Kirker og ruiner

Armenia er et land med eldgammel historie. Faktisk regnes det for å være verdens eldste land, med røtter flere tusen år tilbake. Landet har imidlertid lidd under krig, invasjon, erobringer og folkemord, og arealet har i årenes løp skrumpet betraktelig. Etter å ha vært en del av Sovjetunionen, fikk Armenia sin uavhengighet 23. august 1990.

Så tidlig som i 301 var Armenia det første landet som innførte kristendommen som statsreligion. Georgia fulgte etter som nummer to noen år senere. I begge landene er det bygget flotte kirker og klostre både på sentrale plasser og på bortgjemte – og gjerne vanskelig tilgjengelige – fjellknauser. Mange av disse er absolutt verdt et besøk.

Jeg har allerede fortalt om Khor Virap og Noravank, men det skulle bli flere kirkebesøk før vi forlot Armenia. På dag to fikk vi med oss en rekke forskjellige kirkebygg.

Surp Hripsime, som på engelsk heter Saint Hripsimé Church, ligger i Vagharshapat. Den ble fullført i 618, og er en av de eldste kirkene i Armenia. I mange av kirkene og klostrene vi besøkte, dumpet vi midt oppi messer eller bryllup, men bygningene var allikevel åpne for turister. I Surp Hripsime var det en eller annen form for messe da vi var der.

Surp Hripsime

Surp Hripsime

Surp Hripsime

Etchmiadzin ligger også i Vagharshapat. Den originale katedralen ble bygget mellom 301 og 303, mens den nåværende ble reist i 480-483. Siden er det gjennomført flere restaureringer av bygget, og så sent som i 1868 ble et sakristi tilføyd. Etchmiadzin regnes som den eldste katedralen i verden, og er religiøst sentrum for de fleste armenere. Dermed er dette også et viktig pilegrimsmål, og et av de mest besøkte stedene i landet. Sammen med flere kirker i nærheten, deriblant allerede nevnte Surp Hripsime, er Etchmiadzin oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Etchmiadzin

Etchmiadzin

Etchmiadzin

Området rundt var fint, med blant annet en park, en svær portal med utekirke, et teologisk universitet og en moderne kirke som på engelsk heter Church of the Holy Archangels. Noe mer informasjon om den kirken har jeg ikke klart å finne.

Etchmiadzin

Church of the Holy Archangels

Church of the Holy Archangels

En kort rusletur unna ligger Surp Gayane, som også står på verdensarvlisten.

Surp Gayane

Surp Gayane

Zvartnots Cathedral har plass på verdensarvlisten sammen med de ovennevnte bygningene. Den stod ferdig i 661, men har ligget i ruiner etter et jordskjelv i 930. Ruinene ble gravd fram på begynnelsen av 1900-tallet, og omfatter også et palass og et vineri.

Zvartnots

Zvartnots

Zvartnots

Zvartnots

Zvartnots

Armenia - Zvartnots

Armenia - Zvartnots

I tillegg til alt dette, fikk vi også med oss Garni Temple og Garni Gorge denne dagen. Garni fortjener virkelig et eget innlegg, så det kommer senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.