Jul i Kjerkgata

IMG_7585 – Kopi

Er du en av dem som synes det virker koselig i Skomakergata? Den gode, gamle julekalenderserien som ble sendt for første gang i 1979 og sist i 2003, er kanskje utdatert på flere måter, men for meg er serien et ordentlig trivelig barndomsminne forbundet med hygge, forventning og julestemning. Og nå har jeg funnet virkelighetens svar på Skomakergata!

Røros kommune har omtrent 5 600 innbyggere, og rundt 3 800 av disse bor i bergstaden. Ingen storby, med andre ord. Jeg har vært der før, men det er veldig mange år siden, og i helgen var det tid for å utforske staden og få påfyll av julestemning.

Før jeg dro til Røros, skrev jeg dette:

Førjulstur med togreise og overnatting på et hotell som ser skikkelig trivelig ut. Jeg ser for meg ordentlig vintervær, mange minusgrader, knasende snø under skoene, julepyntet by og ren postkortidyll. Førjulshygge og avslapping. Desember må vel være en perfekt måned for et besøk i bergstaden.

Og det var akkurat sånn det ble.

I dag vil jeg ta deg med på en rusletur nedover Kjerkgata, som er hovedgata på Røros. Det er der de fleste butikkene ligger og der man møter flest folk.

IMG_7486 – Kopi

IMG_6733 – Kopi

Hele byen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og man trenger ikke å gå rundt lenge før man forstår hvorfor. Det er utrolig mange gamle, koselige trehus der, og det virker som man er opptatt av å bevare mye av det tradisjonelle også innendørs, blant annet på hoteller, spisesteder og i søte småbutikker.

P1240173 – Kopi

IMG_6776 – Kopi

Gaten heter selvsagt ikke Kjerkgata uten grunn. Røros kirke synes godt fra store deler av byen, og har tilnavnet Bergstadens Ziir, som betyr bergstadens pryd. Den vakre, hvitkalkede steinkirken har omkring 1 600 sitteplasser, og er visstnok den femte største kirken i landet.

IMG_7423 – Kopi

j

IMG_6781 – Kopi

De fine trehusene ligger på rekke og rad nedover langs gaten, og hvit snø knitret under skoene. Det var ikke strødd, og en del av innbyggerne tok seg rundt ved hjelp av sparkstøttinger.

IMG_6782 – Kopi

Røros kan skryte av å være stedet hvor den laveste temperaturen i Sør-Norge er målt. Det var 13. januar 1914 at målingene viste minus 50,4 grader. Heldigvis slipper innbyggerne å ha det kaldt hele året, stedets varmerekord er 30,7 grader. Da jeg var der, lå temperaturen på mellom sju og sytten minusgrader på dagtid.

IMG_6808 – Kopi

En titt inn på en gårdsplass omgitt av skakke, sjarmerende tømmerhus.

IMG_6815 – Kopi

IMG_6819 – Kopi

Utenfor omtrent hvert eneste hus og hver lille butikk, var det julepynt av forskjellig slag. Julenek, flotte kranser, juletrær, nissefigurer, islykter med brennende telys, pent innpakkede presanger… Skikkelig koselig.

IMG_6825 – Kopi

IMG_6835 – Kopi

IMG_6839 – Kopi

IMG_6847 – Kopi

IMG_6850 – Kopi

IMG_6872 – Kopi

Collage Røros 1

IMG_6882 – Kopi

Collage Røros 2

Hest med dombjeller og slede. Massevis av sparkstøttinger. Finnes det koseligere måter å ta seg fram på vinterføre?

IMG_7495 – Kopi

Dagene er korte nå like før vintersolverv. Solen snur i morgen, torsdag 21. desember, klokken 17.28. Hurra for det! Det kommer ikke så godt fram på bildene, men den pastellfargede skumringshimmelen var veldig fin.

IMG_7496 – Kopi

IMG_7583 – Kopi

IMG_7585 – Kopi

Ser det ikke koselig ut? Jeg fikk i hvert fall både julestemning og nostalgifølelse av å rusle rundt her.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.