Kratersjøen Víti

P1220832 – Kopi

Nord på Island, i nærheten av Mývatn, ligger kratersjøen Víti. Navnet er en forkortelse av det islandske ordet helvíti, som betyr helvete. I gamle dager trodde folk gjerne at helvete fantes under vulkanene. Kanskje ikke så rart, med tanke på hvordan vulkanene spruter ild og får vann og leire til å syde og koke. Temmelig ugjestmildt.

Krateret der sjøen ligger, har en diameter på omtrent 300 meter. Det ble dannet i forbindelse med et voldsomt vulkanutbrudd som startet i 1724 og varte i fem år. Utbruddet førte til at lavafontener sprutet ut av sprekker i bakken. Disse kunne ses på lang avstand. Mývatnbrannene, ble de kalt. Det må ha vært litt av et syn!

Leirjorden i Víti-krateret kokte og boblet i mer enn et århundre etter vulkanutbruddet. Putrende leirjord er imidlertid ikke lenger en grunn til å besøke Víti – i dag er en fredelig kratersjø det eneste som er å se.

Det betyr imidlertid ikke at det ikke er verdt å ta den korte avstikkeren fra hovedveien for å se krateret. Kratersjøen framstår grønn på godværsdager, og på bilder ser det innmari fint ut.

IMG_9167 – Kopi
Foto: Trond L. Pettersen

Men de fleste steder er aller vakrest når det er fint vær. Den junidagen da jeg var der, lavet søkkvåt snø ned, og skydekket hang tungt og grått over hodene våre. Sjøen framstod grålig med blåskjær. I grunnen husker jeg vannet som gråere enn det bildene viser.

Jeg stod på kanten og kikket ned på sjøen. Hetten var trukket godt over hodet, skjerfet var surret rundt halsen. Det var surt, vått  og kaldt der oppe ved Víti den dagen.

Junivinter.

IMG_9161 – Kopi

 

__________________________________________________________________________________________________

Her finner du flere blogginnlegg om Island:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg blir veldig glad hvis du vil følge bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *