Lake Sevan

Hva vet du egentlig om Armenia? På tide med noen kjappe opplysninger om land og folk før jeg skal fortelle litt om en av armenernes populære sommerferiedestinasjoner.

Armenia er et forholdsvis lite land, bare litt større enn Hedmark. På dette arealet bor rundt tre millioner mennesker. Det høres kanskje mye ut, men en drøy tredjedel bor i hovedstaden Jerevan, og landet har mange flotte naturområder der det er langt mellom bebyggelsen. Naturen består hovedsakelig av fjellområder og noe slettelandskap. Kystlinje finnes ikke, da landet ligger inneklemt mellom Tyrkia, Georgia, Aserbajdsjan og Iran.

Dersom du er i Armenia og hører noen nevne den armenske rivieraen, er det altså ikke snakk om hav og strender, men derimot innsjøen Lake Sevan. Denne innsjøen har et areal som tilsvarer litt under halve Vestfold. Der tilbringer mange av innbyggerne gjerne tid om sommeren, både på dagsturer og lengre ferieopphold. Lake Sevan ligger 1 900 meter over havet, og området har lange, kalde vintre. Turistsesongen er derfor kort og intens – bortsett fra ti travle sommeruker, er det ganske stille og fredelig der.

Det finnes flere steder å besøke rundt innsjøen, men vi hadde bare satt av tid til én overnatting. Vi valgte da å dra til Sevan, en by med 16 000 innbyggere nær den nordvestlige bredden av Lake Sevan. Hovedattraksjonen i området – og en av landets mest besøkte turistattraksjoner – er Sevanavank Monastery. Klosteret ble bygget i 874, og ligger på en høy bakkekam som utgjør en liten halvøy. Mange trappetrinn å bestige, men belønningen er flott utsikt over innsjøen og omlandet.

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

Fint sted å nyte lunsjen!

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

Armensk skriftspråk er dekorativt, men det er jo helt umulig å forstå noe som helst. Skiltet viser reglene man må følge når man skal inn i den ene klosterkirken, for eksempel skal kvinner ha sjal eller lignende på hodet og ikke ha kort skjørt og utildekkede skuldre. Denne regelen fulgte vi i alle kirkene og klostrene vi besøkte både i Armenia og Georgia.

Armenia - Lake Sevan

Dette er khatchkars (kh er harkelyd), også kjent som armenske korssteiner. Slike steinstøtter med kors og snirklete dekorasjoner er karakteristisk for armensk, kristen middelalderkunst. De ble gjerne laget for å salve sjelen til en levende eller død person, for å prise en militær seier, for beskyttelse mot naturkatastrofer eller i forbindelse med bygging av en kirke.

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

I bakgrunnen på de to siste bildene skimtes Sevan. Langs Lake Sevan finnes flere hoteller. Vi bodde på Nirvana, et av de billigste overnattingsstedene, omtrent et kvarters gange fra Sevanavank Monastery. Der sov vi i en hytte som var laget av en ombygget og innredet container. Slik gjenbruk er visstnok vanlig i Armenia. Det lå flere hytter på rekke nede ved hotellets lille, private strand, og hver av dem bestod av gang, bad, stue og to soverom. Standarden var ikke noe å skryte av, med spindelvev langs taklistene, støv i gulvteppene på soverommene, manglende vann i vasken og bare en smal vannstråle i dusjen, men det gikk greit for en natt. Jeg har da bodd på verre steder – inkludert en overraskende shabby og skitten campinghytte i Norge. På plussiden kan nevnes at vi både sovnet og våknet til lyden av bølgeskvulp – en av de mest beroligende lydene jeg vet om.

Vi var ved Lake Sevan før turistsesongen satte inn for fullt, og jeg tror vi var de eneste gjestene på Nirvana. Foruten hyttene bestod hotellet av en bygning med blant annet restaurant. Restauranten var ikke åpen, men vi fikk likevel bestilt middag og kunne velge selv når vi ville spise.

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

Armenia - Lake Sevan

I tillegg til å besøke Sevanavank Monastery, ble det tid til avslapping på stranden. Vannet var altfor kaldt til at det ble noe bading – det holdt lenge med litt vassing.

Lake Sevan var det siste overnattingsstedet vårt i Armenia. Etter dette gikk ferden videre til Georgia – et nydelig land som hadde mye mer å by på enn jeg noen gang hadde forestilt meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.