market Meat Center. Synet, luktene og antallet fluer og andre insekter som møtte oss der kan ikke beskrives. La meg bare si at det ikke fristet å kjøpe noe.

Collage Jamestown 5
Kjøttmarkedet til venstre, et gammelt palass til høyre.

P1240305 - Kopi

I løpet av turen støtte vi på både tvillingbroren (som guidet en annen gruppe) og moren til Samuel.

Collage Jamestown 4

Det viste seg å være lurt å ha en guide, ikke bare fordi han visste hvor han skulle ta oss og kunne gi mye informasjon om Jamestown. Jeg tror det hadde blitt vanskelig å få tatt bilder uten at folk ble misfornøyd hvis det ikke hadde vært for at Samuel pratet med dem. Det var flere som ropte og så morske ut da de så kameraene våre, selv om vi ikke tok bilder av folkene, men de virket mer vennlig innstilt så snart Samuel hadde vekslet noen ord med dem.

P1240257 - Kopi

Vi hadde ikke vært flinke nok til å sørge for tydelighet når det gjaldt avklaring av priser for besøk og guiding, så vi endte opp med å måtte punge ut med mer enn hva vi hadde fått inntrykk av at vi skulle betale. Selvfølgelig irriterende, men det kunne kanskje vært unngått hvis vi var mer pågående med prisavklaringer både på forhånd og da vi («tilfeldigvis») støtte på rektor på en skole og ble oppfordret til å donere penger til skolen. Ut fra det som ble sagt der og da, forstod vi det slik at donasjonen skulle være betaling for turen og guidingen, siden Samuel jobbet på skolen. Dette viste seg å ikke stemme da Samuel ved turens slutt likevel krevde betaling både til seg selv og «inngangspenger» til området. Det var ikke snakk om store summer, og det er mulig vi bare misforstod det som ble sagt, men det føltes uansett som vi var blitt lurt.

Til tross for dette, var det fint å få et innblikk i hverdagslivet i Jamestown. Skal du til Accra, kan jeg anbefale å sette av tid til et besøk i denne livlige fiskerlandsbyen, som til tross for at den har blitt slukt av hovedstaden fremdeles har et fiskerlandsbypreg over seg.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.