Ørkeneventyr i Oman

IMG_1190 – Kopi - Wahiba Sands - Oman

En endeløs rekke av duvende sanddyner. Bilkjøring i sanden for å komme til en ørkenleir langt der ute i sandhavet. Gyllen solnedgang og gnistrende soloppgang. Det er tid for å fortelle om et herlig lite ørkeneventyr i Oman.

Ørkensand under bildekkene. Som et hardpakket vaskebrett noen steder, myk og mulig å sette seg fast i andre steder. Bekymringen for dette har absolutt vært til stede. I grunnen er den der fremdeles. Men det har gått veldig fint til nå. Margit manøvrerer bilen trygt av sted. Nesten som å kjøre på snø, sier hun.

Vi er på vei til en ørkenleir, og har lurt på om vi vil klare å finne fram dit på egenhånd. Det finnes ingen ordentlige veier, bare spor i sanden. Er det mulig å kjøre feil? Enda en bekymring å forholde seg til. Hittil har det imidlertid ikke vært noe tvil om hvor vi skal kjøre. Sanden er stort sett godt nedkjørt, og det finnes ikke akkurat flust av veikryss her ute blant sanddynene. Mange har kjørt her før oss. Foreløpig går det greit.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1572 – Kopi

Er veien slik helt fram til ørkenleiren, eller skal det bli verre? Det vet vi ikke. Usikkerheten skaper spenning. Mobildekningen er borte. Nok en ting å bekymre seg for. For hva hvis vi kjører oss fast, uten mulighet til å kontakte ørkenleiren? Vil det komme noen og finne oss? Vi har tatt med masse vann. For sikkerhets skyld.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1577 – Kopi

Kilometer etter kilometer blir tilbakelagt på den vekselvis beige og rødbrune ørkensanden. Det går fortsatt fint. Vi har dessuten oppdaget at vi slett ikke er alene her ute blant sanddynene. Det er betryggende. Skjer det noe, er det sannsynligvis ikke lenge til noen dukker opp og kan hjelpe oss.

IMG_1586 – Kopi - Wahiba Sands - Oman

Gjennom vinduet ser jeg sand. Sandsletter og sanddyner. Kameler som tusler fritt omkring. En og annen bygning, tomme innhegninger, biler som suser i full fart over sanden. Skilt som viser at vi er på riktig vei.

Hard sand, løs sand. Ørkenveien blir smalere, hjulsporene tydeligere.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1580 – Kopi

Til slutt er vi framme. Det gikk fint.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1463 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1561 – Kopi

Ørkenleiren heter 1000 Nights Camp. Navnet gir meg assosiasjoner til eksotiske eventyr, som i tusenogén natt. Her kan man velge mellom alt fra luksuriøs hytteinnkvartering til overnatting i enkle telt som ikke inneholder annet enn to harde senger. Vi har valgt det siste. Margit får et telt alene, Kari og jeg deler det andre. Toalett og dusj finner vi i et lite bygg uten tak. Rent og ordentlig.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1534 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1551 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1538 – Kopi

Leiren er større enn jeg hadde sett for meg. Vi er langt fra alene her ute i ødemarken.

Oman - Wahiba Sands - Collage ørkencamp 1

Oman - Wahiba Sands - IMG_1513 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1500 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1495 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1471 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1479 – Kopi

Like etter ankomst, innser vi at solen snart skal stupe ned i sanden og forsvinne. Hvis vi skynder oss, rekker vi forestillingen. Hurtig klatrer vi opp på sanddynene, det er tungt. Jeg visste det jo fra før, har erfart tidligere hvordan føttene synker ned i sanden og gjør bestigning av slike dyner langt mer anstrengende enn det ville vært å klatre opp på et fjell. Sandalene tas av, bæres i hånden. Det er mye lettere å gå barbeint. Sanden er myk og varm etter en lang dag under brennende sol. Trettiåtte grader. Det er dagtemperaturen for tiden. I april. Jeg er glad jeg er her nå, og ikke i juli.

Oman - Wahiba Sands - Collage ørken 2

Når vi kommer opp, blir vi møtt av et endeløst hav av bølgende sanddyner. Her finnes ingen topp, her finnes ingen siste sanddyne. I hvert fall ikke innen synsvidde. Vinden har formet mønstre i sanden, småkryp har etterlatt spor på kryss og tvers. Jeg studerer sanden, suger til meg bildene av ørkenen, fester dem til det evige minnet ved hjelp av kameraet. Undrer meg som så mange ganger før over at et ørkenlandskap, det golde og ugjestfrie, kan være så vakkert, så fascinerende.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1182 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1186 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1194 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1206 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - Collage ørken 1

Plutselig kjører en hvit bil forbi i sanden. Hvordan den har kommet opp hit, fatter jeg ikke.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1211 – Kopi

Vi slår oss ned på en sandrygg. Jeg kjenner varme sandkorn mellom tærne, under leggene, gjennom klærne, vet at klesplaggene kommer til å bli fulle av sand, bryr meg ikke.

