Langs sørsiden av innsjøen Issyk-Kul

IMG_5414 - Kopi

Etter å ha besøkt Charyn Canyon, krysset vi grensen mellom Kasakhstan og Kirgisistan midt ute i ødemarken, på en liten grensestasjon der ingen andre enn grensevaktene var å se. Første stopp i Kirgisistan var Karakol, hvor vi overnattet, og dagen etter forflyttet vi oss langs sørsiden av innsjøen Issyk-Kul, helt til Kochkor. Den dagen bød på varierte opplevelser og ga et fint innblikk i forskjellige forhold i Kirgisistan.

Karakol

Byen har 75 000 innbyggere og ligger nordøst i Kirgisistan. Dette skal visstnok være et fint utgangspunkt for noen av de beste skiopplevelsene Sentral-Asia har å by på, men byen i seg selv har få severdigheter av særlig stor interesse. For vår del var det bare et passende sted å stoppe for å overnatte, og det var ikke tid til å se verken moskéen, katedralen eller kolonitidbygningene som nevnes i reisehåndboken fra Lonely Planet. Er du i byen en søndagsmorgen, kan du få med deg det ukentlige dyremarkedet, som er et av de største i landet. Jeg var på et slikt marked i Kochkor litt senere på turen.

P1100164 - Kopi
Gjestehuset hvor vi overnattet i Karakol.

 

Pristan

Tolv kilometer nord for Karakol, ved østenden av innsjøen Issyk-Kul, ligger det lille stedet Pristan. Der finner man et museum dedikert til den russiske oppdageren Nikolai Przewalski. Vi fikk en guidet omvisning på museet, men jeg synes det var vanskelig å få et overordnet bilde av russerens liv og oppdagelser, så for min del hadde det i grunnen vært mer nyttig å lese litt om ham selv. Jeg synes i hvert fall ikke det er verdt å styre med en avstikker til Pristan bare for å besøke museet, med mindre man virkelig er interessert. Stedet har ingen andre severdigheter.

Collage - Pristan

P1100182 - Kopi
Utsiktspunkt nær Przewalskimuseet.
P1100186 - Kopi
Utsiktspunkt nær Przewalskimuseet.

 

Issyk-Kul

Verdens nest største høyfjellssjø er langt mindre kjent enn den som troner på toppen av listen, nemlig Titicacasjøen på grensen mellom Bolivia og Peru. Den lett saltholdige innsjøen Issyk-Kul er over 170 kilometer lang og 70 kilometer bred, og har en dybde på opptil 668 meter. Navnet betyr varm sjø, ikke fordi vannet egentlig blir spesielt varmt, men fordi en kombinasjon av termalaktivitet, saltinnhold og ekstrem dybde gjør at vannet aldri fryser til is, til tross for beliggenheten på 1 607 meter over havet.

Innsjøen er et viktig turistmål i Kirgisistan, og foruten kirgisere er de besøkende hovedsakelig fra Kasakhstan, Russland og Usbekistan. Hvis man befinner seg i Kasakhstans største by, Almaty, er det i følge beregningene til Google Maps bare drøyt 4 ½ time å kjøre til nordsiden av Issyk-Kul. Det er på den siden de fleste småbyer og overnattingssteder langs sjøen finnes.

Vi hadde et stopp ved en sandstrand på sørsiden av sjøen. Noen våget seg uti det kjølige vannet, som nok hadde en temperatur på godt under 20 grader, mens jeg nøyde meg med å vasse.

IMG_5411 - Kopi

 

Kyzyl Tuu

Dette vesle stedet med 1 800 innbyggere ligger ved sørvestbredden av Issyk-Kul. En stor del av befolkningen beskjeftiger seg med å produsere jurter, som er de tradisjonelle nomadeteltene. Man kan få se hvordan de lages og settes opp, og hvis man vil overnatte i en jurt skal det også være mulig.

Under vårt stopp i Kyzyl Tuu fikk vi servert lunsj bestående av te, brød, salat, suppe og hovedrett med and, kål, gulrot og potet, før det var tid for et krasjkurs i jurtbygging.

Collage - Kyzyl Tuu

IMG_5442 - Kopi

IMG_5458 - Kopi

IMG_5457 - Kopi

IMG_5427 - Kopi
Jakting med ørn har vært vanlig i Kirgisistan, og fremdeles er det noen som driver med det. Noen holder også oppvisninger for besøkende.

IMG_5469 - Kopi

IMG_5467 - Kopi
Tynne trestokker formes og bøyes til jurtstenger.

P1100206 - Kopi

IMG_5480 - Kopi

IMG_5484 - Kopi

P1100210 - Kopi

P1100217 - Kopi

P1100227 - Kopi

IMG_5496 - Kopi

 

Langs veien mellom Kyzyl Tuu og Kochkor

Da vi forlot Kyzyl Tuu, varte det ikke lenge før vi var omgitt av tynt befolkede områder. Fjellene vi hadde sett på venstre side av veien mens vi kjørte langs den sørlige bredden av Issyk-Kul, var med ett mye nærmere. Veien var dårlig, og selv om det var lite trafikk, møtte vi både forholdsvis nye biler og gamle, skranglete, russiske ladaer som aldri i verden hadde passert noen EU-kontroll. Hvor mange personer man stappet inn i en slik minibil var visst ikke så nøye.

Naturen var flott, og vi fikk til og med se en flokk ville kameler!

IMG_5506 - Kopi

IMG_5502 - Kopi

IMG_5499 - Kopi
Ville kameler.

IMG_5505 - Kopi

IMG_5511 - Kopi

IMG_5531 - Kopi

IMG_5537 - Kopi

IMG_5548 - Kopi

 

Kochkor

Endestoppet denne dagen var Kochkor, som ligger omtrent femti kilometer vest for vestenden av Issyk-Kul. Byen har 14 000 innbyggere, og er en fin base for en tur til fjellområdene rundt Song-Kul. Vi overnattet på et homestay, som egentlig var akkurat som et gjestehus, i utkanten av byen. Der ble det tid til en liten rusletur i nabolaget før solen gikk ned.

Morgenen etter gikk turen videre opp i fjellene, der et herlig eventyr i nomadenes verden ventet. Det skal jeg fortelle om en annen gang.

IMG_5554 - Kopi
Homestay.
IMG_5594 - Kopi
Homestay.
IMG_5553 - Kopi
Homestay.
IMG_5558 - Kopi
Kveldsrusletur i nabolaget.

IMG_5559 - Kopi

IMG_5560 - Kopi

IMG_5561 - Kopi
Lastebilen er lastet med delene til en eller flere jurter.
IMG_5562 - Kopi
Man skjønner at noen vil bli tatt bilde av når de stanser lastebilen og peker på seg selv og på kameraet man holder i hånden. Da smiler og nikker man, tar et bilde og viser det fram, og så ler man litt, og alle er fornøyde.
IMG_5566 - Kopi
Som overalt ellers gikk husdyrene fritt rundt.

IMG_5567 - Kopi

IMG_5572 - Kopi
Kveldssol på fjelltoppene.

IMG_5573 - Kopi

IMG_5574 - Kopi

IMG_5587 - Kopi
Stadion som vel har sett bedre dager.
IMG_5589 - Kopi
Kochkor har vel strengt tatt aldri vært OL-vertskap, men OL-ringer har de.

IMG_5593 - Kopi

 

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.