Middelalderbyen Toruń

IMG_4291 - Kopi

Omtrent 2 1/2 time med tog sørover fra Gdańsk, ved bredden av elven Wisła, ligger middelalderbyen Toruń. Gamlebyen er funnet verdig en plass på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og siden steder på den listen ofte er verdt et besøk, dro vi dit på dagstur fra Gdańsk.

Toruń unnslapp bombing under andre verdenskrig, og er derfor blant de få polske stedene man kan se gammel, gotisk arkitektur. Byen huser over 200 000 innbyggere, men gamlebyen er kompakt og enkel å få oversikt over. Der kan man blant annet se rester av bymur og festningsverk, et gammelt rådhus i gotisk stil og kirker i ulike stiler. Det er dessuten ikke bare Pisa som har et skjevt tårn. Forsvarsmuren rundt Toruń ble bygget på 1200-tallet, og dårlig fundament førte til at et av tårnene etter kort tid lente seg betydelig til den ene siden.

IMG_4273 - Kopi

IMG_4299 - Kopi

IMG_4329 - Kopi

IMG_4349 - Kopi

IMG_4383 - Kopi

IMG_4442 - Kopi

Collage Torun 2

Collage Torun 1

IMG_4312 - Kopi

IMG_4316 - Kopi

Astronomen Nicolaus Copernicus ble født i Toruń i 1473. Man kan både se huset hvor han ble født og kirken hvor han ble døpt, og så er mannen selv naturligvis å se i form av en flott statue.

IMG_4334 - Kopi

IMG_4418 - Kopi

Toruń har helt siden middelalderen vært kjent for sine pepperkaker, og det finnes til og med et pepperkakemuseum. Vi snublet over en liten pepperkakebutikk med et imponerende utvalg av flott dekorerte kaker, og måtte selvfølgelig kjøpe med oss noen. De selges også på kaféer.

Collage Torun 3

IMG_4342 - Kopi

Fin by og fin dagstur, tross overskyet og kjølig vær. Vi trengte ikke mange timer for å få sett det vi ville se, så Toruń er etter min mening et sted som egner seg godt som dagsturdestinasjon.

__________________________________________________________________________________________________

Reisetips

Reiser du med tog fra Gdańsk, sjekk rutetabellen nøye og velg en avgang uten togbytte.

Togstasjonen ligger tilsynelatende i ødemarken et stykke unna gamlebyen. Når du kommer ut fra stasjonsområdet, ser du en bilvei. Gå til venstre. Følg veien til du ser broen på bildet nedenfor. Den skal krysses, og da har du gamlebyen rett til høyre.

IMG_4476 - Kopi

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.