I det fjerne synker den glødende solen ned bak en av dynene.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1223 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1226 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1232 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1239 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1267 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1171 – Kopi

Vi vender tilbake til leiren. Spiser en god buffetmiddag, slapper av, kryper til sengs i teltet, med fullmånen lysende utenfor.

Oman - Wahiba Sands - Collage ørkencamp 2

Neste morgen står Kari og jeg opp grytidlig. Vi skal begi oss opp på sanddynene igjen for å se solen stå opp. Morgenen er kjølig og stille. Sanden som var varm i går ettermiddag, er mye kaldere nå.

Bak oss lyser fullmånen.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1324 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1279 – Kopi

Solen stiger fram og får morgenhimmelen til å gløde.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1308 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1316 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1376 – Kopi

Det svale morgenlyset får de duvende dynene til å framstå helt annerledes enn de gjorde i gårsdagens gylne ettermiddagslys.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1375 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1355 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - IMG_1340 – Kopi

Oman - Wahiba Sands - Collage ørken 3

Diverse småkryp har laget spor på kryss og tvers i sanden i løpet av natten. Et av sporene ser definitivt ut til å komme fra en slange. Det er i grunnen helt greit at den ikke er å se nå.

Oman - Wahiba Sands - IMG_1373 – Kopi

Jeg kaster et nytt blikk utover bølgehavet. Etter frokost skal vi ta fatt på turen ut av ørkenen, men først skal jeg suge til meg enda noen inntrykk her ute blant de endeløse sanddynene.

 

Nyttig informasjon

Valg av overnattingssted
 • Det finnes noen camper å velge mellom i dette ørkenområdet – Wahiba Sands – fra helt enkle steder til luksusresorter. Vi hadde valgt 1000 Nights Camp fordi beliggenheten virket veldig fin og prisen var overkommelig. De har overnattingsmuligheter i ulike prisklasser, og vi hadde gått for det aller billigste, nemlig telt med to senger og et teppe på bakken. Toalett og dusj fantes i et lite bygg uten tak, og vi delte fasilitetene med de andre som bodde i tilsvarende telt som oss.
Adkomst til ørkenleiren
 • 1000 Nights Camp har tilbud om henting dersom du ikke kan eller vil kjøre selv.
 • Dersom du velger å kjøre selv, er det noen ting du bør være oppmerksom på.
  • Bilen må ha firehjulstrekk eller allhjulstrekk.
  • Sjekk nøye hva slags kjøring som er dekket av forsikringen du har valgt. Noen dekker kun kjøring på asfalt, noen dekker kjøring på ikke-asfalterte veier så lenge det er oppkjørte spor der (slik som til ørkenleiren), mens den dyreste dekker også offroadkjøring.
  • Det anbefales at du stanser på Shell-stasjonen i Birkat for å slippe ut luft av dekkene før kjøring i den stedvis ganske løse sanden. Husk å stoppe der på tilbaketuren for å fylle luft i dekkene igjen.
  • Når du kommer til Shell-stasjonen, er sjansen stor for at du straks blir oppsøkt av menn som insisterer på at de må «guide deg trygt fram». De er svært pågående, og gjør alt de kan for å gjøre deg usikker nok til at du takker ja til «guiding». De vil sannsynligvis fortelle deg at bilen din er veldig liten, den er altfor lav, dekkene er for dårlige, du kommer garantert til å sette deg fast, det er veldig vanskelig å kjøre der, alle som kjører uten erfaring setter seg fast i sanden, du kommer ikke til å klare det, det går aldri bra… Ja, du skjønner tegningen. De har utvilsomt mye erfaring med skremselspropaganda, og jeg tror helt sikkert at mange biter på. Det gjorde ikke vi. Forøvrig har jeg i ettertid hørt andre fortelle at dersom du får prutet prisen ned, kan du risikere at «guiden» blir sint hvis han ikke får sin opprinnelige prisforlangende når du skal betale.
  • Kartet vi fikk fra ørkenleiren var dårlig, men vi fant veien likevel.
  • Vi hadde ikke telefonforbindelse og nettilgang hele veien.
  • Setter du deg fast, blir du sannsynligvis ikke stående lenge før noen kommer forbi og kan komme til unnsetning.
  • Dobbeltsjekk at du har nok drivstoff på tanken før du begir deg ut i ørkenen.
Annet
 • Ta med masse vann.

 

Oman - Wahiba Sands - Collage ørken 4

Oman - Wahiba Sands - IMG_1555 – Kopi

__________________________________________________________________________________________________

Jeg besøkte Oman i april 2017.

__________________________________________________________________________________________________

Følg bloggen på Facebook, Instagram og Bloglovin’:

Facebook: https://www.facebook.com/glimtavverden/

Instagram: @glimtavverden

www.bloglovin.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.