Naturseverdigheter i det vulkanske området rundt Mývatn

Island - Dimmuborgir - IMG_9557 – Kopi

Gå opp på et vulkankrater, se en blå- eller grønnfarget kratersjø, klatre ned i en vannfyllt grotte, opplev områder med kokende vann og boblende leire, se underlige lavaformasjoner og gå tur i en skogpark. Dette er bare noe av det du kan gjøre hvis du besøker området rundt innsjøen Mývatn.

Mývatn er en grunn innsjø som ligger i et aktivt vulkansk område nord på Island. Dette er hovedområdet for turisme i den nordlige landsdelen. Mange severdigheter ligger i nærheten av innsjøen, og det er kort vei til flere andre besøksverdige steder.

Jeg rakk å få en smakebit av sju naturseverdigheter i løpet av seks timer i Mývatnområdet.

Víti

Dette er et vulkankrater med en diameter på omtrent 300 meter. Det ble dannet i forbindelse med et voldsomt vulkanutbrudd som startet 1724 og varte i fem år. Utbruddet førte til at lavafontener, som kunne ses på lang avstand, sprutet ut av sprekker i bakken. Leirjorden i Víti-krateret kokte og boblet i mer enn et århundre etter vulkanutbruddet. Putrende leirjord er imidlertid ikke lenger en grunn til å besøke Ví­ti, i dag er en fredelig kratersjø det eneste som er å se.

Kratersjøen framstår grønn på godværsdager, og på bilder ser det innmari fint ut. Den junidagen da jeg var der, lavet søkkvåt snø ned, og skydekket hang tungt og grått over hodene våre. Sjøen framstod grålig med blåskjær.

Hadde jeg hatt tid, og hvis været var bedre, kunne jeg tenke meg å gå på stien rundt krateret. Den passerer to mindre kratre og et geotermisk område.

Les mer: Kratersjøen Víti

P1220832 – Kopi - Island - Viti

IMG_9167 – Kopi - Island - Viti
Foto: Trond L. Pettersen

Hverir

Like ved ringveien og Námaskarðpasset, ligger det store, geotermiske området Hverir. Her finner du kokende vann, boblende leire, hvesende piper og dampsøyler som bøyer seg med vinden. På grunn av sur svoveldamp, trives få planter her. Bakken er okerfarget, rødlig og brun, mens det varme vannet av og til kan se blått ut.

Det er en klisjé å si at noe stinker som råtne egg, men det er en veldig dekkende beskrivelse av dette området.

Hvis jeg hadde litt mer tid, hadde jeg gått opp på Námafjall, som er fjellet bak det geotermiske området, for å se utsikten fra de ulike utsiktepunktene som finnes der oppe.

IMG_9187 – Kopi

IMG_9235 – Kopi
Foto: Ingelin (søster)

IMG_9246 – Kopi

Collage Namaskard

IMG_9251 – Kopi

Grjótagjá

Dette er en liten lavagrotte fylt med vann. Når solen skinner inn i grotten, skal vannet framstå blått. Det er sikkert fint. Da jeg var der, var det overskyet, og vannflaten var mørk og dyster.

Tidligere var grotten en populær badeplass, men etter at et vulkanutbrudd i 1975-84 førte til magmastrømmer under området, økte temperaturen til nærmere 60 grader. Bading ble med andre ord umulig. I dag holder vannet en temperatur på 43-46 grader, og det er forbudt å ta seg en dukkert der inne.

Vil man bade i en grotte, finnes i prinsippet muligheten til dette i den nærliggende grotten Stóragjá, men bading frarådes på grunn av dårlig vannkvalitet.

IMG_9266 – Kopi

IMG_9274 – Kopi

IMG_9301 – Kopi - Island - Grjotagja
Foto: Ingelin (søster)

Hverfjall

Hadde du gjettet at navnet uttales Kv’erfjadl? Dette er et vulkankrater med en diameter på omtrent én kilometer og en høyde på 420 meter. Vulkanen hadde utbrudd for 2 500 år siden.

