En diger kløft og teltovernatting på et fjell i Oman

IMG_2416 – Kopi

Tidligere på roadtrippen gjennom Oman, hadde jeg tilbrakt en natt under åpen himmel ved havet, en natt i en ørkenleir og en natt i telt på fjellet Jebel Akhdar. Nå var det tid for en ny teltovernatting, denne gangen på landets høyeste fjell. Der fikk vi også sett den omanske varianten av Grand Canyon. 

Jebel Shams rager 3 075 meter over havet, og besøkes av en rekke turister hvert år. Mange kommer på dagstur, men det finnes noen få overnattingssteder på fjellet. Dessuten er det flere som gjør som oss og pakker med seg telt og campingutstyr.

Vi satte kursen mot Jebel Shams etter en innholdsrik dag med blant annet besøk på marked og fort i Nizwa, korte stopp ved ruinene i Tanuf og gamlebyen i Al Hamra og en tur til den fine fjellandsbyen Misfat al Abriyyin.

Landsbyen Ghul

Ved foten av fjellet, nær inngangen til den svære kløften Wadi Ghul, ligger den forlatte landsbyen Ghul. Den er synlig fra veien man kjører fra Al Hamra for å komme opp på Jebel Shams, men hvis man ikke vet at den ligger der, er det veldig lett å overse den.

IMG_2338 – Kopi

IMG_2347 – Kopi

IMG_2343 – Kopi

Veien opp på fjellet

En rekke bratte, skarpe hårnålssvinger må forseres for å komme opp på Jebel Shams. Mesteparten av veien er asfaltert, men det er også et godt stykke som kun er knusktørr og støvete grusvei.

Collage Jebel Shams 2

IMG_2383 – Kopi

IMG_2353 – Kopi - Oman - Jebel

Wadi Ghul – Omans svar på Grand Canyon

Selv om Jebel Shams er landets høyeste fjell, er det ikke fjelltoppen som er den mest kjente attraksjonen. Toppen er faktisk stengt på grunn av et militært radaranlegg, og hovedseverdigheten er i stedet en lang, dyp kløft. Wadi Ghul kalles The Grand Canyon of Arabia, og til tross for at den amerikanske slektningen er langt større, er kløften imponerende nok. Dybden er omtrent tusen meter, og revnen i bakken skjærer seg langt innover i fjellet.

IMG_2380 – Kopi - Oman - Jebel

IMG_2393 – Kopi

Hvis man ikke har høydeskrekk, kan man gå en sti langs kanten av kløften. Stien har fått det passende navnet Balcony Walk. Det skal sies at denne balkongen mangler rekkverk, da… Går man langt nok, kommer man til landsbyen Sap Bani Khamis, som nærmest henger på kanten av kløften og ble forlatt for over 30 år siden. Vi nøyde oss imidlertid med å gå et lite stykke før vi snudde.

IMG_2396 – Kopi

IMG_2405 – Kopi

IMG_2411 – Kopi
Ser du de tre mennene som sitter på fjellhyllen til høyre i bildet?

P1210411 – Kopi

Collage Jebel Shams 3

Teltovernatting

Etter å ha sett Wadi Ghul, kjørte vi videre og lette etter et passende overnattingssted. Til slutt fant vi en ålreit teltplass ikke så langt unna toppen av fjellet, litt vekk fra et område hvor en god del andre hadde slått opp teltene sine.

IMG_2525 – Kopi

IMG_2522 – Kopi

Collage Jebel Shams 1

Et par nysgjerrige geiter tuslet rundt oss en stund. Litt senere på kvelden fikk vi dessuten besøk av en særdeles innpåsliten mus som pilte virrende rundt oss ganske lenge og ville ha maten vår, til tross for at vi gjorde intense forsøk på å skremme den vekk.

P1210419 – Kopi

IMG_2459 – Kopi

Vi hadde gått til anskaffelse av en lett, liten grill som vi brukte til matlaging og vannkoking de dagene vi overnattet i telt. Etter siste teltovernatting, ga vi bort grillen til en kvinne som tok takknemlig i mot både den og noen av de andre tingene vi ikke lenger trengte.

IMG_2440 – Kopi

IMG_2509 – Kopi - Oman - Jebel

Det var definitivt kjøligere oppe på Jebel Shams enn det var den natten vi sov ved havet, men heldigvis ble jeg ikke like kald som jeg hadde vært på Jebel Akhdar natten før.

Fricamping i Oman kan anbefales for alle som synes det er greit med teltovernatting. I tillegg til at det gir en helt annen opplevelse enn å bo på hotell, sparer man ganske mye penger. Oman er nemlig ikke et spesielt billig land.

 

Ville du sovet i telt på et fjell i Oman? Og hadde Balcony Walk vært noe for deg?

Nyttig informasjon

  • Det går ikke kollektivtransport opp på Jebel Shams.
  • Det finnes noen overnattingssteder på fjellet, blant annet Jebel Shams Heights Guest House og Jebel Shams Resort.
  • Det er tillatt å slå opp telt.
  • Det finnes ingen butikker her oppe, så ta med det du trenger dersom du skal ha piknik eller overnatte i telt.

 

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Oman i april 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av de siste oppdateringene – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.