Hit anbefaler Lonely Planet at du reiser i 2018

Instagram Georgia Ananuri img_20161108_164444

Hver høst publiserer Lonely Planet lister over steder rundt omkring i verden som de anbefaler at man besøker det påfølgende året. Nå er anbefalingene for 2018 her, og som vanlig dukker det opp mange plasser å drømme seg bort til. Og gjett hvilken by som er på tiende plass på listen over byer man bør besøke?

Her er min personlige gjennomgang av de fire listene som er publisert under overskriften «Best in Travel 2018». Stedene jeg selv har besøkt, er markert med rød skrift.

Georgia - Stepantsminda
Georgia: Fjell ved Stepantsminda i Kaukasus.

10 land å besøke i 2018

 1. Chile
 2. Sør-Korea
 3. Portugal
 4. Djibouti
 5. New Zealand
 6. Malta (les hva jeg har skrevet fra Malta)
 7. Georgia (les hva jeg har skrevet fra Georgia)
 8. Mauritius
 9. Kina (les hva jeg har skrevet fra Kina)
 10. Sør-Afrika (les hva jeg har skrevet fra Sør-Afrika)

Se hva Lonely Planet skriver om disse landene.

Landene jeg har besøkt

Portugal ble besøkt på en ukes vårferie med stopp i Faro og Tavira på Algarvekysten, Évora midt inne i landet og til slutt hovedstaden Lisboa på vestkysten.

Malta er et ganske lite land, og jeg har sett store deler av alle de tre bebodde øyene. Dette er et land jeg likte skikkelig godt. Veldig mange soldager har de også, det er jo ikke dumt!

Georgia er et av mine favorittland. Landet kan blant annet by på gammel og spennende historie, praktfulle kirkebygninger med flott beliggenhet, mektige fjellandskap, strandliv ved Svartehavet, god mat og trivelige mennesker. Det var dessuten lett og trygt å reise rundt. Det øverste bildet i innlegget er forresten fra Ananuri i Georgia.

Kina besøkte jeg i sommer. Da fikk jeg sett en del av severdighetene i Beijing, testet både nattog og hurtigtog, så den forbløffende terrakottahæren og andre attraksjoner i Xi’an og tok selvfølgelig en tur til den kinesiske mur. Kina har aldri vært på toppen av ønskelisten min, men jeg likte meg godt der, og vil gjerne tilbake en eller annen gang for å utforske mer av det digre landet.

Sør-Afrika er også et land jeg bare har sett en liten brøkdel av. Jeg har vært i Cape Town og omegn, blant annet har jeg sett Table Mountain, Robben Island, Kapp det gode håp og pingvinene på Boulder’s Beach. Deretter gikk turen nordover til Namibia, med overnatting like ved grensen og padling på grenseelven Gariep River. Jeg håper å kunne reise tilbake til landet om ikke så altfor lenge, og da vil jeg blant annet se flotte fjell og imponerende kløfter, og selvfølgelig dra på safari i Krüger nasjonalpark. Tror aldri jeg kan få nok safariopplevelser…

Hvilke av landene jeg ikke har besøkt lokker mest?

New Zealand fikk plass på min liste over 34 reisedrømmer på 34-årsdagen. Chile står også på den listen, og selv om det er Påskeøya som lokker mest, vil jeg gjerne utforske fjell, fjorder og ørken også.

Det lille afrikanske landet Djibouti, klemt inne mellom havet, Eritrea, Etiopia og Somalia, virker veldig spennende. Bare et par dager før jeg så at landet hadde fått plass på listen til Lonely Planet, hadde jeg faktisk grublet over om det er et sted man kan reise til. Og det er det tydeligvis.

(440) - Kopi Malta Gozo
Malta: Azure WIndow, som forvitret og kollapset i havet tidligere i år.
Georgia - Vardzia
Georgia: Den fascinerende grottebyen Vardzia.
IMG_3520 – Kopi - Kina - Beijing - Zoo
Kina: Panda i dyrehagen i Beijing.
IMG_20161205_221349 Sør-Afrika Cape Town
Sør-Afrika: Cape Town og Table Mountain sett fra Robben Island.
IMG_3364 – Kopi
Sør-Afrika.

10 byer å besøke i 2018

 1. Sevilla, Spania
 2. Detroit, USA
 3. Canberra, Australia
 4. Hamburg, Tyskland
 5. Kaohsiung, Taiwan
 6. Antwerpen, Belgia
 7. Matera, Italia
 8. San Juan, Puerto Rico, USA
 9. Guanajuato, Mexico
 10. Oslo, Norge

Se hva Lonely Planet skriver om disse byene.

Byene jeg har besøkt

Hamburg har jeg vært innom på en av turnéene med koret mitt. Selv om vi hadde lagt opp til noe fritid slik at man fikk gått litt rundt på egenhånd, var det litt begrenset hva jeg rakk å se av byen, så den hadde nok fortjent et gjenbesøk.