Man kan gå opp på vulkanen ved å følge en sti på nordvestsiden eller sørsiden. Hvis man har tid, kan man gå hele veien rundt på toppen av krateret.

P1220878 – Kopi

Collage Hverfjall

IMG_9419 – Kopi

IMG_9349 – Kopi

IMG_9382 – Kopi

IMG_9388 – Kopi

IMG_9400 – Kopi

Dimmuborgir

Landskapet som utgjør Dimmuborgir ble skapt av en lavastrøm i forbindelse med et vulkanutbrudd for 2 300 år siden. Her finner man forskjellige steinformasjoner og enkelte grotter som ligger spredt utover et ganske stort område blant små bjørketrær, lavt kratt, lyngvekster og fjellblomster. Betrakt store pilarer og knudrete steinfigurer, smett gjennom svære hull i lavasteinen, eller hva med å ta turen inn i en gjennomgående hule som ligner på en kirke? Det er utrolig fascinerende at naturen kan skape noe slikt!

Dimmuborgir er visstnok et temmelig unikt område, da det eneste stedet med lignende steinformasjoner skal finnes under vann utenfor kysten av Mexico.

Les mer: Spesielle lavaformasjoner i Dimmuborgir

Island - Dimmuborgir - P1220884 – Kopi

Island - Dimmuborgir - IMG_9557 – Kopi

Island - Dimmuborgir - IMG_9564 – Kopi

IMG_9582 – Kopi - Island - Dimmuborgir

Höfði

Som jeg tidligere har fortalt, finnes det faktisk skog på Island. En rusletur i skogparken Höfði, beliggende på et fjellområde som stikker ut i Mývatn, gir god utsikt over innsjøen. I vannet kan man se spesielle lavasøyler. Dette er også et bra område for fugletitting.

IMG_9659 – Kopi

IMG_9664 – Kopi

IMG_9700 – Kopi

IMG_9712 – Kopi

IMG_9724 – Kopi

P1220903 – Kopi

Skútustaðagígar

Skútustaðagígar er et område med noe som ligner vulkankratere, men som egentlig er pseudokratere. Et pseudokrater skiller seg fra et ekte krater ved at det ikke har noen utbruddsåpning som det faktisk har strømmet lava fra. Pseudokratere formes når dampeksplosjoner oppstår som følge av at varm lava flyter utover et vått underlag.

Skútustaðagígar er et populært sted for fuglekikkere, og er et beskyttet våtmarksområde.

IMG_9767 – Kopi

IMG_9763 – Kopi

Collage Skutustadagigar

P1220917 – Kopi

Hvis jeg hadde mer tid…

Med mer tid til å utforske området rundt Mývatn, ville jeg besøkt disse stedene:

  • Det geotermiske området Leirhnjúkur, som ligger nesten to kilometer unna veien opp til Víti.
  • Mývatn naturbad, nordlandets svar på Den blå lagune, bare med atskillig færre folk. Fargen er visstnok ikke fullt så blå, men temperaturene skal være like behagelige.
  • Stóragjá, grotten hvor det skal være mulig å bade. Jeg ville imidlertid ikke hoppet uti selv, for bading frarådes visst på grunn av dårlig vannkvalitet.
  • Lofthellir, en 370 meter lang lavagrotte med isformasjoner og konstant temperatur på rundt null grader.

Har du besøkt området rundt Mývatn? Kanskje du har noen tips å tilføye?

IMG_9801 – Kopi

__________________________________________________________________________________________________

Jeg har skrevet om en del steder på Island allerede, men har fremdeles en god del innlegg på lur. Utover høsten og vinteren vil du kunne lese både innlegg om enkeltsteder, områdeguider og praktiske tips for reiser på Island.

Denne uken publiserer jeg et nytt innlegg om Island hver eneste dag.

Her finner du de andre blogginnleggene om landet:

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte denne delen av Island i juni 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Ikke gå glipp av noe – følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.