Antwerpen har jeg sett litt mer av, der tilbrakte jeg en natt og en formiddag før ferden gikk videre til den trivelige byen Brügge. Jeg likte det jeg så av Antwerpen – og jernbanestasjonsbygningen der er nok den flotteste jeg har sett.

Så er det Oslo, da! Her har jeg bodd siden jeg var student, selv om jeg lenge tenkte at jeg aldri skulle flytte hit, og i løpet av snart 14 år har jeg faktisk blitt glad i byen. Det er så mange fine steder her, og nærheten til skog og øyene i Oslofjorden er rett og slett fantastisk.

Hvilke av byene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Australia står på nevnte liste over 34 reisedrømmer på 34-årsdagen, og jeg tar gjerne en tur innom Canberra for å besøke noen jeg ble kjent med da vi reiste rundt i sørlige Afrika for noen år siden.

Jeg har aldri hørt om den italienske byen Matera, men bare det ene bildet Lonely Planet har brukt i sin omtale, gjør at jeg får lyst til å dra dit.

Belgia - Antwerpen
Bygninger i Antwerpen.
IMG_0086 – Kopi - Oslo - Operahuset
Operahuset i Oslo.
IMG_5868 - Kopi - Norge - Oslo - Hovedøya
Hovedøya i Oslo.

10 regioner å besøke i 2018

 1. Belfast & The Causeway Coast, Nord-Irland, Storbritannia
 2. Alaska, USA
 3. De juliske alper, Slovenia
 4. Languedoc-Roussillon, Frankrike
 5. Kii Peninsula, Japan
 6. De eoliske øyer, Italia
 7. Sørlige USA
 8. Lahaul & Spiti, India
 9. Bahia, Brasil
 10. Los Haitises nasjonalpark, Den dominikanske republikk

Les hva Lonely Planet skriver om disse regionene.

Regionene jeg har besøkt

Jeg har bare opplevd en av disse regionene, nemlig Belfast og nordkysten av Nord-Irland. Der var jeg innom Carrick-a-Rede Rope Bridge og fascinerende Giant’s Causeway. Skal prøve å få publisert tilbakeblikksinnlegg fra begge disse stedene i løpet av den kommende uken.

Hvilke av regionene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Fjellområdene i Slovenia er noe av det som gjorde at landet fikk plass blant de 34 reisedrømmene jeg skrev om i august. Nasjonalparken i Den dominikanske republikk ser veldig fin ut, og bildet av tempelet og fossen i den flotte naturen på halvøya i Japan, et av mine favorittland, er nok til å få meg til å ville reise til den regionen. Alaska står også på ønskelisten.

Storbritannia - Giants Causeway
Basaltsøyler på Giant’s Causeway.

10 «best value» i 2018

 1. Tallinn, Estland
 2. Lanzarote, Kanariøyene, Spania
 3. Arizona, USA
 4. La Paz, Bolivia
 5. Polen (les hva jeg har skrevet om Polen)
 6. Essaouira, Marokko
 7. Storbritannia
 8. Baja California, Mexico
 9. Jacksonville, USA
 10. Hunan, Kina

Les hva Lonely Planet skriver om disse stedene.

Stedene jeg har besøkt

Jeg har vært i Tallinn to ganger, og synes gamlebyen er utrolig sjarmerende og trivelig.

Polen har jeg besøkt tre ganger, men det var først den siste gangen, i påsken 2016, at jeg virkelig fikk øynene opp for landet. Fine bydeler med flotte bygninger, herlige sandstrender, god mat, hyggelige folk og lave priser er i hvert fall mer enn nok til å lokke meg tilbake.

Storbritannia har jeg også besøkt tre ganger, og da har jeg vært i London, Leicester, Leeds, Darlington, Durham, Whitby, Lake District og Nord-Irland (som nevnt ovenfor). Det begynner å bli på tide med en ny tur til landet, både for å besøke folk jeg kjenner og for å se noen av de utrolig mange stedene jeg har lyst å se. Jeg skal ikke en gang begynne å ramse dem opp.

Hvilke av stedene jeg ikke har besøkt lokker mest?

Arizona har noen naturområder som jeg veldig gjerne vil besøke, deriblant Grand Canyon, Monument Valley og Saguaro. Naturen i Hunan ser imponerende ut, så det hadde ikke vært meg i mot å legge turen innom der hvis jeg en eller annen gang reiser tilbake til Kina.

Polen - Gdansk
Gdansk, Polen.
Polen - Sopot
Strand i nordlige Polen.
Polen - Sopot
Herlig og billig spaopplevelse i Sopot, Polen.

Din tur!

Hvilke av disse stedene har du besøkt? Hvor vil du helst reise?

 

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.